Skocz do zawartości

Wydajność


Grog

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki za podpowiedzi, będę szukał swojej metody. Po 2 warkach nie ma się co spodziewać cudów, wiec muszę jeszcze trochę poeksperymentować i dopracować warsztat. Szkoda tylko, że na rezultaty trzeba czekać tak długo. Gdyby dało się to piwko pić od razu, byłby szybki feedback co do jakości receptury i procesu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z przyjemnością, ale w tym dokumencie nie ma nic niestety co by Cię interesowało.

Podali tam przewodność. 396uS, a to w przeliczeniu daje ok 253 ppm TDS (total dissolved solids). Czyli generalnie mało minerałów, ale ile czego tego już nie wiadomo :(

Edytowane przez tibek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Chciałbym odświeżyć nieco temat.

 

Właśnie warzę AIPA i przeliczyłem sobie na szybko wydajność ze wzoru na wiki

Jakże się zdziwiłem, kiedy wyszło mi ponad 77%... czy to w ogóle możliwe przy drugim warzeniu? :D

 

Zasyp:

Słód pilzneński Soufflet- 3,1 3,3 kg

Słód monachijski Soufflet- 1,0 kg

Słód monachijski II Strzegom- 0,6 kg

Słód pszeniczny Soufflet- 0,5 kg

Słód bursztynowy Strzegom- 0,3kg

Słód karmelowy 30 - 0,2kg

 

W sumie 5,7kg

 

Zacieranie w 18L wody

70' 66-68C

15' 78C - mashout

 

Wysładzanie na raty - 14L wody 76C

Odebrałem ~25L 26,5L brzeczki, 16,5Blg (pomiar w 20C)

 

Czy dobrze wszystko obliczyłem? Czy mogło wyjść aż tak dobrze?

 

PS. Dodatkowo wydaje mi się, że miałem lekki przełom białkowy - na powierzchni porobiły się takie białe kłaczki ;)

Edytowane przez ThoriN
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.