Jump to content
Sign in to follow this  
keda

Browar Czarny Ryś - Dortmunder

Recommended Posts

Piana nieduża, krótkotrwała. kolor jasno złoty delikatnie mętne. Aromat słodowy, słodki, zapach chmielu prawie niewyczuwalny.

W smaku dominuje słodowość, poziom goryczki niski, jak dla mnie nawet za niski ( ja lubię dużo chmielu w lagerach) ale pasujący do stylu dortmundera.Ogólnie dość udane piwo - szczególnie dla pań - dosyć słodkie i niska goryczka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Faktycznie, jak na Dortmundera goryczka mogłaby być ciut wyższa ale to pierwsza receptura więc zacząłem od niskiego pułapu.

Edited by WiHuRa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Według opisu goryczka nie powinna być wysoka: "Ani smaki słodu pilzneńskiego, ani smaki szlachetnego chmielu nie dominują, ale obydwa są dobrze zbalansowane z odrobinką słodowej słodkości, które dają rześkie, orzeźwiające piwo. Zbalansowanie dalej kontynuuje przez finisz oraz goryczkę chmielową utrzymującą się w posmaku (aczkolwiek w niektórych przypadkach mogą być na finiszu odrobinę słodkawe)."

Edited by Mariusz_CH

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wygląd:

Piana opadła do obrączki, ale zaraz po nalaniu bardzo ładna. Klarowne.

2i91hzp.jpg

Aromat słodowy, bardzo przyjemny.

Wysycenie średnie do niskiego, chyba za małe jak na styl, ale przypuszczam co jest tego przyczyną.

Dość słodkie w smaku, goryczka średnia do niskiej. Chyba jak próbowałem podczas ostatniego spotkania to mi bardziej smakowało. Zakładam że lane z kega i to mogło mieć w pływ na nagazowanie i ogólne odczucie.

Bardzo dobre piwo.

Edited by Wojen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za zdjęcie.

 

Tak, jak większość moich piw w depozycie są lane z kega stąd i nagazowanie spada. Planuje coś w tej kwesti podziałać i zrobić jakąś nalewarkę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

BJCP się naczułeś na pamieć ? :P

 

Piłeś ale nić nie napisałeś, nie ładnie!

Edited by WiHuRa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wojtek, wybacz. Profanację popełniłem, szczegóły jak się zobaczymy :D

 

BJCP się naczułeś na pamieć ?

 

Nie no, dwa kliknięcia i jest. Czytałem to, bo trzeba się jakichś ramek trzymać.

Edited by Mariusz_CH

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ogólnie mogę powiedzieć/napisać, że mój niby Dortmunder jest dużo bardziej "marcowaty". Monach ze Strzegomia daje za dużo. Strzegom sobie w ogóle daruje, może oprócz karmelowych co poniektórych.

Edited by Mariusz_CH

Share this post


Link to post
Share on other sites
<br />mój niby Dortmunder jest dużo bardziej "marcowaty"<br />

Za to moje marcowe to Monachijskie ciemne :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.