Jump to content
Sign in to follow this  
Dario

Hop Labs

Recommended Posts

No to ja też zacznę opisywać swoje przygody z warzeniem. Na koncie mam na razie 11 warek. Będę wrzucał zapiski z poprzednich i nowych warek. :beer:

 

Swoje przygody opisuję też ku pamięci (mojej ;) ) pod adresem:

 

http://hoplabs.blox.pl/html/1310721,262146,169.html?1

Edited by Dario

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pierwszym piwem zrobionym przeze mnie był brewkit zakupiony w Browamatorze Brewmaker IPA DE LUXE.

 

Kolejne, i jednocześnie pierwsze moje piwo z zacieraniem. Zestaw z Browamatora na 10l piwa:

 

2,6kg Pale Ale

200g Carapils

200g Carared

Chmiele:

El Dorado, Palisade, Citra, Cascade

Drożdże: Safale US-05

Zacieranie i chmielenie według receptury dodanej do zestawu.

64-66°C - 60 min

 

 

Wyszło 9,2l piwa 14,8Blg. IBU wyliczone przez Brewtarget ok 82 IBU i to była główna wada tego piwa, było niestety przechmielone.

Edited by Dario

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolejne piwo to również zestaw, tym razem z Piwodzieja. Zestaw na 20l Bittera 11 Blg. Jako że garnek mój mieścił tylko 18,5l (po brzegi) to postanowiłem zrobić warkę 15l, trochę mocniejszą w stylu Extra Special Bitter. W zestawie było:

Chateau Pale Ale 3,6kg

Chateau Cara Blond 0,6kg

Chmiele: Challenger, Fuggles, East Kent Goldings

Drożdże: Safale S-04

Zacieranie:

53°C - 15 min

66-67°C - 90 min

72°C - 10 min

78°C - wygrzew

18l brzeczki do gotowania

Chmielenie:

Challenger 20g - 60 min

East Kent Goldings 20g - 60 min

East Kent Goldings 20g- 15 min

Fuggles 10g -15 min

Fuggles 10g - 3 min

East Kent Goldings 10g - 3 min

Na cichą: 36g East Kent Godings i 30g Fuggles

Hmmm, co do tego piwa to nie ma się co rozpisywać. Totalna porażka. Nie było może jakiejś infekcji, tylko raczej przesadziłem z chmielami. Ale człowiek uczy się na błędach. Jakie wnioski można wyciągnąć z tego warzenia? Ano takie, że nadmiar angielskich chmieli w piwie, również na cichą nie jest wskazany. Piwo miało wyraźne ziołowe posmaki i zapachy, jakiś bardzo ziołowy zapach i nieprzyjemna, ściągająca goryczka. No ale jakoś się z nim uporałem, nie wylewałem, chociaż nie powiem żebym pił je z przyjemnością :) Dobrze, że nie zrobiłem go dużo :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 4

Lekka wersja amerykańskiego Pale Ale tym razem według własnej receptury.

Zasyp:

Pale Ale Strzegom - 3kg

Pszeniczny Jasny Weyermann 3-5 EBC - 170g

Carahell 20-30 EBC - 200g

Carahell 3-5 EBC - 60g

Zacieranie:

63-66°C - 90 min

78°C - wygrzew

Chmielenie:

Zeus/Columbus 5g - 60 min

Centennial 5g - 60 min

Centennial 7,5g - 15 min

Citra 7g - 15 min

Simcoe 7g - 15 min

 

Piwko lekkie, pijalne i aromatyczne. Zyskiwało w czasie, niestety jak się o tym przekonałem to już zostały resztki :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolejna AIPA to tym razem próba uwarzenia piwa według zwycięskiej receptury Czesława Dziełaka z I Warszawskiego Konkursu Piw Domowych. Piwo zostało uwarzone w Browarze Ciechan pod nazwą Grand Prix.

Surowce:

Pilzneński Weyermann - 3kg

Pszeniczny jasny Weyermann - 400g

Monachijski Strzegom - 260g

Cara Gold - 110g

Drożdże: gęstwa z US-05

 

Chmielenie wrzucę później, bo nie pamiętam dokładnie. Sporo chmielu poszło na cichą i to było czuć, ale z efektu nie do końca byłem zadowolony głównie z powodu zbyt zalegającej goryczki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

#6 Hefeweizen

Moje pierwsze piwo pszeniczne robione na słynnych Wyeast 3068 Weihenstephan Weizenczyli popularnych stefanach.

Zasyp:

Pilzneński Castle Malting - 2kg

Pszeniczny jasny Strzegom - 2kg

Zacieranie:

44-45°C - 15 min

55°C - 15 min

62°C - 40 min

72°C - 30 min

78°C - wygrzew

Po wysładzaniu uzyskałem 19l brzeczki o gęstości 10,5°Blg.

Chmielenie:

Marynka 13g - 60 min

Do fermentora trafiło 18,5l o gęstości 12°Blg.

Fermentacja burzliwa 16 dni w temperaturze 18-23°C. Podczas fermentacji wydzielał się bardzo ciekawy aromat banana, tak charakterystyczny dla weizenów. Odfermentowało do 3,59°Blg. Zawartość alkoholu 4,34%.

Rozlano do 34 butelek 0,5l i 3 butelek 0,33l.

Piwko niezłe, może trochę za bardo bananowe, goździk raczej znikomy.

Edited by Dario

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.