Jump to content
Sign in to follow this  
mryba

Browar 335

Recommended Posts

Warka #1

American India Pale Ale(zestaw twojbrowar.pl)

 

Pierwsze uwarzone w życiu piwo. Cały proces przeprowadzony w akademiku.

 

Ekstrakt początkowy: 16,5 BLG, końcowy 5 BLG.

 

Zasyp

Słód Pale ale 4,8kg

Słód Crystal 150 0,4kg

Słód Aroma 0,2kg

 

Zacieranie

72 stopnie - 60 minut

80 stopni - 10 minut

 

Gotowanie - 70 minut

 

Chmiele(zgodnie z instrukcją, również na zimno, niestety nie pamiętam rozkładu)

Bravo 35g

Cascade 60g

Galaxy 65g

 

Wynik

Na początku miałem ogromne obawy, że wyjdzie totalnie niepijalne. Po otwarciu pierwszej butelki okazało się, że jest ok.

Kolor kiepski, brązowy. Piwo mocno mętne, z lekkimi chmielinami. Piana piękna, drobno i średnio pęcherzykowa, niestety szybko się rozbija na większe pęcherze, bardzo ładnie oblepia szkło. Wyszło mocno aromatyczne, intensywny zapach cytrusów. Bardzo mocna goryczka, niestety nieco zalegająca. Jak na pierwszą warkę, uważam, że wyszło w porządku.

Teraz szukam czegoś nieco lżejszego na wiosnę, lato. Będę pewnie celował American Amber Ale.

 

 

Warka #2

Dry Stout(zestaw twojbrowar.pl)

 

Kolejna warka. Tym razem uzbroiłem się w samodzielnie wykonaną chłodnicę. Znacząco ułatwiła życie. Niestety straciłem swój termometr, a pożyczony, był nieco mniej dokładny.

 

Ekstrakt początkowy 12 BLG.

 

Zasyp

Słód Pale ale Maris Otter 3,5kg

Płatki jęczmienne 0,5kg

Palone ziarno jęczmienia 0,3kg

Słód Czekoladowy 0,2kg

 

Zacieranie

72 stopnie - 75 minut słody jasne i płatki jęczmienne

72 stopnie - 10 minut słody ciemne

80 stopni - 10 minut

 

Po filtracji wyszło ~26 litrów, a można było jeszcze nieco wyciągnąć. Niestety była to maksymalna pojemność gara.

 

Gotowanie/chmielenie:

80 minut - od początku Chmiel Target 35g

 

W związku z brakiem miejsca w garze musiałem dolać 5 litrów wody, aby otrzymać pożądane 12 stopni BLG.

 

Zlane na burzliwą w dniu 2 marca. Temperatura fermentacji ~22 stopnie. Sprawdzę jak odfermentowało po 7-8 dniach.

 

Zlane na cichą w dniu 16 marca. Odfermentowało do 4 stopni BLG.

 

Zabutelkowane 24 marca. Do 23 litrów piwa dodałem 100 gram cukru.

Edited by mryba

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.