Skocz do zawartości
dori

Mapa wątków działu Wsparcie Piwowarskie

Rekomendowane odpowiedzi

Zacieranie i filtracja

filtracja i wysładzanie piwa żytniego

do jakich piw górnej fermentacji pasuje dekokcja

wydajność zacierania a ilość wody

 

wyciskanie młóta

owsiant stout jak dodać płatki

kleikowanie

przerwa zakwaszająca

zacieranie w dwóch garnkach

jaki wpływ ma pH zacierania

zacieranie z narostem temperatury

kiedy dodać jęczmień palony

filtrator z oplotu, a mętny bitter

gdzie mierzycie temperaturę podczas zacierania

rzadki zacier - lepsza wydajność?

zacieranie infuzyjne krok po kroku

problemy z filtracją

zacieranie infuzyjne, dolewanie ciepłej wody

próba jodowa dziwne problemy

zacieranie dekokcyjne konta infuzyjne

przerwa ferulikowa pszeniczne ciemne

przedłużenie zacierania

ile wody do zacierania

Gotowanie i chmielenie:

dodatek ekstraktu słodowego

wpływ chmielu na warkę podczas gotowania

intensywność gotowania

chmielenie dla smaku

czas gotowania brzeczki

granulat vs szyszka

objętość gotowanej brzeczki a nachmielenie

późne chmielenie goryczkowe

Fermentacja i chmielenie na zimno:

fermentacja burzliwa+cicha czy tylko burzliwa

wysokość piany Wyeast 2001 Urquell Lager

gdzie fermentujecie piwa dolnej fermentacji

jedna fermentacja zamiast dwóch

korzyści płynące z długiej cichej fermentacji

temp zadania drożdży i rozpoczęcia fermentacji

wady i zalety cichej fermentacji

zbyt burzliwa fermentacja

jak długo trzeba chłodzić fermentację

Hop Aroma Tabs

klarowna warstwa piwa na cichej

obciążenie chmielu przy chmieleniu na zimno

chmielenie na zimno

konsekwencje startu drożdży w 33,5C

chłodzenie fermentora wpływ na efekt końcowy

bardzo długie przetrzymywanie piwa na cichej

napowietrzanie brzeczki tlenem

temperatura dolnej fermentacji

dekantacja po chmieleniu na zimno

fermentacja nie chce ruszyć

chłodzenie piwa podczas fermentacji

krążkowanie, dodawanie wysokich krążków

słabe odfermentowanie na burzliwej i kontynuacja na cichej

do ilu Blg zeszliście na burzliwej

drożdże dolnej fermentacji, a amplituda temperatury

fermentacja, dostęp powietrza

 

 

Rozlew i refermentacja

cukier trzcinowy do refermentacji

rezerwa do refermentacji

ile glukozy do stouta

refermentacja czy cukier jest taki zły?

ile użyć odłożonej brzeczki do refermentacji

refermentacja

nagazowanie Bittera

temperatura refermentacji i leżakowania

gazowanie mocnych lagerów

przegazowanie 200g ekstraktu na 21l

temperatura refermentacji

miałem bombę a nawet dwie

patent na butelkowanie

metody nasycenia CO2

gęsta piana zamiast piwa

ile glukozy do refermentacji Bittera

brzeczka przednia do refermentacji

 

 

 

 

Zakażenia i wady piwa

przechmieliłem

 

zbyt wysoki Blg rozcieńczać po chłodzeniu czy nie

 

ratowanie zakażonego piwa

zakażony pszeniczniak

 

każda warka jak pszeniczniak

piwo pszeniczne, prawdopodobnie infekcja

 

dziwny nieprzyjemny posmak

zapleśniała warka jaka przyczyna

słabe nagazowanie piwa

zapach sierści

podatność brzeczki piwnej na zakażenia

frędzle w butelce

dziwna skorupa na powierzchni brzeczki po gotowaniu

przegazowanie po kilku miesiącach

kwaśne piwo, jak to u Was było

odrywanie się osadu od podłoża w butelkach i dziwny zapach piwa

przechmielony koźlak

przechmielone piwo, dodawanie wody w trakcie fermentacji

dziwny smak i zapach pszenicznego

przegazowanie 200g ekstarktu na 21l

posmak ziemi

jak zlikwidować posmak drożdży

DMS w angielskich piwach

zakażenie jak dokładnie poznać

mętne piwo

skąd się bierze diacetyl w piwie

utlenianie piwa

winny zapach

piwo lekko kwaśne

Gęstwa dziwny zapach, autoliza

gorzkie piwo

czy łatwo zakazić piwo

 

 

Leżakowanie i degustacja

leżakowanie stouta

Weizen Doppelbock ile czasu potrzebuje

Pils temp leżakowania w butelkach

leżakowanie w mieszkaniu

piwo pszeniczne - ile postoi

temperatura przechowywania dolniaków

słabo nagazowane piwo w kegu

przechowywanie butelek w studni

nalewanie pieniącego się piwa

szybkie schłodzenie piwa przed konsumpcją

nagazowanie a smak piwa

leżakowanie piwa w kegach

metody nasycenia CO2

gęsta piana zamiast piwa

leżakowanie

 

 

Mycie i dezynfekcja

nadmanganian potasu

sposób mycia i dezynfekcji butelek

dezynfekcja piwnicy

jeszcze raz o butelkach

odklejanie się etykiet pod wpływem słońca bądź deszczu

jeszcze raz o dezynfekcji butelek

jak rozpoznać zepsutą brzeczkę, porady dotyczące dezynfekcji

mycie i regeneracja starszych fermentorów

czy środki typu ACE nadają się do dezynfekcji

trwałość roztworów roboczych

dezynfekcja butelek i nie tylko

dezynfekcja butelek

sterylizacja parą wodną

pirosiarczyn sodu

podchloryn sodu

reżim sanitarny butelki

 

Wydajność i ubytki podczas warzenia

Stout cienkusz (za niski Blg)

poprawa wydajności domowego browaru

obliczanie i kontrola nad wydajnością

rzadki zacier - lepsza wydajność

wydajność zacierania

ubytki piwa podczas produkcji

niska wydajność słodu pszennego

wydajność zacierania i poziom nachmielenia

wyparowało mi 5l piwa

niska wydajność zacierania

 

 

Ogólne tematy

Beer Smith- pomoc dla użytkowników

Qbrew - pomoc dla użytkowników

BrewBlogger

beer smith vs beer tools

metoda pobierania piwa z fermentora do badania Blg

warka przygotowywana w dwóch etapach

Milk Stout dodatek laktozy przed butelkowaniem

po chmieleniu przelanie i chłodzenie czy odwrotnie

50l warki w 32l fermentorze

słabe odfermentowanie- gdzie tkwi błąd

jak dopracować się super smaku

Festiwal Piwowarów 2010 wsparcie dla niezaawansowanych

co wpływa na kolor gotowego piwa

Hefeweizen a słód melanoidynowy

smak dolniaka fermentowanego >15C

Dunkel Weizen rozjechały się temperatury, dyskusja o WB-06

co uwarzyć

brewkit +brzeczka ze słodów

chmielenie podczas zacierania

zabić drożdża czyli metody dezaktywacji drożdży

wysłodki z portera

barwa Dunkel Weizena

co uwarzyć na Święta

przewóz butelek po ich napełnieniu

gdzie można napełnić butlę O2 lub CO2

przypadki wpadki ciekawe anegdotki

szacowanie objętości brzeczki brzeczki na podstawie jej wagi

przeliczanie SG na Blg

temperatura w górę i co tu teraz warzyć

zwierzenia leniwego piwowara

temperatura w naszych piwnicach

rozważania na temat piany i jej wpływu na goryczkę

jaką temperaturę wytrzymuje fermentor

pytania dotyczące piwa żytniego i temperatury fermentacji ALTa

fermentacja w mniejszym naczyniu niż zalecane, leżakowanie w kegu

pęknięta butelka z piwem - przyczyny

temperatura w górę i co tu teraz warzyć

robienie posiewów

gdzie zrobić badanie wody

dodatki do fermentacji cichej

biblioteka własnych piw

lepsze płytsze czy głębsze odfermentowanie

pozostałość po dekantacji

rozciąganie domowego budżetu

czy piwo domowe powinno być klarowne

odfermentowanie

laktoza o ile podniesie ekstrakt

arkusz do zapisywania procesów warzenia i fermentacji

kiedy dodawać miód

chłodzić czy nie chłodzić oto jest pytanie

czy można użyć piwa jako startera

sterylizacja chmielu

domowe HGB czyli jak zrobić 40l piwa w 30l garnku

odfermentowanie stouta

problemy ze słodem, klarowność

rozcieńczanie brzeczki po warzeniu

temperatura w piwnicy

stopień odfermentowania

klasyfikacja stylów jak się uporać

jakie piwo warzyć zimą

owoce do fermentacji cichej

pasteryzacja domowego piwa

jak warzyć gdy za oknem 12 stopni

gorący osad

koniec piwowarzenia

sezony na piwo

ekwiwalent cukru

większe wykorzystanie naczynia

większa pojemność warki

 

 

wszelkie uwagi odnośnie "mapy" proszę zamieszczać w tym wątku http://www.piwo.org/forum/t1532-Mapy-watkow.html

Edytowane przez dori

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

×