Jump to content
Sign in to follow this  
Staszku

refraktometr

Recommended Posts

Sprawiłem sobie nową zabawkę, czyli refraktometr, ładny taki, chiński, skala brix i alkohol pokazuje - fajnie i szybko robi się pomiar sprawdziłem na wodzie 20° ładnie zero pokazuje.

Przed chwilką zlewałem na cichą stouta 17,5 blg po 12 dniach i dunkela 12,5blg po 10 dniach zaskoczyły mnie odczyty- stouta pokazał 9 blg a na dunkelu 7 blg.

Znalazłem w toolkicie znalazłem korektę pomiarów refraktometru w piwie z alkoholem, po niej wyniki wyglądałyby na poprawne tzn. 3,4 i 3,5 gdyby nie odczyt areometrem koleino ok. 6 i 5 - areometr - 0 blg w wodzie 20°.

Różnice dość znaczne jak widać no i jeszcze alkohol wg refraktometru 4,5 i poniżej 3

No i nowy problem mam!! Ktoś coś podpowie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wpisujemy we wyszukiwarkę

refraktometr

 

i mamy odpowiedzi a jak nie odpowiednie tematy ! :monster:

 

przeczytałem i nic nowego niż wiem się nie dowiedziałem, no może jedno o czym nie pomyślałem, piwo jest lekko nasycone CO2 z fermentacji więc trzeba dołożyć troszkę do pomiary areometrem co zwiększy tylko różnicę w odczytach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niestety, pomiary refraktometryczne w tym wypadku to troche jak wróżenie z fusów. Według mnie nadają się tylko do odczytów porównawczych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niestety, pomiary refraktometryczne w tym wypadku to troche jak wróżenie z fusów

Pozwolę sobie z tym stwierdzeniem się nie zgodzić.

To, że ktoś nie umie i nie rozumie co mierzy nie znaczy, że przyrząd jest zły i pokazuje złe wskazania.

Wykonując pomiary w zbliżonych warunkach i korzystając z właściwego kalkulatora (konieczne przy pomiarach brzeczki fermentującej i piwa) otrzymujemy właściwe wyniki, z wystarczającą dla nas dokładnością. Bezcennym w przypadku refraktometru jest szybkość i łatwość pomiaru.

IMHO, sam wynik w procesie warzenie nie w każdym momencie ma znaczenie, liczy się bardziej tendencja zmiany wskazania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozwolę sobie z tym stwierdzeniem się nie zgodzić.

Zawsze można mieć swoje zdanie :P

To, że ktoś nie umie i nie rozumie co mierzy nie znaczy, że przyrząd jest zły i pokazuje złe wskazania.

Nigdzie takie sugestie nie padły

Wykonując pomiary w zbliżonych warunkach i korzystając z właściwego kalkulatora (konieczne przy pomiarach brzeczki fermentującej i piwa) otrzymujemy właściwe wyniki, z wystarczającą dla nas dokładnością.

W zbliżonych warunkach? Czyli masz na myśli to co pisałem wcześniej - porównujesz pomiary a nie otrzymujesz dokładnego pomiaru. Co rozumiesz poprzez "właściwy" kalkulator?

Bezcennym w przypadku refraktometru jest szybkość i łatwość pomiaru.

Jeśli chcesz zmierzyć dokładnie, to wcale nie jest to szybsze niż areometr. Jeśli mierzysz na odpierdziel, to w zasadzie nie znajduje w tym większego sensu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolego

nie odbierz tego źle, ale jeżeli nie nie masz ochoty wnieść czegoś konstruktywnego w temacie to, po prostu nie zabieraj głosu.

 

05paw dzięki za link przeczytałem z zainteresowaniem artykuł, jednako rzeczy w nim opisane są mi znane, problemem jest duża rozbieżność pomiędzy wskazaniami refraktometru i areometru przy założeniu że oba urządzenia są sprawne a pomiary dokonane zostały w miarę rzetelnie i w jednakowych warunkach

Share this post


Link to post
Share on other sites

przy założeniu że oba urządzenia są sprawne

Pozostaje tylko stwierdzić, że to widocznie złe założenie.

Ufałbym jednak refraktometrowi ponieważ już 3 spławiki wywaliłem do kosza bo każdy po swojemu mnie cyganił.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolega widocznie nie rozumie po co kupił to urządzenie a teraz się boczy na co? Na podane na tacy odpowiedzi?

 

Jeżeli kolega uważa, żę propozycja sprzedania refraktometru jest podaniem merytorycznej odpowiedzi, to tylko pogratulować umiejętności czytania ze zrozumieniem. A jeżeli mowa o ww wymienionym urządzeniu śmiem twierdzić, że moja wiedza o nim na chwilę obecną przewyższa wiedzę kolegi, ale mniejsza o to, nie jest to miejsce na tego typu dyskusje!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lepiej? ulżyło? I po co to komu? To nie była żadna złośliwość, ja także wywaliłem już dwa bailingomierze bo każdy pokazywał co i jak chciał, refraktometr zakupiłemi z pełną świadomością jego niedokładności pomiaru fermentacji i bazuję jedynie na kalkulatorach... jeśli nie rozumiesz o czym już koledzy wcześniej napisali lub nie godzisz się na taki stan rzeczy to go sprzedaj.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pamiętaj, że Blg to nie to samo co Brix, ale są to bardzo podobne skale.

Brix temperaturę referencyjną ma 20°C, Blg ma 17,5°C. Jak dobrze pamiętam, rozszerzalność cieplna jest liniowa (względem jakiegoś tam współczynnika), a refraktometry mają wbudowane ATC, więc jeżeli mierzyłeś ciecz o temperaturze 22°C, to refraktometr sobie przeskalował do 20°C, a balingometr już nie i dodatkowo był w plecy o 4,5°C. Jak dla mnie to to jest jedyne wytłumaczenie tej sprawy( o ile dwa urządzenia są sprawne ). Dodatkowo sam możesz poeksperymentować, jeżeli masz cierpliwość... Zrób roztwór początkowy 10Blg i go podgrzewaj i badaj próbki po kolei balingometrem... :-)

Dodatkowo (mogę się mylić, ale...) roztwór 20Blg będzie miało inny współczynnik rozszerzalności objętościowej niż roztwór 10Blg...

Browar nie apteka, bierz w łapę swoje ulubione urządzenie i się go trzymaj, bo jak dwóch lub więcej na raz będziesz się trzymał to możesz zwariować ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Brix temperaturę referencyjną ma 20°C, Blg ma 17,5°C.

Zależy jaki areometr, te najczęściej spotykane (Biowinu) mają z tego co pamietam 20C, mój "duży" z browamatora ma 60F (15,5C) to trzeba sprawdzić w instrukcji konkretnego sprzętu - parametr zależny od urządzenia do pomiaru w jakiej temperaturze jest wyskalowany a nie samej skali.

Edited by tibek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.