Jump to content

Recommended Posts

Witam planuję w tym tygodniu uwarzyć cydr. Ale nie wiem czy zrobić na samym soku jabłkowym czy może dodać soku z gruszek lub pomarańczy albo grapefruitowy, a może wręcz dodać chmielu na smak np miodowy cytrusowy lub inny ??

 

 

Co wy o takim pomyśle myślicie czy ktoś z was eksperymentował z cydrem w taki sposób a może dodawaliście coś jeszcze innego??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przeglądając tematy często natrafiałem na informacje o częściowym "zasypie" z gruszek (a przeważnie była to Słoneczna Tłocznia: 75% jabłko, 25% gruszka albo coś zbliżonego).

 

Grejfrutowego chyba bym nie dodawał - może wyjść kwasior jakiś :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robię cydr od kilkunastu lat, próbowałem chmielić na zimno, dodawałem nalew z mięty, wanilię ...itd, golas z dodatkim stevi, najbardziej mi smakuje. Warunkiem dobrego cydru jest przerobienie późno jesiennych jabłek i użycie dedykowanych do cydru drożdży. Na temat przerobienia soku......mam jedno zdanie, chyba wiadomo jakie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.