Faszysta Rasista Homofob 108 1 Items Posted February 27, 2014 Będę po raz pierwszy barwił Schwarzbiera za pomocą słodu ekstrahowanego, w związku z tym kilka pytań: - ile więcej/mniej/tyle samo dodać słodu palonego w stosunku do tego, jakby był normalnie dodany do zacieru, żeby uzyskać wyliczoną barwę? - jak długo ekstrahować? - w wodzie o jakiej temperaturze? Quote Share this post Link to post Share on other sites
karczmarz 86 1 Items Posted February 28, 2014 (edited) Na 30l Scwarzbiera miałem: Barwiący Strzegom - 0,2 kg i Karmelowy 300 - 0,45 kg trzymane przez 12h w 5l wody. Temperatura pokojowa. Do zacierania nie dałem żadnego palonego i to był błąd, bo piwo zupełnie nie ma palonego aromatu. Oto barwa gotowego piwa Edited February 28, 2014 by karczmarz Quote Share this post Link to post Share on other sites
Faszysta Rasista Homofob 108 1 Items Posted February 28, 2014 Ja chcę tak potraktować tylko palony; karmelowy i czekoladowy normalnie. Te 5 litrów wody na jakim etapie dodałeś do brzeczki? Czytałem, ze najlepiej dodać ten ekstrakt pod koniec gotowania, ale 5 litrów wody to wyklucza. 1 Marciu11 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
korek 9 Posted February 28, 2014 Temat na czasie także u mnie.. planuję dodatek ekstrahowanego jeczmienia palonego do Schwarzbiera (ok. 200 g na 20 l) i do Koźlaka (ok. 100 g na 20 l - podobno ekstrahowany jęczmień palony daje czerwoną barwę..). Myślicie, że to dobra droga?. Nigdy wcześniej nie bawilem się w ekstrahowanie.. Quote Share this post Link to post Share on other sites
karczmarz 86 1 Items Posted February 28, 2014 Te 5 litrów wody na jakim etapie dodałeś do brzeczki? Dodałem je tuż przed wygrzewem. Bez ziarna. Żeby puścić to przez filtrację brzeczki. Myślicie, że to dobra droga? W bockach również jest to świetna droga, choć tam już sam udział Monacha mocno przyciemnia barwę, więc dodatek choćby palonego do zacieru jest bardzo mały - nie wpływa na smak i aromat. Quote Share this post Link to post Share on other sites
BuDeX 132 1 Items Posted May 2, 2014 (edited) Uwarzyłem CDA. Dałem do filtracji 300g Carafy I Special i 100g Carafy III Special. Brewtarget pokazuje mi barwę 37.3 SRM. Chcę zlewać piwo na cichą i chmielić na zimno, ale piwo jest brązowe. Dziwne, bo wydawałoby się, że powinno być czarne. Myślę czy nie wyekstrahować jeszcze ze 100g barwiącego i nie dolać do cichej? Czy może zostawić i po fermentacji będzie czarne? Jeśli ekstrahować, to czy wystarczy ześrutować te 100g słodu i wymoczyć przez godzinkę w 0.5l zimnej wody i dolać, czy przegotować przed dodaniem? Edited May 2, 2014 by BuDeX Quote Share this post Link to post Share on other sites