Jump to content
Mihalskas

pytanie o gęstwe i słody

Recommended Posts

Witam, dzisiaj pierwszy raz użyłem gęstwy us-05 po american amber ale 12* do IPA 14*. Gęstwa stała 17 dni w lodówce, raz przepłukana wodą dzień przed zadaniem. w sumie na oko było jej 300-350 ml drożdże były jasne nie śmierdziały nie było jakiś wielkich syfów więc wlałem całe (bo po co wylać do zlewu) Mam pytanie czy bawicie się w kalkulatory liczące ilość gęstwy, czy po prostu dajecie tak jak ja? skoro i tak nic więcej nie warze na razie a wylać może szkoda. Dodam tylko że piwko wystartowało po około 10h, już jest piana na 3 cm.

 

Teraz mam zamiar kupić słody lub zestawy na 3 stouty dry, sweet i owsiany i zrobić je z jednych drożdży, i raczej będę robił tak jak dzisiaj.

 

Stąd moje drugie pytanie tak na przyszłość. Dotyczy ono słodowni Optima z Poznania (dlatego że mógłbym odbierać słody osobiście a nie płacić za przesyłkę). Czy ze słodów które oferują mogę zrobić jakiegoś stouta ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czy ze słodów które oferują mogę zrobić jakiegoś stouta?

Optima ma pilzneński, monachijski 10-20 EBC, karmelowe jasny 100-160 i ciemny 500-700, pszeniczny i palony 800-1100.

Jeśli popatrzysz np. w tę recepturę wydaje się, że starczą. W wiki są bardziej złożone zasypy: klik, klik, klik - wtedy musiałbyś jeszcze w którymś paczkomatowym sklepie zamówić odrobinę któregoś ze specjalnych i dyla.

 

Pozdrawiam, a jeśli jesteś z Poznania, to zapraszam w niedzielę do Setki ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam pytanie czy bawicie się w kalkulatory liczące ilość gęstwy, czy po prostu dajecie tak jak ja?

Ja się nie bawię. Jak widzę, że jest underpitching, to traktuje to jako eksperyment, co np. w ostatniej AIPA dało super rezultat, tzn. tak mi się wydaje, że to zasługa zbyt małej ilości drożdży.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jaki to był rezultat? MI underpitching dał banany na nottinghamach.

W pszeniczniakach, to jak najbardziej. Ja dałem 1 paczkę US-05 na 80l, piwo odfermentowało normalnie, choć trwało to 11 dni (burzliwa).

Recepturę powtarzałem trzeci raz, dwie pierwsze warki bardzo podobne, czyli sukces.

Trzecia z underpitchingiem, to mocniejsze aromaty karmelu i orzechów - szczególnie z kega. Co z takim chmieleniem na aromat jak dwie pierwsze warki osłabiło właśnie aromat cytrusów.

Także teraz underpitching i zwiększona dawka chmieli na aromat :cool:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli chyba trochę dużo dałem, mimo że gęstwa miała 17 dni. Mogą być jakieś tego skutki uboczne w smaku piwa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

karczmarz ale to było zwykłe ale, a nie pszeniczniak. Dagome też pisał, że ekseprymentując z underpitchingiem miał banana w bitterze

Share this post


Link to post
Share on other sites

sorry panowie ale nie wiem co to underpitching :). A po drugie jaką porcje gęstwy uważacie za standardową na 20l piwa, gęstwa powiedzmy nie starsza niż miesiąc,bo ja chyba jednak przesadziłem trochę :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

co to underpitching

Jest to termin używany w przypadku zadawania zbyt małej ilości drożdży, czasami robi się to specjalnie - np w pszeniczniakach, co powoduje, że drożdże nie pracują prawidłowo i dają więcej estrów (banan) i fenoli.

jaką porcje gęstwy uważacie za standardową na 20l piwa

 

nie ma czegoś takiego, trzeba sobie obliczyć do każdej warki. Można skorzystać z kalkulatora

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.