Jump to content
Quentin

3 nowe Żywce

Recommended Posts

Dziś na BP przeżyłem szok . Na stojaku stały trzy nowe Żywce.

 

1. Białe ( z kolendrą coś ala witbier )

2. Marcowe

3. Bock/Koźlak

 

Oczywiście zanabyłem i właśnie jestem po degustacji .

 

Wniosek ogólny : rośnie świadomość społeczeństwa co do piwa i rynek pozakoncernowy . I wielcy to widzą . I dobrze.

Drugi wniosek - jakiś czas temu zrobiło to Tyskie i to była wg mnie tragedia - piwa bezsmakowe o nowych kolorach .

A tu ...:

 

1. Może nie jest to Viva la vita , ale bardzo fajne , lekkie , ale nie wodniste ( no może troszkę ) piwo z wyraźnym smakiem kolendry.

Będzie fajne na gorące dni . Jak na koncerniaka - miłe zaskoczenie

 

2. Bardzo nisko wysycone , ale mające jakiś aromat. Słodowy + biszkopt , może lekko chlebowy ( mogę się mylić z moją ''wybitną'' sensoryką . Brakuje mi finiszu , smak jakoś nagle się urywa . Ale akceptowalne .

 

3. Koźlak ma słabszy aromat , nieco lepiej z finiszem ( czuję nawet jakiś chmiel ) Aromat alkoholowy dopiero po ogrzaniu . Da się to wypić ale piłem kilka lepszych bocków . Chyba najwięcej się po nim spodziewałem a najbardziej zawiodłem . Ale jak najbardziej pijalne ( albo jestem mało wymagający :) )

 

Podsumowując - świetny pomysł , brawa dla Żywca , bo jeśli takie piwo byłoby w osiedlowym sklepie za normalną cenę ( na BP 3,49 z butelką ) na pewno bym po nie sięgał

 

A Wasze zdanie ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

O!

Czy koźlak to ten sam który juz jakiś czas temu pojawił się w edycji jubileuszowej na 155 lat browaru? Tamten miał 16BLG i 6,5 ABV?.

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba nie - ten ma 16 plato / 6,5 vol. ;-)

Po ostatnim łyku stwierdzam , że jets lepszy niż w pierwszym poście :-)

 

ktoZjarany - rozwiń bo nie łapię :-) Jedziesz na BP ? ;-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale nie oceniajcie ich w stosunku do Pinty , Ale Browaru , Mikkelera czy dobrych domowych . Porównajcie je z resztą koncernówek gdzie nie rozpoznacie jednego od drugiego !

Ja doceniam , że kolejny moloch docenia wzrost świadomości użytkowników , poszerzający się rynek piw regionalnych i rzemieślniczych . I że robi to lepiej od innych ( patrz Tyskie ) IMO

Głosuję na Białe :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak Białe będzie pokroju obołonia to będę miło zaskoczony

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mnie przypomina viva la vitę choć jej nie dorównuje .

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie też czekają na dzisiejszy wieczór. Podoba mi ich etykieta wraz z informacją z kiedy pochodzi receptura/od kiedy warzone. Choć nieco komicznie wygląda to Białe z informacją o 2014 roku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mi się podoba, że na krawatce podają rodzaje słodów. Białe jest lepsze od Obolona, może przez wzgląd na normalny kolor butelki. Mimo wszystko Namysłów Białe jest lepsze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja doceniam , że kolejny moloch docenia wzrost świadomości użytkowników , poszerzający się rynek piw regionalnych i rzemieślniczych

Jedyne, co oni doceniają, to chęć własnego zysku... a obserwując tendencje z ostatnich lat, można łatwo zaobserwować, że rośnie sprzedaż piw poza-koncernowych, a więc jednocześnie sprzedaż koncernowych stoi lub maleje. Pierwsze śmiałe próby podjęli chociażby na Tyskaczu (wypuszczając klasyczne, które już jest piwem - przynajmniej ze składu), potem był Okocim w etykietach a'la piwo regionalne, teraz mamy to - widać robią, co mogą :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ale nie oceniajcie ich w stosunku do Pinty , Ale Browaru , Mikkelera czy dobrych domowych . Porównajcie je z resztą koncernówek gdzie nie rozpoznacie jednego od drugiego !

To by wymagało wypicia kilku koncernówek, a na takie poświęcenie nie jestem gotów. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Głosuję na Białe :-)

Podpisuję się pod tym, ale jednak bym zmienił estetykę-nikła piana i wygląd świeżego moczu. I cały czas zastanawia mnie ten "aromat naturalny" podany w składnikach-czyżby kolendry nie umieli wydobyć i podrasowali olejkiem; bo de facto piwo jest mocno kolendrowe (zwłaszcza dolna nuta aromatu i smak). Marcowe to spirytus, rozpuszczalnik i metal, poszło do zlewu, zaś Koźlak jest lepszy od poprzedniego, ale to nadal nie jest to koźlak jaki chciałbym pić regularnie. Zobaczymy co wygra i co z tego wyniknie. Inicjatywy nie należy ganić, ale do sprostania wymaganiom jeszcze im daleko.

 

Między Bogiem, a prawdą, z tych 3 nowych Żywców, najlepszy Żywiec Porter :D

Edited by Bogi

Share this post


Link to post
Share on other sites

wypuszczając klasyczne, które już jest piwem - przynajmniej ze składu

 

A niby co jest takiego w składzie klasycznego, że można je nazwać piwem, w przeciwieństwie do klasycznego?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć

A niby co jest takiego w składzie klasycznego, że można je nazwać piwem, w przeciwieństwie do klasycznego?

 

że co?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po co w ogóle bijecie pianę o jakichś koncerniakach? Ja nie po to stoję nad garami, przelewam i dezynfekuję, żeby pisać na forum o Żywcu - jakikolwiek by nie był.

W tym roku nie kupiłem jeszcze piwa w sklepie.

Edited by Fidel

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po co w ogóle bijecie pianę o jakichś koncerniakach? Ja nie po to stoję nad garami, przelewam i dezynfekuję, żeby pisać na forum o Żywcu - jakikolwiek by nie był.

W tym roku nie kupiłem jeszcze piwa w sklepie.

Amen

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja kupiłem i to kilka.

Nie jestem w stanie uwarzyć wielu stylów na raz, niektórych piw nie lubię aż na tyle żeby warzyć ich 20l, a na niektóre nie mam warunków (lagery).

Często też wolę wypić kilka piw z danego stylu zanim go uwarzę, żeby nie robić piw które nie będą mi smakowały.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Marcowe jest wstrętne. Brak smaku, brak aromatu, brak goryczki. Zrobili kolejnego pilsa tylko o wyższym ebc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A niby co jest takiego w składzie klasycznego, że można je nazwać piwem, w przeciwieństwie do klasycznego?

Chodzi pewnie o to, że nie zawiera napisu "Zawiera słód jęczmienny". Ale tutaj i tak króluje mit, że taki napis jest tylko dlatego, że przepisy nie wymagają podawania pełnego składu. No i zawsze to kilka wyrazów mniej, a więc oszczędność farby drukarskiej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale tutaj i tak króluje mit, że taki napis jest tylko dlatego, że przepisy nie wymagają podawania pełnego składu.

 

kłamstwo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.