Jump to content

Recommended Posts

Tak wygląda moje pierwsze piwo w 2 dniu fermentacji, załączam zdjęcia

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zdjęcia z tego co widzę wylądowały tu: http://www.piwo.org/...2014-03-05-260/

 

Mam pytanie co do tego białego na piwie to błona czy bardziej pianka drożdżowa, bo dziwnie to wygląda... I jeszcze jedno na przyszłość, fermentuj w mniejszym balonie zostawiłeś za dużo tlenu w balonie, przez co możesz coś łatwo złapać, zasadą jest że powierzchnia styku tlenu z piwem i jego ilość powinna być jak najmniejsza, ale wystarczająco taka żeby drożdże podczas fermentacji nie wylazły z wiadra/balony to około 4-5 litrów.

Edited by dori

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam pytanie co do tego białego na piwie to błona czy bardziej pianka drożdżowa, bo dziwnie to wygląda...

Jak dla mnie, to wygląda jak czapa w powoli startującej fermentacji. W 2 dni w temperaturze dolnej fermentacji nie rozwinęła by się taka błona. Ale rzeczywiście mnóstwo wolnej przestrzeni w balonie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.