bnp 179 Posted February 27, 2014 Kolega @Bielok w swoim temacie opisał problem z mętnością brzeczki na strzegomskich słodach... mam inne negatywne spostrzeżenia co do słodu ze Strzegomia a mianowicie problemy z filtracją. Odkąd stosuję Strzegom mam problemy z filtracją. Warzę zazwyczaj mocne piwa 20-30 blg i na strzegomiu filtracja z wysładzaniem trwa 1-2 h. Oczywiście to do przyjęcia ale wcześniej filtrowałem z wysładzaniem takie warki w 15-30 min. Uporałem się częściowo z problemem poprzez długą 30 min przerwę białkową ale piwo traci na pianie. Miał ktoś coś takiego ? 1 bielok reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
karczmarz 86 1 Items Posted February 27, 2014 W sobotę jak warzyłem Belgian IPA to oplot po upuszczeniu 2l totalnie się zapchał, zacierałem standardowo jak wszystkie piwa 63oC 60min + 30min 72oC (bez białkowej), zacier w proporcji 4l wody na 1 kg ziarna. Wszystkie słody ze Strzeogomia. Przy filtracji z FD nie zauważyłem większego problemu, a jeżeli już to głównie pod koniec wysładzania zauważałem, że woda wolniej przechodziła przez złoże. Generalnie nie mogę nic wprost zarzucić słodom ze Strzegomia, ale jak skończę zapasy, to wracam w bazowych słodach do Weyermanna. Quote Share this post Link to post Share on other sites
bielok 171 Posted February 27, 2014 Cześć. Absolutnie nie chciałem rozpętać żadnej nagonki na słodownię Strzegom, ale forum jest po to by dzielić się swoimi uwagami i doświadczeniem. To co napisał BNP też było u mnie zauważalne, ale nie na tyle żebym to uznał jako wadę słodu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
anmar 32 Posted February 27, 2014 Mieliśmy podobne problemy (filtracja, mętnienie) pomogła zmiana słodów Quote Share this post Link to post Share on other sites
Qxa 57 1 Items Posted February 27, 2014 (edited) Mi się tam dobrze filtruje na strzegomskich słodach. Ostatnio koźlaczek 16 blg w około 1h 98l. Chyba zależy kto na jakim śrutowniku jedzie... Edited February 27, 2014 by Qxa Quote Share this post Link to post Share on other sites
zgoda 412 1 Items Posted February 27, 2014 Nie mam problemów z żadnym słodem odkąd kontroluję i koryguję pH. Chyba jedynym który nie wymagał korekty był pilzneński z Optimy ze słynnej partii z BogutynMłyna. Quote Share this post Link to post Share on other sites
anmar 32 Posted February 27, 2014 Bardziej skłanialibyśmy ku zdaniu Zgody i stąd nasze zainteresowanie kupnem phmetru. http://www.piwo.org/...ki/#entry261208 Quote Share this post Link to post Share on other sites
bielok 171 Posted February 27, 2014 Cześć. Qxa - pamiętaj ze mój słód był śrutowany u Ciebie a zatkała mi się na nim filtracja na pokazie warzenia - czyli szału nie było. Zgoda,AnMary- jeżeli jeden słód u mnie na tej samej wodzie daje lepsze wyniki niż inny, to dla mnie rozwiązaniem nie jest dodawanie chemii do zacieru a kupienie lepszego surowca. Quote Share this post Link to post Share on other sites
karczmarz 86 1 Items Posted February 27, 2014 (edited) Qxa - pamiętaj ze mój słód był śrutowany u Ciebie a zatkała mi się na nim filtracja na pokazie warzenia - czyli szału nie było. A ja mam identyczny śrutownik jak Qxa PH zresztą również koryguje od jakiegoś czasu i jedynie przełom mam nieznacznie większy. Edited February 27, 2014 by karczmarz Quote Share this post Link to post Share on other sites
Undeath 1199 1 Items Posted February 27, 2014 Nie zauważyłem waszych problemów, śrutuje dość drobno, robię korektę pH, filtracja normalna zmętnienia brak w piwie, jedynie to co Kacper mam czasem większy przełom... Skłaniałbym się dalej anmar, że to problemy z wodą jak zgoda pisał. Quote Share this post Link to post Share on other sites
bnp 179 Posted February 27, 2014 ja piszę o problemach przy założeniu stałych warunków. ten sam operator śrutuje, wsypuje słody do garnka .... no chyba że mi się w mieście woda zmieniła Quote Share this post Link to post Share on other sites
Usiu 120 1 Items Posted February 27, 2014 Ja używam tylko słodów ze Strzegomia (bazowych) i nie zauważyłem, żeby filtracja mi się dłużyła. Piwa także nie wychodzą mętne, więc wydaje mi się, że problem leży gdzie indziej, może tak jak pisze Zgoda chodzi tu o pH. Quote Share this post Link to post Share on other sites
bielok 171 Posted February 27, 2014 Cześć Skłaniałbym się dalej anmar, że to problemy z wodą jak zgoda pisał. W Bielsku-Białej, W-wie, Jeleniej Górze i Toruniu ? aha i na innych słodach mieli dobrze, teraz mają źle .... ciekawe. Ja osobiście przypuszczam że partie słodu są bardzo nierówne, i teraz się zacnie - u mnie dobrze, a u mnie źle - ..... i taka licytacja aż Erloy zamknie wątek Quote Share this post Link to post Share on other sites
anmar 32 Posted February 27, 2014 a kupienie lepszego surowca o tym pisaliśmy kilka postów wyżej. robię korektę pH No właśnie robisz korektę. Ani na Optimie, ani na CM nie mieliśmy takiej potrzeby. Quote Share this post Link to post Share on other sites
anmar 32 Posted February 27, 2014 Ja osobiście przypuszczam że partie słodu są bardzo nierówne i tu też możesz mieć dużo racji. Nam wystarczył jeden worek Pilzneńskiego, żeby zrazić się do strzegomskiego słodu, no bo jakie są powodu naszych sympatii i antypatii -> nie lubię i już Quote Share this post Link to post Share on other sites
Undeath 1199 1 Items Posted February 27, 2014 Okej może źle się wyraziłem robię korektę obecnie wody do wysładzania, zacieru nie muszę bo samo pH się stabilizuje na poziomie 5,4-5,5. No to wygląda na to, że partie słodów. Strzegomia przerobiłem dość sporo i jedyne co zauważyłem to spadek wydajności przy pilzneńskim i dość dużo w nim zanieczyszczeń, ale nie wpływało mi to na filtrację nigdy i klarowność filtratu. Reszta słodów była okej. Quote Share this post Link to post Share on other sites
moria 71 Posted February 27, 2014 od początku warzenia używałam słodu strzegomskiego. Z ostatniej partii pilzneńskiego (jak wspomniałam w innym wątku) jestem bardzo niezadowolona i zamierzam zmienić na inny. Quote Share this post Link to post Share on other sites
jacer 300 1 Items Posted February 27, 2014 i jedyne co zauważyłem to spadek wydajności przy pilzneńskim aaa widzisz. Już zacząłem się bać, że zapomniałem jak się piwo warzy. Drugi raz mam strzegomski po długiej przerwie i wydajność jest bardzo kiepska. Miało wyjść 12blg a wyszło 10blg. Quote Share this post Link to post Share on other sites
amap 135 1 Items Posted February 27, 2014 mam to samo z ostatnia partią BestMalz'a - może nie tyle z wydajnością bo ta jest porównywalna ale warki mam mętne..... Quote Share this post Link to post Share on other sites
adamsky 170 1 Items Posted February 27, 2014 Z filtracją problemów nie mam, ale też nie filtruję brzeczki w 10 minut, bo ustalam szybkość poniżej 1 litra na minutę. Przełom przy Strzegomiu zazwyczaj mam zauważalnie słabszy niż przy innych słodach. Quote Share this post Link to post Share on other sites
stachu68 17 1 Items Posted February 27, 2014 (edited) Ja niestety też zauważyłem spadek wydajności o około 5% i gorszą filtrację przy słodzie pilzneńskim ze Strzegomia. Pomagało głębokie nacinanie młóta przy filtracji. Zdecydowanie wolę pilzneński z Malteurop w Gdańsku. Edited February 27, 2014 by stachu68 Quote Share this post Link to post Share on other sites
19Mateusz87 54 Posted February 28, 2014 Tragedia. Niestety skusiłem się na ten słód. Wydajność ledwo ponad 60% to super wynik przy tym słodzie. Nie mogę osiągnąć lepszego wyniku. Poza tym brzeczka jest mętna. Wydłużyłem zacieranie, filtrację i wysładzanie, efekt żaden. Nie wiem co dalej ale na samą myśl, że będę musiał się przemęczyć cały sezon z tym słodem, zaczyna mnie mdlić Mam pszeniczny i wiedeński, pilzneński jest z CM. Myślałem, że termometr wariuje, ale sprawdziłem z analogowym i jest ok. Quote Share this post Link to post Share on other sites
cml 217 1 Items Posted March 7, 2014 z pale ale ze Strzegomia nie mieliśmy problemów - ph 5,7 przy zacieraniu - delikatnie za wysoki więc można korygować odwrócę pytanie - jaki (z jakiej firmy) słód bazowy byście polecili? - taki z którym nie było u Was żadnych problemów Quote Share this post Link to post Share on other sites
leszcz007 242 1 Items Posted March 7, 2014 (edited) jaki (z jakiej firmy) słód bazowy byście polecili? - taki z którym nie było u Was żadnych problemów Jeszcze niedawno polecił bym Strzegom Jeszcze dwa sezon (może dwa) temu z niego korzystałem i byłem zadowolony. Obecnie korzystam z BestMalz'a i sobie chwalę, a jednym z lepszych u mnie był słód z Bruntalu. Cały mój wywód dotyczy tylko słodów pilzneńskich i monachijskich, bo z Pale Ale prawie nie korzystam Edited March 7, 2014 by leszcz007 Quote Share this post Link to post Share on other sites
zgoda 412 1 Items Posted March 7, 2014 Soufflet - choć też trzeba kontrolować pH, bo jest trochę za wysokie. Dobrze wspominam słód z Optimy, ale dawno nie miałem z nim do czynienia. Quote Share this post Link to post Share on other sites