Jump to content
Sign in to follow this  
schloss

jak zacząłem

Recommended Posts

Sprawa była zaupełnie prosta - nudząc się w domu wpisałem w google słowo piwo i znalazłem tą stronę, później browamator , browar.biz a później już tylko kupiłem parę rzeczy i zacząłem. Nie ukrywam że ilość kolegów mi się powiększyła :beer: Tak więc jak zacząłem od google :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pochwal się co konkretnie uwarzyłeś do tej pory:)

No tak - juz mnie moderator wychwycił :beer::) Ale jak to kobieta, to zdecydowanie jestem za :)

 

Wiec uwarzyłem jeden brewkit John Bull Lager, ale dodałem cukier i wyszła kiszka

druga warka to John Bull Traditional English Ale, zrobiłem 10l i juz całkiem całkiem a ostatniorawdziwe "Ale" 11°Blg z Browamatora i już całkiem całkiem ok !

 

Z tego co widzę , to koleżanka jest wyjadaczem.. co teraz uwarzyc ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
.. co teraz uwarzyc ?

Zależy co lubisz - ja na przykład zaczynałam od piwa pszenicznego. Myślę, że po trzech piwach z ekstraktu czas na zacieranie. Trochę więcej pracy, ale dużo lepsze efekty i jaka satysfakcja:D.

Share this post


Link to post
Share on other sites
.. co teraz uwarzyc ?

Zależy co lubisz - ja na przykład zaczynałam od piwa pszenicznego. Myślę' date=' że po trzech piwach z ekstraktu czas na zacieranie. Trochę więcej pracy, ale dużo lepsze efekty i jaka satysfakcja:D.[/quote']

No tak,każdy tak mówi więc pora zacząć zacierać. A jak wygląda sprawa z ekstraktami pszenicznymi ? Warto ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
No tak,każdy tak mówi więc pora zacząć zacierać. A jak wygląda sprawa z ekstraktami pszenicznymi ? Warto ?

Pewnie, że warto :beer: moja pierwsza warka to właśnie było pszeniczne z ekstraktów. Wyszło super bardzo mi smakowało. Jednak po czasie muszę pwiedzieć, że piwo pszeniczne zrobione ze słodu i przy użyciu płynnych drożdży jest jeszcze lepsze, ma bardziej charakterystyczny dla pszeniczniaków smak i aromat goździkowo-bananowy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
No tak,każdy tak mówi więc pora zacząć zacierać.

Aby pomóc Ci się zdecydować to może napiszę czemu ja zaczęłam warzyć z zacieraniem:

1. wszędzie czytałam, że piwa produkowane ze słodów są o wiele lepsze od tych z brew-kit'ów i ekstraktów i faktycznie potwierdziło się:beer:

2. względy ekonomiczne - dużo taniej wychodzi produkcja piwa ze słodów niż z ekstraktów. Na początku oczywiście trzeba trochę zainwestować, ale potem się to zwraca z nawiązką.

3. satysfakcja, że zrobiło się coś od podstaw samemu:D.

 

 

Widzę, że warzenie piwa Cię wciągnęło, więc pewnie wcześniej czy później zaczniesz warzyć z zacieraniem:). Sam musisz zdecydować kiedy:D. jeśli masz jakieś pytania to oczywiście chetnie Ci pomogę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.