Jump to content
Sign in to follow this  
wena

Doppelbock - GRAND CHAMPION KPD 2009

Recommended Posts

Doppelbock - Koźlak dubeltowy 20 °Blg

 

Skład

- słód pilzneński 4,0 kg

- słód wiedeński 2,0 kg

- słód monachijski I 2,3 kg

- słód caraamber 0,3 kg

Zacieranie

- całość wsypujemy do 25 litrów wody o temp 50°C

- podnosimy do 62°C i przetrzymujemy przez 30 minut

- odbieramy 8 litrów - dekokt i gotujemy 20 minut

- zwracamy powoli dekokt do całości i uzyskujemy temp. 72°C w razie potrzeby podgrzewamy

do tej temp. i przetrzymujemy 30 minut

Filtracja/wysładzanie

2 x po 4 litry do uzyskania 17,6 blg

Gotowanie i chmielenie

- gotujemy 90 minut

- marynka granulat 30g- 60 minut

- hallertau hersbrucker granulat 30g -20 minut

- mech irlandzki 5g -20 minut

Fermantacja

- schładzamy brzeczkę ok 24 litry (18-20°C ) i dodajemy drożdże Lager Munich

- fermentacja burzliwa 28 dni w temp. 8-9°C uzyskana gęstość 5°Blg

- fermentacja cicha 14 dni w temp 5°C

Butelkowanie

Butelkujemy z użyciem 170g glukozy. Leżakowanie piwa w temp. 5°C przez 3 miesiące

Edited by wena

Share this post


Link to post
Share on other sites
- hallertau granulat 20 minut

Hallertau Hersbrucker czy Hallertau Spalt Select

Widać wprawne oko mistrza - jedno spojrzenie i już znalazł nieścisłość. Już uzupełniłem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drożdże Munich Lager zrobiły dobrą robotę. :D Mój był na samym monachijskim, strzegomskim jasnym, Carahellu i Carafie II.

 

 

Próbowałeś może już mojego?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za szybko chciałem dzisiaj zapisać i ominąłem ilość chmielu. Jest już poprawione.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.