Jump to content
Sign in to follow this  
Lili

Refermentacja lagera

Recommended Posts

Witam mam pytanie odnośnie ilości cukru w celu nagazowania mojego pilsa, czy dobierając ilość cukru mam kierować się temperaturą piwa która jest podczas rozlewu czy też najwyższą temperaturą która była podczas fermentacji czyli w moim przypadku podczas przerwy diacetylowej? pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

No właśnie ja zawsze wyliczałem biorąc pod uwagę najwyższą temperaturę, jaką miało piwo po fermentacji. Czyli na ogół temperaturę przerwy diacetylowej. Przegazowanego lagera nigdy nie miałem, a trzymałem po rozlewie ok 8 miesięcy. Ciekaw zawsze byłem co na to doświadczeni piwowarzy i teoria, niestety co poruszałem temat, to zdania podzielone.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Program refermv2 działa świetnie . Uwzględnia temperaturę piwa przy butelkowaniu

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jeśli temperatura rozlewu będzie niższa, niż najwyższa podczas fermentacji. Podtrzymujesz powyższe?

Generalnie podtrzymuję. Podczas fermentacji wytwarza nam się CO2, którego ilość nad piwem jest wyższa niż ta w powietrzu atmosferycznym. Nawet jeśli temperatura fermentacji będzie wyższa niż rozlewu (załóżmy 20 fermentacja 15 rozlew), to woda w rurce fermentacyjnej sprawi że nadmiar CO2 ze zbiornika się nie ulotni, a przy obniżeniu temperatury chętniej rozpuści się w naszym piwie.Wyjątki:

- otwarty zbiornik lub na maksa rozszczelniony,

- przeniesienie do innej temperatury niż temperatura fermentacji na chwilę przed rozlewem

 

Takie jest moje rozumowanie, jeśli się mylę to proszę o poprawkę kogoś doświadczonego :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fermentację i lagerowanie przeprowadzasz w jednym fermentorze? Ja po przerwie diacetylowej przelewam do nowego fermentora. Tak na logikę to koniec fermentacji = koniec produkcji CO2. Po prawidłowo zakończonej fermentacji i takim przelaniu, podczas którego też wydzieli się trochę CO2 chyba nie ma co liczyć, że w trakcie lagerowania gazu przybędzie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja robię cichą i lagerowanie w jednym fermentorze. Na cichej przy lagerze gaz zawsze u mnie był. Na logikę to w takiej ilości na jaką pozwalała mu właśnie temperatura. Po przeniesieniu próbek piwa po lagerowaniu ładnie odgazowywało się w wyniku zmiany temperatury i powstawała piana.

Nie wziąłem pod uwagę że ktoś może robić tylko przedłużoną burzliwą i już do cna przefermentowane piwo lagerować. Wtedy faktycznie wygląda na to, że wypadałoby sugerować się temperaturą zakończenia burzliwej/przerwy diacetylowej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Quentin bardzo fajnie, ale nie o to było pytanie.

 

Częściowo masz rację . Pisząc , że uwzględnia temp. przy butelkowaniu chciałem w tym przemycić odpowiedź że sugeruję temperaturę przy butelkowaniu . Tak zawsze słyszałem . Czy z pilsem jest inaczej ?

Robilem dwa pilsy wg tej zasady i po 2 miesiącach mają dobre i stałe nagazowanie więc tą metodę polecam bo sam sprawdziłem .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.