Skocz do zawartości

Doppelbock - GRAND CHAMPION KPD 2009


wena

Rekomendowane odpowiedzi

Doppelbock - Koźlak dubeltowy 20 °Blg

 

Skład

- słód pilzneński 4,0 kg

- słód wiedeński 2,0 kg

- słód monachijski I 2,3 kg

- słód caraamber 0,3 kg

Zacieranie

- całość wsypujemy do 25 litrów wody o temp 50°C

- podnosimy do 62°C i przetrzymujemy przez 30 minut

- odbieramy 8 litrów - dekokt i gotujemy 20 minut

- zwracamy powoli dekokt do całości i uzyskujemy temp. 72°C w razie potrzeby podgrzewamy

do tej temp. i przetrzymujemy 30 minut

Filtracja/wysładzanie

2 x po 4 litry do uzyskania 17,6 blg

Gotowanie i chmielenie

- gotujemy 90 minut

- marynka granulat 30g- 60 minut

- hallertau hersbrucker granulat 30g -20 minut

- mech irlandzki 5g -20 minut

Fermantacja

- schładzamy brzeczkę ok 24 litry (18-20°C ) i dodajemy drożdże Lager Munich

- fermentacja burzliwa 28 dni w temp. 8-9°C uzyskana gęstość 5°Blg

- fermentacja cicha 14 dni w temp 5°C

Butelkowanie

Butelkujemy z użyciem 170g glukozy. Leżakowanie piwa w temp. 5°C przez 3 miesiące

Edytowane przez wena
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.