Jump to content
frodulec

Cukierki do brzeczki?

Recommended Posts

Użył ktoś zamiast cukru do np RISa cukierków (np krówek)? Czy to ma sens? Składniki krówki: Cukier, cyrop glukozowy, tłuszcz roślinny (problem z pianą?), odtłuszczone mleko w proszku (5,9%), serwatka w proszku, etylowanilina. Taki dodatek mógłby dać ciekawe efekty :>

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy ja wiem, czy takiej bezużyteczniej? Czasem taki temat może być bardzo inspirujący. Bo nie koniecznie trzeba dodawać do piwa krówki, ale można założyć stworzenie piwa o ich aromacie, co samo w sobie byłoby przyjemne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ale można założyć stworzenie piwa o ich aromacie

stowarzyszenie piwa ? chyba chodziło ci o stowarzyszenie ludzi lubiących takie piwa

 

ile trzeba by dać takich krówek na 20L piwa ? RISa takiego nad piwa :) że by przez te wszystkie smaki i aromaty te krówki się coś przepiły ,pewnie z 0,5 kg (tak myślę że może coś by było czuć) ile w tym będzie tłuszczu? już nie chodzi o pianę ,ale czy to się nie zepsuje zanim doleżakuje do końca?

 

jak by co jest gotowa masa kajmakowa w puszkach

 

@RobertJ,nie raz będziesz jeszcze zaskoczony :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest pitupitu

Aromat i smak krówek/toffi jest aż zbyt powszechny w piwach, nazywa się to diacetyl.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zachęcam do obejrzenia:

 

 

a szczególnie od 0:36

Cóż, podobno genialne umysły myślą podobnie... ;>

 

w sobotę będę warzył dark milda, planuję odlać 2l i dodać jakieś 100g krówek

Edited by frodulec

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomato

Zdajesz sobie sprawę, że to trik marketingowy zgodny z filozofią crazy bredoga? A nie szukanie wybitnego piwa?

Nie, żebym był przeciw eksperymentom..

 

Ten ich program tv tak samo robił piwa np z rozmarynem i wodorostami, albo to w którym się kompali.

W tv to fajnie wygląda, ale wyobrażasz sobie jakby wypuścili na szeroką skalę piwo w którym moczyli swoje dupy? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co innego kąpanie się w piwie, a co innego dodanie krówek ;P

Absolutnie nie spodziewam się wybitnego piwa, ale ciekaw jestem efektu :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Krówka w piwie jakoś nie pasuje do mojego światopoglądu, ale już kukułka - czemu nie? :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mnie przede wszystkim masło w piwie coś nie teges, a to w końcu część składowa krówek. W niektórych piwach lekki diacetyl jest ponoć dozwolony, no ale żeby od razu masło dawać? ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

skład masy krówkowej bakalland

cukier, woda, proszek mleczny 26,3% (odtłuszczone mleko pasteryzowane, olej roślinny, lecytyna sojowa), serwatka (z mleka), emulgator - lecytyna sojowa

 

podejrzewam, że jeśli chodzi o ilość tłuszczu to niewiele się różnią, ale może spróbuję i to i to

 

edit: mleko zagęszczone słodzone ma 8% tłuszczu, a z niego robi się właśnie a'la masę krówkową

 

edit2:

http://www.ilewazy.pl/5-krowek-mlecznych

krówki mają 9% tłuszczu

Edited by frodulec

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrób cukier wg przepisu z mojego postu. Pół godziny roboty, pół kilo cukru, troszkę pożywki dla drożdży (daf). Mój smakował jak krówka. Twój najwyżej będzie Ci nie pasował, wtedy kombinuj z krówkami;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomato

Podaj która to dokładnie teperatura daje krówkę. wg przepisu na syrop na forum.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem, nie mam termometru z takim zakresem i robiłem na czuja. Na pewno jedna z tych wyższych.

Opis jak robiłem jest tutaj.

Edited by bart3q

Share this post


Link to post
Share on other sites

skład masy krówkowej bakalland

cukier, woda, proszek mleczny 26,3% (odtłuszczone mleko pasteryzowane, olej roślinny, lecytyna sojowa), serwatka (z mleka), emulgator - lecytyna sojowa

 

podejrzewam, że jeśli chodzi o ilość tłuszczu to niewiele się różnią, ale może spróbuję i to i to

 

edit: mleko zagęszczone słodzone ma 8% tłuszczu, a z niego robi się właśnie a'la masę krówkową

 

edit2:

http://www.ilewazy.p...rowek-mlecznych

krówki mają 9% tłuszczu

 

Być może niektóre nie mają w składzie masła, ale tradycyjnie dodaje się go do krówek i niektóre zawierają masło (poszperałem w necie z ciekawości). Dlatego radzę uważać, bo raz, że maślany smak i aromat, a dwa, że z pianą może być licho.

 

Ja też polecam domowy karmel (cukier karmelizowany z wodą) - ma troszkę krówkowy aromat, a jest bezpieczny dla piwka. Uwaga tylko, bo taki cukier karmelizowany nie fermentuje w całości (żeby nie było zdziwienia - robiłem testy i teraz jestem mądry ;)). Może by tak pokombinować z laktozą wymieszaną z białym cukrem i razem to karmelizować? Ciekaw jestem efektu i chyba zrobię eksperyment, bo mam jeszcze trochę laktozy. Ciekawe, czy i w jakim stopniu będzie mleczna po karmelizacji. Albo dać ją oprócz zwykłego, karmelizowanego cukru, no chyba, że karmelizowana jest intensywniejsza w smaku/aromacie.

Edited by Exar_Kun

Share this post


Link to post
Share on other sites

do 3l brzeczki 9 blg dodałem 100g krówek kremówek mieszko, a do kolejnych 3l 100g syropu zrobionego wg przepisu na forum ( 137°C - mocno karmelowy i taki wręcz owocowo słodki). drożdże to gęstwa us-05. w wersji krówkowej pojawiły się jakieś drobne farfocle - bez dramatu ale jednak

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie :)

ale masa kajmakowa powinna być z mleka lub śmietanki i cukru nie wiem czy to ma znaczenie ale często podają szczyptę soli

możliwe że tłuszcz z mleka ma też jakieś znaczenie i z 0% by nie wyszło skoro jest w przepisach śmietanka

ja jak potrzebowałem to kupowałem mleko zagęszczone i słodzone w puszce ,puszkę do gara z wodą i gotowałem to 1,5 godziny ale tam też tłuszcz jest

Share this post


Link to post
Share on other sites

Operacja się powiodła, pacjent zmarł. ;)

Pojemnik z wersją krówkową wykazuje niepodważalne symptomy zepsucia, a wersja karmelowa ma się całkiem dobrze.

także cukier - krówki 1:0

Share this post


Link to post
Share on other sites

https://www.dropbox.com/s/2lbk3f6h67shx24/2014-06-03%2011.50.19.jpg

https://www.dropbox.com/s/xybcpqr3k7yeqx7/2014-06-03%2011.50.12.jpg

Głównie smrodem. Moim zdaniem popsuł się tłuszcz, raczej nie jest to typowa infekcja. Jak myłem pudełko to ścianki na wysokości poziomu cieczy były śliskie od tłuszczu. Od początku były takie farfocle w brzeczce(niekoniecznie w takiej postaci jak na zdjęciach). wątpię, żeby przelanie tego przez skarpetę po gotowaniu coś pomogło ale kto wie.

Nie odważyłem się tego spróbować, nawet dla dobra nauki ;P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.