Jump to content
Faszysta Rasista Homofob

Ekstrahowanie słodu palonego zimną wodą

Recommended Posts

Będę po raz pierwszy barwił Schwarzbiera za pomocą słodu ekstrahowanego, w związku z tym kilka pytań:

- ile więcej/mniej/tyle samo dodać słodu palonego w stosunku do tego, jakby był normalnie dodany do zacieru, żeby uzyskać wyliczoną barwę?

- jak długo ekstrahować?

- w wodzie o jakiej temperaturze?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na 30l Scwarzbiera miałem: Barwiący Strzegom - 0,2 kg i Karmelowy 300 - 0,45 kg trzymane przez 12h w 5l wody. Temperatura pokojowa. Do zacierania nie dałem żadnego palonego i to był błąd, bo piwo zupełnie nie ma palonego aromatu.

Oto barwa gotowego piwa

gallery_3357_300_61665.jpg1920219_696341930389339_26569238_n.jpg

Edited by karczmarz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja chcę tak potraktować tylko palony; karmelowy i czekoladowy normalnie. Te 5 litrów wody na jakim etapie dodałeś do brzeczki? Czytałem, ze najlepiej dodać ten ekstrakt pod koniec gotowania, ale 5 litrów wody to wyklucza.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Temat na czasie także u mnie.. planuję dodatek ekstrahowanego jeczmienia palonego do Schwarzbiera (ok. 200 g na 20 l) i do Koźlaka (ok. 100 g na 20 l - podobno ekstrahowany jęczmień palony daje czerwoną barwę..). Myślicie, że to dobra droga?. Nigdy wcześniej nie bawilem się w ekstrahowanie..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Te 5 litrów wody na jakim etapie dodałeś do brzeczki?

Dodałem je tuż przed wygrzewem. Bez ziarna. Żeby puścić to przez filtrację brzeczki.

 

Myślicie, że to dobra droga?

W bockach również jest to świetna droga, choć tam już sam udział Monacha mocno przyciemnia barwę, więc dodatek choćby palonego do zacieru jest bardzo mały - nie wpływa na smak i aromat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uwarzyłem CDA. Dałem do filtracji 300g Carafy I Special i 100g Carafy III Special. Brewtarget pokazuje mi barwę 37.3 SRM.

Chcę zlewać piwo na cichą i chmielić na zimno, ale piwo jest brązowe. Dziwne, bo wydawałoby się, że powinno być czarne.

Myślę czy nie wyekstrahować jeszcze ze 100g barwiącego i nie dolać do cichej? Czy może zostawić i po fermentacji będzie czarne?

Jeśli ekstrahować, to czy wystarczy ześrutować te 100g słodu i wymoczyć przez godzinkę w 0.5l zimnej wody i dolać, czy przegotować przed dodaniem?

Edited by BuDeX

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.