Kamill 2 Posted February 27, 2014 ostatnio zastanawiam się nad belgijskimi stylami, ale nie za bardzo mam ochotę inwestować w płynne drożdże belgijskie (około 40 zł) i zastanawiam się jak warka wyjdzie na droźdżach suchych BFSAY (8 zł ) (lub też myślę nad s33). Planuję Belgian Blond ale > z gęstwy Dubbel > z gęstwy Triipel . Gramatura tych drożdźy to 7 g. Mam wątpliwości czy na tych drożdźach wyjdzie piwo w pełni stylowe i czy da radę zrobić 7g drożdźy 25 litrową warkę... Ewentualnie jakie inne drożdże by było czuć w Dubblu posmaki rodzynki i śliwki... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Cichus 88 1 Items Posted February 27, 2014 Jeśli chodzi o dubbla to ten artykuł, a także ten artykuł mogą Ci coś rozjaśnić. Swoją drogą, to jeśli planujesz użyć gęstwy,to koszt 40 zł rozkłada się na 3 warki - wychodzi to tyle co za jedną paczkę suchych na warkę. Tutaj prawdowpodobnie będziesz potrzebował dwóch paczek drożdży na start, bo 7 g może być mało na 25 l piwa. Quote Share this post Link to post Share on other sites
leszcz007 242 1 Items Posted February 28, 2014 Panowie, to nie jest miejsce na taką dyskusję, to się nadaje do piaskownicy. Czy kolega przeczytał zasady dodawania postów w tym temacie? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Lary 26 1 Items Posted June 30, 2014 Strasznie mało tych drożdży w paczce. Do fermentacji dubbla lub tripla trzeba by było chyba ze dwie paczki uwodnić, mylę się? Quote Share this post Link to post Share on other sites
mikun87 13 Posted June 30, 2014 W aktualnie sprzedawanych drozdzach jest juz 10g, a nie 7. Chociaz na tak mocne piwo to i tak na pewno za malo, wiec albo 2 paczki, albo gestwa po slabszym piwku Quote Share this post Link to post Share on other sites
Usiu 119 1 Items Posted June 30, 2014 Przecież on od blonda chce zacząć Quote Share this post Link to post Share on other sites
mikun87 13 Posted June 30, 2014 No tak, nie przeczytałem pierwszego postu Quote Share this post Link to post Share on other sites