Jump to content

Recommended Posts

Warka #1 "Rozpacz i zagubienie"

 

Uwarzono 21 lutego 2014

Brak wagi

 

Recept:

  • Brewkit Coopers English Ale kupiony w Twój Browar
  • 2 puszki ekstraktu ciemnego niechmielonego WES
  • Zeus/Columbus ok 25g na oko, 60 min
  • Amarillo ok 20g 15 min
  • Cascade ok 25g 10 min
  • Citra ok 25g 5 min
  • ok 23-25l, 15oBlg
  • Drożdze S-04 wg podpowiedzi sprzedawcy
  • Fermentacja górna 7 dni, zlano na cichą 28 luty 2014

Warka celowana w AIPA

Brzeczka wyszła taka gorzka, że wyrywało z kapci, rozcieńczana wodą

Temperatura brzeczki w pierwszej dobie skoczyła do 29stC - za mało ostudzona plus reakcja drożdży

Fermentacja bardzo burzliwa, piękna piana Zapach z rurki zniewalający

 

Po 7 dniach przy zlewaniu na cichą:

Odfermentowało do 5oBlg.

Barwa wspaniała bursztynowo - miedziana, bardzo intensywna. Zapach super. Goryczka wyśmienita, trafiona w punkt. Wyczuwalna lekka kwaskowatość - zakażenie?

Edited by Bazyl

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #2 "Spokój i opanowanie"

 

Ciągle brak wagi

 

Uwarzono 22 lutego 2014

 

Recept:

  • Black Rock New Zeland Company Bitter kupiony w TB, robiony bez rozcieńczania, po ostatnich doświadczeniach chmielony tylko na zapach
  • Amarillo kilka granulek
  • Casdade ok 5g
  • Citra kilka granulek
  • Wyszło ok 12l, 12oBlg
  • Drożdże z zestawu
  • Fermentacja górna, późny start po 48h - drożdże z zestawu są do dupy, potem normalnie, ładna pianka, zapach fajny ale stonowany w porównaniu do #1

W porównaniu do pierwszej warki poszło dość sprawnie

 

Po 6 dniach przelałem na cichą:

Odfermentowało do 3oBlg

Barwa ciemna miedziano brunatna, wysoka klarowność. Aromaty chmielu chyba uleciały. W smaku wyraźnie goryczkowe ale tak... inaczej. Jeszcze nie potrafię tego opisać, może to kwestia nowozelandzkich słodów z kita. Ogólnie smak bardzo dobry, goryczka wysoka. W smaku nie ma żadnych obcych posmaków.

Na powierzchni brzeczki był dziwny osad, jakby zawieszone drożdże. Udało się zlać bez ich przelewania. Zapowiada się bardzo dobrze.

Edited by Bazyl

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #3 "Prototypownia"

 

Jest waga, jest zabawa!

 

Uwarzono 27 lutego 2014 Pierwsze zacierane piwo ;)

 

Recept:

  • Zestaw do zacierania "Polskie Jasne 12oBlg" od TB - w składzie:

Słód Pilzneński 3,7kg

Słód Karmelowy 0,3kg

Chmiel Marynka szyszka 40g 60min

Chmiel Lubelski szyszka 20g 20 min, 20g 10min

  • Drożdże S-23 i S-04
  • Zrobiłem połowę zestawu, wyszło 10l 12oBlg

Warkę 10l podzieliłem na 2 części, do jednej poszła połowa opakowania drożdży S-23, temperatura fermentacji: 24h pokojowa, potem 10st- czas zobaczymy

Drugą część zadałem drożdżami S-04 i będzie górniak

Brzeczka chmielona szyszką bez muślinu

Po 8h obie warki pracują bez zastrzeżeń

Aromat bardzo ładny ;d

 

Efekt w obu przypadkach mizerny. Wysoki DMS w obu. Piwo fermentowane w niskiej temperaturze trąca ściekiem, wyszło dużo gorsze od ejla. Piwo fermentowane w temperaturze pokojowej dało się wypić. Piana obfita średnio i grubopęcherzykowa, dość szybko opadająca. Większość wypiła żona z sokiem malinowym.

Edited by Bazyl

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #4 "Wtopa"

 

Uwarzono 1 marca 2014

 

Recept:

  • Zestaw surowców Czeski Tmavy Leżak 12oBlg od TB, skład:
    Pilzeński Bernard - 2kg
    Monachijski Bernard - 1,6kg
    Karmelowy ciemny Besta Malz - 0,4kg
    Słód Black - 180g
    Chmiele: Premiant 25g 60min, Saaz 15g 15min
  • Zacieranie infuzyjne
  • Drożdże S-23

Zrobiłem połowę zestawu, wyszło 10l, 12oBlg

I teraz najlepsze: pomyliłem drożdże - dodałem S-04 i postawiłem na górną... zczaiłem się dopiero następnego dnia.

Fermentacja ruszyła po ok 12h, idzie bardzo intensywnie.

 

Barwa czarna z bursztynowym refleksem. W smaku bardzo przyzwoite - nawet żona zauważyła smak kawy i przypieczonej skórki od chleba. Piana bardzo dobra.

Edited by Bazyl

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #5 "Szczwany Lis"

 

Uwarzono 29 marca 2014

 

Recept:

  • Zmieszane pozostałości po Czeskim Tmavym (bez palonego) i Polskim Jasnym od TB w ilości dokładnie 50% każdego z nich:

Słód Pilzneński 1,8kg

Słód Karmelowy 0,15kg

Pilzeński Bernard - 1kg

Monachijski Bernard - 0,8kg

Karmelowy ciemny Besta Malz - 0,2kg

  • Zacieranie dekokcyjne:

  1. 62stC 40min - odjąłem ok 30% zacieru do osobnego garnka i gotowałem przez 10min, potem wlałem z powrotem,
  2. 72stC 20min,
  3. 78stC 10min

  • Chmiele:

​Marynka 40g do brzeczki (60min)

Lubelski 10g do dekoktu gotowany 10min, 38g do brzeczki (10min) 8g do leżaka.

  • Drożdże S-04
  • Ekstrakt brzeczki po schłodzeniu ok. 12-13oBlg
  • Fermentacja burzliwa 7 dni, cicha 7 dni

Efekty:

Po dwóch tygodniach leżakowania w butelkach piwo jest w pełni gotowe.

Piana: kremowa, bardzo obfita, drobnopęcherzykowa, niemalże jedwabna, utrzymuje się w szklance w postaci kołderki na pół palca nawet po wypiciu piwa (powyżej 30min). Pięknie krążkuje.

Barwa: Ciemny bursztyn, miedziano czerwono pomarańczowa - wspaniała, piwo wydaję się świecić w szklance.

Zapach: bardzo intensywny chmielowy, żywiczno trawiasto sosnowy - typowy dla użytego chmielu.

Smak: Piwo powala na kolana! Goryczka jest tak mocna jak w Ataku Chmielu, tyle że charakterystyczna dla polskiego chmielu. Minimalnie zalegająca. Żadnych efektów ściągania, nie odrzuca. Zdecydowanie najbardziej goryczkowe piwo jakie piłem w życiu. Poczęstowani znajomi doszukali się posmaku kwiatowo malinowego... (ja nie)

Wysycenie wysokie (mogłoby być niższe). Mętność średnia, po schłodzeniu wzrasta. Pijalność średnia - po drugim kuflu mam dość.

 

Nie wiem za jaki styl należy uznać to piwo, myślę że podeszło by pod PIPA lub Polish ESB (czy jakoś tak).

Dementuję wszystkie pogłoski jakoby na polskim chmielu nie dało się uwarzyć dobrego piwa o mocnej goryczce.

Piwo na pewno do powtórzenia - chociaż następnym razem zachmielę troszeczkę mniej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 6

 

Uwarzono 26 kwietnia 2014

 

Recept:

 

Zasyp na 20l wody:

  • Słód Pilzneński Strzegom 2,0kg
  • Słód Pale Ale Strzegom 2,0kg
  • Słód Bursztynowy 70EBC Strzegom 0,25kg
  • Słód Monachijski Strzegom 0,75kg

Wysładzanie ok 12-14l wody 78stC, po dolaniu całość dokładnie wymieszałem w wiadrze

Uzyskana brzeczka przed gotowaniem ok 32l

 

Chmiel:

  • Marynka 6g do dekoktu
  • Marynka 34g 60min
  • Lubelski 20g 0min
  • Lubelski 20g do leżaka

Mech Irlandzki 5g 5min

Edited by Bazyl

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 7

 

Recept:

 

Zasyp:

  • Słód Pilzneński Strzegom 3,0kg
  • Słód Pale Ale Strzegom 1,0kg
  • Słód Bursztynowy Strzegom 70EBC 0,1kg
  • Niesłodowana pszenica 0,15kg
  • Słód Monachijski Strzegom 0,5kg

25l wody, Zacieranie dekokcyjne (odjąłem ok 5l)

 

Chmielenie:

  • Marynka 12g do dekoktu

Edited by Bazyl

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #8

 

 

Zacier:

Słód Pale Ale Strzegom 2,0kg

Słód Monachijski Strzegom 3,0kg

Pszenica niesłodowana Strzegom 0,275kg

 

Zacieranie dekokcyjne - do dekoktu odjęto ok 7l zacieru, czas gotowania dekoktu 10min

 

Chmielenie:

 

Premiant 9g 10min do dekoktu (miałem resztkę z jakiegoś czecha)

Lubelski 17g 60min

Iunga 10g 60min

Sybilla 30g 60min

Edited by Bazyl

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.