Jump to content
Sign in to follow this  
milkmaster

prośba o sprawdzenie zasypu i chmielenia - witbier i dubbel

Recommended Posts

Cześć,

 

Szykuję się do nastawienia dwóch warek, jedna po drugiej, z wykorzystaniem drugi raz gęstwy - drożdże T-58. Poniżej mój plan. Wprowadziłem kilka zmian do przepisów z wiki.piwo w zw. z dostępnością dla mnie surowców ale nie jestem pewien czy nie popełniłem jakiś oczywistych/karygodnych błędów, które wyrzucą piwa zbyt daleko poza styl bądź w ogóle uczynią je niepijalnymi lub coś innego złego się stanie. Będę wdzięczny za rzucenie okiem bardziej doświadczonym i sugestie :)

 

1) Witbier

 

Sugerowałem się tym przepisem:

http://www.wiki.piwo..._Wypych_(coder)

 

Informacje o recepturze

Zakładane BLG: ok. 12,5

brzeczka nastawna: ok. 22 l

Zasyp

słód pilzneński 2,2kg

słód biscuit 0,1kg

słód pszeniczny 0,7kg

płatki pszenne błyskawiczne 2,0kg

płatki owsiane błyskawiczne 0,5kg

Cukier stołowy 250g

Skórka pomarańczy, świeżo starta 135g

Kolendra indyjska 15g

Kminek, rozgnieciony - 0.5g

Chmielenie

15g Hallertau Mittelfruh (granulat) 4,8% + cukier - 90'

15g Hallertau Mittelfruh (granulat) 4,8% + kminek - 15'

połowa kolendry i pomarańczy + łyżka mąki - 10'

połowa kolendry i pomarańczy - 3'

 

 

2) Dubbel

 

Sugerowałem się tym przepisem:

http://www.wiki.piwo...ender_(2artur2)

 

Informacje o recepturze

Zakładane BLG: ok 17

brzeczka nastawna: ok 21 l

Zasyp

słód pale ale 3kg

słód wiedeński 1kg

słód pilzneński 0,3kg

słód Biscuit 0,4kg

słód Special B 0,5kg

słód pszeniczny 0,3kg

cukier trzcinowy - 0,5kg

Rodzynki - 0,1kg

Suszone figi - 0,2kg

Chmielenie

20g Marynki (granulat) - 60'

20g Marynki (granulat) - 15'

rodzynki i figi - 10'

Edited by milkmaster

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli chodzi o wita:

- zasyp 5 kg + cukier da większy ekstrakt początkowy niż 12,5°Blg

- po co ten cukier?

- przy swoim pierwszym wicie odpuść sobie eksperymenty z dodawaniem mąki podczas gotowania

- jak dla mnie za dużo kolendry, ale to zależy od tego jaką kolendrę się ma i jak kto lubi.

- na Twoim miejscu kleikowałbym płatki.

Co do dubbla to poczytaj sobie blog Dori:

http://blog.homebrewing.pl/?p=230

http://blog.homebrewing.pl/?p=238

http://blog.homebrewing.pl/?p=211

http://blog.homebrewing.pl/?p=156

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ziamiast płatków owsianych do witbiera proponowałbym owies niesłodowany, który bez problemu dostaniesz na targu (ułatwi filtrację). Zmieniłbym też drożdże, popytaj się, może ktoś w okolicy ma dedykowane płynne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

dzięki za odp.

 

olo333 -

- zasyp w witbier to jest tu nawet nie 5 a 5,5 kg + cukier - taki był w przepisie, mogę odjąć trochę płatków

- po co cukier? - nie wiem - był w przepisie, też mogę z niego zrezygnować

- ok, odpuszczam mąkę

- kolendry jeszcze nie mam ale przeanalizuję ją jeszcze

- płatki błyskawiczne kleikować?

- dzięki za namiar na ten fajny blog :)

 

St. Anger

- poszukam owsa

- drożdży płynnych się jeszcze boje używać :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

- płatki błyskawiczne kleikować?

Ja dla pewności wolę to zawsze zrobić. Zwykle po prostu zalewam je wrzątkiem w lodówce turystycznej na jakieś 2 godziny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robiłem ostatnio takie combo (witbier + dubbel). Receptura witbiera była bardzo podobna i według mnie nawet taka ilość skórki jest niewystarczająca, chyba że trafiłem na jakieś lewe pomarańcze, które swego czasu w marketach były tańsze niż jabłka. W każdym razie dałem ze 140g skórki, dodając trochę grejpfrutowej i aromat mnie rozczarował. Następnym razem będę próbował z curacao i może innymi suszonymi, poza tym dorzucenie skórek na cichą też może być rozwiązaniem. Oprócz tego mimo, że dubbel jeszcze refermentuje, żałuję już że nie zainwestowałem/poszukałem dobrze gęstwy do jakichś belgów (robiłem na S-33). Imo nie ma co się bać, a w przypadku takiego dubbla jest po co ryzykować.

Edited by fazzou

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.