adrik250 0 Posted March 5, 2014 Tak wygląda moje pierwsze piwo w 2 dniu fermentacji, załączam zdjęcia Quote Share this post Link to post Share on other sites
Undeath 1198 1 Items Posted March 6, 2014 (edited) Zdjęcia z tego co widzę wylądowały tu: http://www.piwo.org/...2014-03-05-260/ Mam pytanie co do tego białego na piwie to błona czy bardziej pianka drożdżowa, bo dziwnie to wygląda... I jeszcze jedno na przyszłość, fermentuj w mniejszym balonie zostawiłeś za dużo tlenu w balonie, przez co możesz coś łatwo złapać, zasadą jest że powierzchnia styku tlenu z piwem i jego ilość powinna być jak najmniejsza, ale wystarczająco taka żeby drożdże podczas fermentacji nie wylazły z wiadra/balony to około 4-5 litrów. Edited March 6, 2014 by dori Quote Share this post Link to post Share on other sites
karczmarz 86 1 Items Posted March 6, 2014 Mam pytanie co do tego białego na piwie to błona czy bardziej pianka drożdżowa, bo dziwnie to wygląda... Jak dla mnie, to wygląda jak czapa w powoli startującej fermentacji. W 2 dni w temperaturze dolnej fermentacji nie rozwinęła by się taka błona. Ale rzeczywiście mnóstwo wolnej przestrzeni w balonie. Quote Share this post Link to post Share on other sites