Jump to content
Sign in to follow this  
dori

mapa wątków - surowce

Recommended Posts

Słód

słody Strzegom

słód gryczany

słód pszeniczny wędzony dębem Grodziski

słód pszeniczny ciemny

słody z Malteurop (Baltic Malt)

słód Optima

przechowywanie słodu a światło

zamiennik Karapils Litovel

czy słód palony moze zjełczeć?

śrutowanie czy gniecenie?

aktywny enzymatycznie słód brązowy

american two-row pale czym zastąpić?

słody belgian aromatic i honey malt - czym zastąpić?

Carafa III vs Carafa III specjal

słód owsiany

słód Bavaria

słody wędzone - różnice

jaka jest objętość slodu?

ilość białka w słodzie a mętność brzeczki

palony słód zamiast palonego jęczmienia

charakterystyka słodów Cara Gold i Crystal

wpływ minusowych temperatur na słód

najlepsze słody

słód zakwaszający, alternatywa

słód (samodzielnie) wędzony

stary ześrutowany słód żytni

słód pilzneński a monachijski

słód pilzneński - parametry

sens produkcji domowego słodu

własny słód

pytanie o słody z WES

dostępne w Polsce odpowiedniki brytyjskich słodów

jakość słodu dostępnego w Polsce

smak wnoszony przez słody karmelowe

analiza słodu

słód pszeniczny - domowa produkcja

 

Chmiel

nowe aromatyczne chmiele

Chmiel Sybilla

Chmiel Nelson Souvin

dziki chmiel

chmiel goryczkowy do amerykańskich lagerów

chmiel Hallertau Spalt Select różne partie

zamienniki chmielu Centennial

ekstrakty, koncentraty chmielowe

Citra nowy chmiel z USA

Saaz na goryczkę

chmiel do pilsa

własny chmielnik

chmiel Aurora

chmiel z Herbapolu

zapach Marynki vs Magnum, jak rozpoznać?

świeży chmiel, czy wszystko w porządku?

olejek chmielowy

choroby i szkodniki chmielu

przechowywanie chmielu

chmiele goryczkowe o dużej zawartosci alfa kwasów

twój ulubiony chmiel?

szyszki, granulat - różnica w dozowaniu

chmielnik

zapasy chmielu

ekstrakt chmielowy

przeliczenie starzenia się chmielu

granulat czy szyszki

przesadzanie chmielu

tegoroczny jednoroczny chmiel

rozróżnianie odmian chmielu

pakowanie chmielu

różnice między chmielami na plantacji

przechowywanie chmielu

problematyczna dostępność chmielu

dziki chmiel

 

Drożdże

drożdże Brewlabs

BRY-97 vs US-05

drożdże Danstar BRY-97

drożdże Mauribrew Weiss

termin przydatności drożdży

drożdże do pszenicy

drożdże Mauribrew Lager Y497

Zymoferm - opinie

drożdże przechowywanie na skosach

drożdże Danstar Munich Wheat

Zymoferm - nowe drożdże piwowarskie

jak przechowywać gęstwę?

drozdże US-05 vs Nottingham

jakie drożdże do belgów?

drożdże z powietrza

drożdże do piwa orkiszowego

napęczniała saszetka z drożdżami, jak przechowywać?

pękła saszetka z drożdżami

starter nie daje oznak życia

drożdże do wita - płynne czy suche?

dzielenie sasztki z suchymi drożdżami

zbieranie gestwy - co dalej?

jaką temperaturę wytrzymują drożdże?

różne szczepy drożdży w jednej warce

drożdże uciekające ze startera/fermentora

Wyeast vs White Labs

drożdże US-05

jakie drożdże do marcowego

jakie drożdże stosują koncerny

postępowanie z suchymi drożdżami

nazwa drożdży dodawanych do brewkita Muntons

gęstwa z odzysku i co dalej

produkcja drożdży

drożdże Danstar Nottingham

drożdże

mrożenie drożdży

jak długo startują drożdże Wyeast

co sądzicie o Saflager W34/70

żywotność drożdży

drożdże uciekające ze słoika

mrożona gęstwa

zakażenie drożdży

pożywka dla drożdży

piana w starterach z drożdży lagerowych

saszetka z drożdżami Wyeast słabo pęcznieje

drożdże z butelek piw komercyjnych

jakie drożdże dolnej fermentacji

drożdże powtórne wykorzystanie

drożdże wielokrotnego użytku

drożdże suche vs płynne

wszystkożrące WB-06

gęstwa - wątpliwości

 

Woda

gdzie zlecić badanie wody

woda w miastach

tania woda z marketów analiza

woda

pomoc w odczytywaniu raportu wody

woda demineralizowana

woda do Dortmundera

woda

 

Surowce niesłodowane i przyprawy

szyszkojagoda, owoc jałowca

suszone owoce

kolendra do witbiera

ekstrakt wiśniowy

świeżo starta skórka z pomarańczy

płatki dębowe

wheat torrified

miód -jaki?

curacao

korzeń lukrecji

koper włoski

dodatek kawy do brewkita

owies kontra płatki

żyto niesłodowane

kawa zbożowa w piwowarstwie

cukier biały vs brązowy

glukoza jaką wybrać?

płatki błyskawiczne pełnoziarniste vs zwykłe

pieprz chili chipotle

lubczyk

kasza do piwa?

płatki żytnie

caramel

płatki gryczane błyskawiczne

kasztany do piwa

melasa

owoce bzu

cukier, jakiej klasy?

skąd taka zła sława sacharozy

syrop skrobiowy

pomarańcze

Yerba mate w piwie

trawa żubrówka

laska wanilii

wiśnie do piwa

miód

dodatek surowców niesłodowanych

lukrecja

cukier kandyzowany - domowa produkcja

ryż

dodawanie cukru

surowce niesłodowane

Belgian Candi Syrup Dark

płatki kukurydziane

płatki pszenne gdzie kupić

przyprawy

 

 

Pozostałe

robaki w pszenicy

zestawy do wyrobu whisky

brewkity przegląd

czy wysokie ceny drożdży obniżają poziom piwowarstwa

Mistr sladek -pivo svetle i tmave

tanie ekstrakty

cena chmielu

biersol

ekstrakty słodowe- które wybrać?

GMO a piwowarstwo

mech irlandzki - zapach i smak

barwnik spirulina

beer head improver - środek wzmacniający pianę

mech irlandzki - rehydratacja

parametry surowców do produkcji piwa

namnażanie bakterii kwasu mlekowego

aromaty spożywcze

przechowywanie płynnego ekstraku słodowego

co zrobić ze surowcami pozostałymi po warzeniu z brew-kitów

własny ekstrakt słodowy

chlorek wapnia

dekstroza

maltodekstryna

czy WES robi ekstrakty z kukurydzy

co zrobić ze zużytym słodem

dodatki do brewkitów

ekstrakt+cukier fuuuj

surowce do refermentacji

jodowy wskaźnik skrobi

ekstrakty pszeniczne WES

 

 

Wszelkie uwagi odnośnie "mapy" proszę zamieszczać w tym wątku http://www.piwo.org/...apy-watkow.html

Edited by dori
aktualizacja na dzień 12.01.2013

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.