Jump to content
Rafikius

Browar Domowy "RaFikiusz"

Recommended Posts

Po dwóch pierwszych warkach ( z brewkita i ekstraktów) przyszedł czas na wzmaganie z zacieraniem i wreszcie na zapiski.

Ale od początku.....

W grudniu pod choinką znalazłam prezent - zestaw do produkcji piwa domowego.

Ponieważ brakowało gara zaciernego i doświadczenia zaczęliśmy od dołączonego brewkita.

 

Warka nr 1. " ALE Lager !" (Brewkit Lager Coopersa)

Ekstrakt + 1 kg glukozy

Drożdze : dołączone do kitu drożdze górnej fermentacji

Fermentacja w temp 23-24* ( burzliwa 7 dni i cicha - ok 2 tygodni)

Refermentacja z 130 g glukozy /20L otrzymanej warki

Ekstrakt 11Blg => 1Blg

Zabutelkowane piwo trafiło do piwnicy, wyciągamy za 2-3 miesiące, akurat przyjdzie lato więc jakie by nie było i tak zniknie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 2. "PrzeinWEStowany" Hefe-weizen

 

Ekstrakt pszeniczny WES (chmielony i niechmielony ) 2x1,7L

Drożdze Safbrew WB-06

 

Fermentacja w temp 23* ( tydzień burzliwej - zebranie gęstwy- kilka dni na cichej).

Refermentacja z 160 g glukozy /20L otrzymanej warki

Ekstrakt 11Blg => 0Blg

 

Uwagi: Drożdże szybko uporały się z całym cukrem zawartym w ekstraktach, co w efekcie doprowadziło do tego, że piwo jest bardzo wytrawne ( czytaj kwaśne, niesłodkie). W zasadzie moja wina, bo gdybym wczytała się bardziej na forum o tych drożdzach to pewnie zamieniłabym je na inne.

 

Rada dla początkujących piwowarów: zamiast WB-06 koniecznie użyjcie do produkcji Hefe-weizena z ekstraktów drożdży mniej żarłocznych np. Mauribrew Weiss.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 3. "Pierwsze Starcie" Hefe-weizen

(25.03.2014)

 

Znalazł się w piwnicy u mamy 30L garnek emaliowany (finkiel nówka) i wężyk "kibelkowy" z oplotem :D więc postanowiliśmy zacierać.

Będę zacierać na słodko. Użyję jednak gęstwy WB-06 dla porównania piw otrzymanych z warek nr 3 i nr 2.

 

 

Zasyp:

Słód pilzneński (Bruntal): 2,5 kg

Słód pszeniczny (Strzegom): 2,5 kg

Słód Carahell (Weyermann): 0,2 kg

Słód zakwaszający (Weyermann): 0,1 kg

 

 

Przerwy:

44°C - 120'

52°C - 10'

68°C - 20' ( negatywna próba jodowa)

72°C - 30'

76°C - filtracja

 

Chmielenie:

45g Hallertauer Tradition (granulat) - 80'

 

Drożdże:

Gęstwa WB-06 ( 4 łyżki zgodnie z sugestiami Dr2)

Temp. zadania drożdży 23°C

 

Fermentacja burzliwa w temp 23°C ( 10dni )

Ekstrakt 14Blg => 3,5 Blg

Refermentacja z 184 g glukozy /24L otrzymanej warki

 

Uwagi: Z powodu nieuwagi przy przerwie ferulikowej zamiast 2,5 kg słodu pszenicznego do gara trafił słód pilzeński , którego pierwotnie miało być 1,6 kg, więc musiałam zmodyfikować pierwotny przepis.

Dzięki temu otrzymałam więcej napoju, który bardzo dobrze się zapowiada. Od wczoraj siedzi w butelkach. Jestem ciekawa jak będzie smakowało zimne i nagazowane, bo ciepłe prosto z fermentora też było przepyszne ( nie mogliśmy się powstrzymać, żeby nie spróbować i trochę piwka ubyło w międzyczasie :beer:).

 

EDIT 24.03.2014 Zostały ostatnie butelki piwa i bardzo mi żal że się kończy. Piwko wyszło z dość wysokim ekstraktem ( dużo gośdzików i bananów) co dobrze równoważy goryczkę chmielową. Może gdyby było słabsze chmiel przebijałby się zbytnio. WB-06 to dobre drożdze ale trzeba zacierać na słodko, wtedy jest OK.

Edited by Rafikius

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i będziecie mieć piękne piwka :)

Przy następnej pszeniczce (za przykładem jejskiego) również polecam kangury Mauribrew Weiss.

Płycej odfermentowują i produkują jeszcze lepsze piwko :)

Właśnie drugi KEG opróżniam takiej pszenicy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Pierwsze Starcie" Hefe-weizen zniknęło w tempie światła, ostały się ostatnie butelki :(

Czas na kolejną pszeniczkę tym razem "amerykańską" . Problem w tym , że właśnie nastawiliśmy warkę APA na drożdzach US-05, których gęstwy chcielismy użyć do amerykańskiej pszeniczki.

Pytanie - czy da się zebrać trochę drożdzy z powierzchni nastawu ( z tej czapy co się tworzy na początku fermentacj burzliwej) ?

Czas goni, bo w połowie kwietnia mamy dwie imprezy urodzinowe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 4. "Amerykańska Małpa" APA

( 24.03.2014)

 

Zasyp:

Słód Pale Ale (Strzegom): 5 kg

Słód pszeniczny (Strzegom): 0,5 kg

Słód wiedeński (Strzegom): 0,5 kg

Słód Carahell (Weyermann): 0,1 kg

 

Chmiel:

Citra 13,4% (granulat) 50g

Amarillo 8,2%(granulat) 40g

Cascade 7,2% (granulat) 45g

 

Drożdże: US-05 1 saszetka

 

Dodatki:

Gips piwowarski 4g

Mech irlandzki 4g

 

Zacieranie: (w 18L wody z gipsem piwowarskim, wrzucenie słodów przy temp 68°C):

66-67°C - 60'

77°C - 10'

Wysładzanie z użyciem 10l wody (po wysladzaniu Blg=13)

 

Chmielenie: 70'

50g Citra 13,4% (granulat) - 60'

15g Amarillo 8,2%(granulat)- 15' + mech irlandzki

20g Cascade 7,2% (granulat) - 0'

 

Po ok 20 minutach od zakończenia gotowania brzeczkę zlano "na gorąco" do fermentora, który wylądował w wannie się chłodzić. Resztki z gara odfiltrowano na sitku - ok 2-3 litry.

Po chmieleniu Blg=18

 

Chmielenie na cichej:

10g Amarillo + 15g Cascade - 1 tydzień

15g Amarillo + 10g Cascade - 3 ostatnie dni

 

Brzeczkę rozcieńczono dodatkowo 5L wody do uzyskania 24l nastawu , co w efekcie spowodowało spadek Blg do zaledwie 14.

Następnego dnia rano uwodniono drożdże i dodano do fermentora w temp 25°C (zdziwiła mnie tak wysoka temperatura fermentora, chłodzonego jeszcze wieczorem w wannie z zimną wodą).

 

Fermentacja:

Fermentacja burzliwa w 22-23°C

 

UWAGI: Miała być AIPA ale z powodu rozcieńczenia brzeczki "na oko" spadło Blg.

Martwię się zbyt małą ilości ekstraktu i za dużym wychmieleniem. Nastaw jest mętny i chmiel przykrywa słodycz ( choć aromaty chmielowe niesamowite) Nie wiem czy to się ułoży i zastanawiam się czy dawać w ogóle chmiele na cichą.

Wszystko pewnie wyjdzie w praniu. I wyszło - smaczki się układają , chmiel w ilości 50g idzie na cichą.

 

EDIT 28.03.2014: Burzliwa powoli cichnie Blg=5, poczekamy jeszcze. Podetknęłam dziś zieloną próbkę małżowinkowi , jest zachwycony. Chyba założę kłódkę na kranik.

EDIT 31.03.2014: Piwko zlane na cichą z 10g Amarillo + 15g Cascade

EDIT 05.04.2014: Dodano na ostatnie 3 dni cichej 15g Amarillo + 10g Cascade

EDIT 08.04.2014: Piwko poszło w butelki ( cukier ok 4g/0,5L wsypany miarką)

Wyszło 39but 0,5l + 5 but. 0,33L. Mam nadzieję że nie bedzie granatów

EDIT ( jakiś czas pózniej) No i piwko wyszło superowe, pięknie nachmielone ( bez przesady) mocny aromat cytrusowy. Pierwsze bączki pękły już 4 dni po refermentacji. Były moje urodziny, nie wytrzymałam. Efekt mnie powalił. APA stała sie ulubionym stylem mojej drugiej połowki i połowy moich znajomych. Niektórym już przestał smakować zwykły lager i poszukują w co lepszych sklepach.

Edited by Rafikius

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozwolę sobie odpowiedzieć tutaj, a nie u Voitasa

W Beersmithie wychodzi mi jakieś 70 IBU, czyli będzie dosyć konkretnie. Spokojnie wystarczyłoby 25-30g Citry na goryczkę. Na razie podczas kosztowania próbek może wydawać się bardzo silna, wraz z leżakowaniem osłabnie. Na cichą moim zdaniem i tak warto sypnąć, bo to nie zwiększa goryczki (a jeśli to minimalnie), a wzmacnia aromat chmielu.

 

Coś podejrzane te winiki - po wysładzaniu 13°Blg, po chmieleniu 18°Blg. Czy oba były wykonywane w prawidłowej temperaturze, w jakiej wyskalowany jest ballingometr? Chyba, że odparowało naprawdę dużo.

 

A no i jeszcze jedna sprawa - po 4 dniach nie ma co do wiadra zaglądać i pomiarów robić. Lepiej zostawić na minimum 7-10 dni i dopiero wtedy zastanawiać się nad przelewaniem na cichą lub po prostu sypnięciem chmielu bez przelewania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na razie podczas kosztowania próbek może wydawać się bardzo silna, wraz z leżakowaniem osłabnie.

Dzięki wielkie za posta. Uspokoiłeś mnie.

Faktycznie podczas gotowania dość sporo wody wyparowało. Nie mam szczelnej pokrywy do gara więc trwało zanim całość ( 21l) się porządnie zagotowała.

 

Jeszcze apropos drożdzy. Czytałam o czapie jaką tworzą drożdze US-05 podczas burzliwej, ale u mnie cieniutko było do początku fermentacji nie było co zbierać z powierzchni.

Poczekam do cichej, zbiorę gęstwę i faktycznie sypnę chmielu na aromat.

 

Najważniejsze, że drugiej połowie smakuje:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kościak już napisał co trzeba było napisać :)

 

Pytanie ile masz chmielu do sypania na aromat, bo poniżej 50g moim zdaniem nie ma sensu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czytałam o czapie jaką tworzą drożdze US-05 podczas burzliwej, ale u mnie cieniutko było do początku fermentacji nie było co zbierać z powierzchni.

 

Chyba nie ma się czym przejmować, u mnie też nie było jakoś specjalnie wielkiej, czy też długo utrzymującej się czapy drożdży.

Share this post


Link to post
Share on other sites

mam citrę ( 50g), mosaica ( 30g), amarillo (35g) i cascade ( 30g).

Na zimno pójdzie amarillo i cascade, sypnę więcej cascady na 3 dni przed końcem cichej , w sumie wyjdzie te 50g.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 5. American Wheat 12,5°

( 07.04.2014)

 

Zasyp:

Słód pilzeński Bruntal: 1,8 kg

Słód pszeniczny (Strzegom): 2,0 kg

Słód wiedeński (Strzegom): 0,5 kg

Słód Carahell (Weyermann): 0,125 kg ( resztki)

Słód zakwaszający (Weyermann) 0,1 kg

 

Chmiel:

Citra 13,4% AA (granulat) 50g

Mosaic 11,1% AA (granulat) 30g

Amarillo 8,2% AA (granulat) 10g

 

Drożdże: US-05 10-dniowa gęstwa z poprzedniej warki ( ok. 0,5L)

 

 

Zacieranie: (w 15,5 L wody 1: 3,5)

45°C=> 44 °C 20' ( tylko pszeniczny i zakwaszający)

ok 55°C wrzucona reszta słodów i przytrzymanie w tej temperaturze ok 5 minut i szybkie grzanie do 66°C

66-67°C - 60 '

77°C - wygrzew

 

Wysładzanie z użyciem 11,5l wody

 

Chmielenie: 70'

10g Citra + 10g Mosaic - 60'

10g Citra + 10g Mosaic - 15'

30g Citra + 10g Mosaic + 10g Amarillo - 5'

 

Brzeczka zlana do fermentora + przesączone na wysterylizowanym sitku resztki z gara + 4 litry wody.

Chłodzenie przez cała noc, następnego dnia dodano gęstwę prosto z lodówki przy temp 24°C.

Fermentacja ruszyła prawie od razu.

 

Do fermentacji 20 litrów piwa o 12,5°Blg

 

Burzliwa: 8 dni, temperatura 23°C

 

OG: 12,5° BLG

FG: bd.

 

Rozlew: 2014-04-16,

Refermentacja:158 g glukozy/23L warki

Edited by Rafikius

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mimo sporych braków w prowadzeniu zapisów nasz browarek od czasu do czasu coś splodzi. Lato wygnało nas na działkę ( remont altany) a jesień przyniosła małe komplikacje rodzinne. Mimo wszystko postaram sie to jakoś uzupełnić ( pomocny bedzie kajecik z bierz ącymi notatkami).

No to jedziemy dalej.....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 6. Czeskie Ale 12,5°

( 07.05.2014)

W założeniu proste i lekkie piwko na ciepłe dni.

 

Zasyp:

Słód pilzeński Bruntal: 4,5 kg

Słód karmelowy Bohemian - 50g

 

 

Chmiel:

Premiant 8,5% AA (granulat) 30g

Zatecki 3,53 % AA (granulat) 50g

 

 

Drożdże: US-05 gęstwa ( ok. 0,5L)

 

 

Zacieranie: (w 15,0 L wody ) na lenia

 

66-67°C - 60 '

77°C - wygrzew

 

Wysładzanie z użyciem 14 l wody

Uzyskano 25L roztworu do chmielenia.

 

Chmielenie: 70'

30g Premiant - 60'

25g Żatecki - 15'

25g Żatecki - 5'

 

Po chmieleniu uzyskano 20L brzeczki 14°Blg

Po dodaniu dodatkowych 2L wody uzyskano do fermentacji 22 litrów brzeczki o gęstości 12,5°Blg

 

Burzliwa: 5 dni, temperatura fermentacji 24°C

Cicha: 9 dni

21.05.2014 Piwo zlano do butelek ( 41 x 0,5 L) Refermentacja cukrem miarką do butelki

 

OG: 12,5° BLG

FG: 2,5° BLG

 

Uwagi: Wyszło bardzo przyjemne lekkie piwko, właśnie takie czeskie:) Dodatek słodu karmelowego zmienił barwę piwa na ciemniejszy co oczywiście nie wpłynęło na smak ale następnym razem dam Carapils lub inny jasny. Ponieważ zrobiło się cieplo piwo znikało w tempie światła. Czas robić nowe piwo.

Edited by Rafikius

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 7. Waimea APA 12,0°

( 12.05.2014)

 

Zasyp:

Słód pilzeński Bruntal: 3,0 kg

Słód pszeniczny (Strzegom): 1,0 kg

Słód monachijski II(Strzegom): 0,5 kg

Słód Carared (Weyermann): 0,225 kg

Słód Carabohemian:0,233 kg

 

Chmiel:

Waimea NZ 16,9% AA (granulat) 50g

 

Drożdże: US-05 gęstwa

 

Zacieranie: (w 15,0 L wody )

 

66-67°C - 60 '

77°C - wygrzew

 

Wysładzanie z użyciem 15 L wody

Uzyskano 25L roztworu do chmielenia + dodatkowe 4 litry dodawane stopniowo podczas chmielenia

 

Chmielenie: 70'

20g Waimea - 60'

10g Waimea - 15'

20g Waimea - 5'

 

Po chmieleniu uzyskano ok 25L brzeczki do fermentacji.

 

Burzliwa: 13 dni, temperatura 23°C

25.05. piwo zlano na cichą fermentację. Ponieważ po skosztowaniu piwo było mocno gorzkawe odstąpiono od chmielenia na zimno.

 

OG: 12,0° BLG

FG: 3,0° BLG

 

Uwagi: brak zapisów dot refermentacji. Piwo złapało chyba infekcję. Z braku laku dało się wypić, choć druga połowa odmawiała jego spozycia. Myslę że brak szybkiego schłodzenia brzeczki przed zadaniem drożdzy, późne zlanie na cichą a może zakażona gęstwa mogly być przyczyną infekcji. Co do chmielu Waimea, następnym razem użyłabym go tylko na goryczkę, bo nie daje takiego efektu jak chmiele amerykańskie. Jest bardziej kwiatowy , cytrusów nie wyczułam. Jedno ze słabszych moich piw. na szczęście szybko się skończyło.

Edited by Rafikius

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 8. Citra APA 13,0°

( 13.05.2014)

 

Zasyp ( jak w poprzedniej warce)

Słód pilzeński Bruntal: 3,0 kg

Słód pszeniczny (Strzegom): 1,0 kg

Słód monachijski II (Strzegom): 0,5 kg

Słód Carared (Weyermann): 0,225 kg

Słód Carabohemian:0,233 kg

 

Chmiel:

Citra 12,1% AA (granulat) 100g

 

Drożdże: US-05 gęstwa

 

Zacieranie: (w 15,0 L wody )

 

66-67°C - 60 '

77°C - wygrzew

 

Wysładzanie z użyciem 15 L wody

Uzyskano 25L roztworu do chmielenia + dodatkowe 3 litry dodawane stopniowo podczas chmielenia

 

Chmielenie: 70'

20g Citra - 60'

10g Citra - 15'

20g Citra - 5'

 

Po chmieleniu uzyskano ok 23L brzeczki do fermentacji.

 

Burzliwa: 7 dni

Cicha: 8 dni ( dodano 50g Citry do chmielenia na zimno)

 

OG: 13,0° BLG

FG: 2,5° BLG

 

29.05 Piwo zlano do butelek ( 41 x 0,5 L + 4x 0,33L) Refermentacja cukrem miarką do butelki.

 

Uwagi: Wyszło pyszne piwko z cytrusową nutą. Bałam się że zbyt wysoka temperatura fermentacji może zepsuć piwo, ale nic złego z piwem się nie stało. Drożdze użyte także do warki nr 7 były ok zatem drożdze nie były przyczyną infekcji mojej siódemki

Edited by Rafikius

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 9.  MUNICH DARK ALE "a la Guinness"
( 01.06.2014)

Zasyp:
Słód monachijski (Strzegom): 3,5 kg
Słód pszeniczny (Strzegom): 0,5 kg
Słód pilzeński Weyermann : 0,1kg ( resztka)
Słód Caramunich II (Weyermann): 0,5 kg

Słod Carafa II Specjal Weyermann : 0,25 kg

 

Chmiel:
Perle ( szyszki) AA 5,0% - 65g

Drożdże: US-05 1 saszetka

Dodatki:
Mech irlandzki 4g

Zacieranie: (w 15L wody) 
50-52 °C - 15' 

67-69 °C - 60'
77°C - 10'

Caramunich dodano przy temp 65°C, Carafa II po uzyskaniu negatywnej proby jodowej (NPJ)

 

Wysładzanie z użyciem 19,5l wody o temp 78°C. Uzyskano 25L płynu do chmielenia o BLG 11°

Smak słodki, czuć lekką paloność i nuty czekoladowe. Kolor ciemnobordowy.

Chmielenie: 70'
25g 
Perle  - 60'
20g Perle  - 20' + uwodniony mech irlandzki na ostatnie 10 min gotowania
20g Perle  - 5'

Brzeczkę zlano "na gorąco" do fermentora, który wylądował w wannie się chłodzić. 

Następnego ranka zadano drożdze przy temp 23°C ( gestwa US-05)

 

Fermentacja:
Fermentacja burzliwa w 22-23°C ( 7 dni)

07.06.2014  Piwo zlano na "cichą" ( 14 dni)

21.06.2014 Piwo zlane do butelek. Refermentacja - cukier miarką do butelek)

Otrzymano : 387x0,5l + 1x0,33l.

OG = 13°BLG

FG = 4°BLG

 

Uwagi: Piwo mocno treściwe i gorzkie. Czuć paloność. Małżowinkowi nie podeszło.

Smakiem - ku mojej radości - mocno przypominało Guinnessa, którego lubię. 

 

 

Warka nr 10.   AIPA 15°BLG

( 14.07.2014)

Zasyp:
Słód Pale Ale (Strzegom): 4 kg
Słód pszeniczny (Strzegom): 0,5 kg

Słód wiedeński (Strzegom): 0,5 kg
Słód Carahell (Weyermann): 0,1 kg


Chmiel:
Citra 13,4% (granulat) 25g
Amarillo 8,2%(granulat) 40g
Cascade 7,2% (granulat) 50g

Drożdże: US-05 1 saszetka

Dodatki:
Gips piwowarski 4g
Mech irlandzki 4g

Zacieranie: (w 15L wody z gipsem piwowarskim, wrzucenie słodów przy temp 68°C): 
67-69°C - 60' 
77°C - 10'
Wysładzanie z użyciem 10l wody


Chmielenie: 70'
25g Citra 13,4% (granulat) - 60'

15g Amarillo 8,2%(granulat) + uwodniony mech irlandzki - 15'
20g Cascade 7,2% (granulat) - 0' 

Po ok 20 minutach od zakończenia gotowania brzeczkę zlano "na gorąco" do fermentora, który wylądował w wannie się chłodzić. 

Następnego ranka zadano drożdze przy temp 23°C

Uzyskano ok 20l brzeczki

Fermentacja:
Fermentacja burzliwa w 22-23°C ( 14 dni)

 

29.07.2014  Piwo zlano na "cichą" ( 14 dni)
Chmielenie na cichej
10g Amarillo + 15g Cascade - 1 tydzień 
15g Amarillo + 15g Cascade - 3 ostatnie dni 

 

12.08.2014 Piwo zlane do butelek. Refermentacja - cukier miarką do butelek)

Otrzymano : 37x0,5l + 3x0,3l.

 

OG = 15°BLG

FG = 3,5°BLG

UWAGI: piwko długo oczekiwane przez małżowinka zeszło na pniu, wiadomo- lato!!.




 

Edited by Rafikius

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.