Jump to content
bnp

Słód ze Strzegomia - problemy ?

Recommended Posts

Kolega @Bielok w swoim temacie opisał problem z mętnością brzeczki na strzegomskich słodach...

 

mam inne negatywne spostrzeżenia co do słodu ze Strzegomia a mianowicie problemy z filtracją.

Odkąd stosuję Strzegom mam problemy z filtracją. Warzę zazwyczaj mocne piwa 20-30 blg i na strzegomiu filtracja z wysładzaniem trwa 1-2 h. Oczywiście to do przyjęcia ale wcześniej filtrowałem z wysładzaniem takie warki w 15-30 min. Uporałem się częściowo z problemem poprzez długą 30 min przerwę białkową ale piwo traci na pianie.

 

Miał ktoś coś takiego ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

W sobotę jak warzyłem Belgian IPA to oplot po upuszczeniu 2l totalnie się zapchał, zacierałem standardowo jak wszystkie piwa 63oC 60min + 30min 72oC (bez białkowej), zacier w proporcji 4l wody na 1 kg ziarna. Wszystkie słody ze Strzeogomia. Przy filtracji z FD nie zauważyłem większego problemu, a jeżeli już to głównie pod koniec wysładzania zauważałem, że woda wolniej przechodziła przez złoże. Generalnie nie mogę nic wprost zarzucić słodom ze Strzegomia, ale jak skończę zapasy, to wracam w bazowych słodach do Weyermanna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

 

Absolutnie nie chciałem rozpętać żadnej nagonki na słodownię Strzegom, ale forum jest po to by dzielić się swoimi uwagami i doświadczeniem. To co napisał BNP też było u mnie zauważalne, ale nie na tyle żebym to uznał jako wadę słodu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mieliśmy podobne problemy (filtracja, mętnienie) pomogła zmiana słodów :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mi się tam dobrze filtruje na strzegomskich słodach. Ostatnio koźlaczek 16 blg w około 1h 98l. Chyba zależy kto na jakim śrutowniku jedzie...

Edited by Qxa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie mam problemów z żadnym słodem odkąd kontroluję i koryguję pH. Chyba jedynym który nie wymagał korekty był pilzneński z Optimy ze słynnej partii z BogutynMłyna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

 

Qxa - pamiętaj ze mój słód był śrutowany u Ciebie a zatkała mi się na nim filtracja na pokazie warzenia - czyli szału nie było.

Zgoda,AnMary- jeżeli jeden słód u mnie na tej samej wodzie daje lepsze wyniki niż inny, to dla mnie rozwiązaniem nie jest dodawanie chemii do zacieru a kupienie lepszego surowca.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Qxa - pamiętaj ze mój słód był śrutowany u Ciebie a zatkała mi się na nim filtracja na pokazie warzenia - czyli szału nie było.

A ja mam identyczny śrutownik jak Qxa :D PH zresztą również koryguje od jakiegoś czasu i jedynie przełom mam nieznacznie większy.

Edited by karczmarz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie zauważyłem waszych problemów, śrutuje dość drobno, robię korektę pH, filtracja normalna zmętnienia brak w piwie, jedynie to co Kacper mam czasem większy przełom... :) Skłaniałbym się dalej anmar, że to problemy z wodą jak zgoda pisał.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja piszę o problemach przy założeniu stałych warunków. ten sam operator śrutuje, wsypuje słody do garnka ....

no chyba że mi się w mieście woda zmieniła :roll:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja używam tylko słodów ze Strzegomia (bazowych) i nie zauważyłem, żeby filtracja mi się dłużyła. Piwa także nie wychodzą mętne, więc wydaje mi się, że problem leży gdzie indziej, może tak jak pisze Zgoda chodzi tu o pH.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :)

Skłaniałbym się dalej anmar, że to problemy z wodą jak zgoda pisał.

 

W Bielsku-Białej, W-wie, Jeleniej Górze i Toruniu :lol: ? aha i na innych słodach mieli dobrze, teraz mają źle .... ciekawe.

Ja osobiście przypuszczam że partie słodu są bardzo nierówne, i teraz się zacnie - u mnie dobrze, a u mnie źle - ..... i taka licytacja aż Erloy zamknie wątek :roll:

Share this post


Link to post
Share on other sites

a kupienie lepszego surowca

o tym pisaliśmy kilka postów wyżej.

robię korektę pH

No właśnie robisz korektę. Ani na Optimie, ani na CM nie mieliśmy takiej potrzeby.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja osobiście przypuszczam że partie słodu są bardzo nierówne

i tu też możesz mieć dużo racji. Nam wystarczył jeden worek Pilzneńskiego, żeby zrazić się do strzegomskiego słodu, no bo jakie są powodu naszych sympatii i antypatii -> nie lubię i już :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Okej może źle się wyraziłem robię korektę obecnie wody do wysładzania, zacieru nie muszę bo samo pH się stabilizuje na poziomie 5,4-5,5. No to wygląda na to, że partie słodów. Strzegomia przerobiłem dość sporo i jedyne co zauważyłem to spadek wydajności przy pilzneńskim i dość dużo w nim zanieczyszczeń, ale nie wpływało mi to na filtrację nigdy i klarowność filtratu. Reszta słodów była okej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

od początku warzenia używałam słodu strzegomskiego. Z ostatniej partii pilzneńskiego (jak wspomniałam w innym wątku) jestem bardzo niezadowolona i zamierzam zmienić na inny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

i jedyne co zauważyłem to spadek wydajności przy pilzneńskim

 

aaa widzisz. Już zacząłem się bać, że zapomniałem jak się piwo warzy. :) Drugi raz mam strzegomski po długiej przerwie i wydajność jest bardzo kiepska. Miało wyjść 12blg a wyszło 10blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

mam to samo z ostatnia partią BestMalz'a - może nie tyle z wydajnością bo ta jest porównywalna ale warki mam mętne.....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z filtracją problemów nie mam, ale też nie filtruję brzeczki w 10 minut, bo ustalam szybkość poniżej 1 litra na minutę.

Przełom przy Strzegomiu zazwyczaj mam zauważalnie słabszy niż przy innych słodach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja niestety też zauważyłem spadek wydajności o około 5% i gorszą filtrację przy słodzie pilzneńskim ze Strzegomia. Pomagało głębokie nacinanie młóta przy filtracji.

Zdecydowanie wolę pilzneński z Malteurop w Gdańsku.

Edited by stachu68

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tragedia. Niestety skusiłem się na ten słód. Wydajność ledwo ponad 60% to super wynik przy tym słodzie. Nie mogę osiągnąć lepszego wyniku. Poza tym brzeczka jest mętna. Wydłużyłem zacieranie, filtrację i wysładzanie, efekt żaden. Nie wiem co dalej ale na samą myśl, że będę musiał się przemęczyć cały sezon z tym słodem, zaczyna mnie mdlić :/ Mam pszeniczny i wiedeński, pilzneński jest z CM. Myślałem, że termometr wariuje, ale sprawdziłem z analogowym i jest ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

z pale ale ze Strzegomia nie mieliśmy problemów - ph 5,7 przy zacieraniu - delikatnie za wysoki więc można korygować

 

odwrócę pytanie - jaki (z jakiej firmy) słód bazowy byście polecili? - taki z którym nie było u Was żadnych problemów

Share this post


Link to post
Share on other sites

jaki (z jakiej firmy) słód bazowy byście polecili? - taki z którym nie było u Was żadnych problemów

 

Jeszcze niedawno polecił bym Strzegom :) Jeszcze dwa sezon (może dwa) temu z niego korzystałem i byłem zadowolony. Obecnie korzystam z BestMalz'a i sobie chwalę, a jednym z lepszych u mnie był słód z Bruntalu. Cały mój wywód dotyczy tylko słodów pilzneńskich i monachijskich, bo z Pale Ale prawie nie korzystam

Edited by leszcz007

Share this post


Link to post
Share on other sites

Soufflet - choć też trzeba kontrolować pH, bo jest trochę za wysokie. Dobrze wspominam słód z Optimy, ale dawno nie miałem z nim do czynienia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.