Jump to content
Sign in to follow this  
Ciptongue

Pierwszy weizen - pytanie o rozlew

Recommended Posts

Moje pierwsze pszeniczne piwo kończy właśnie fermentację, niedługo rozlew, juz tylko upewnienie się, że blg juz nie spada i tu rodzi się moje pytanie. Jako, że fermentację przeprowadzałem tylko w jednym fermentorze, bez zlewania na cichą i użyłem fermentora z kranikiem bez reduktora osadów to jak lepiej zrobić? Zlać po prostu całe piwo z osadem drożdżowym przez kranik, żeby było odpowiednio dużo drożdży w butelkach, czy wystarczy zlać znad osadu i potem będzie już odpowiednio mętne? Rozlew oczywiście będzie z kolejnego fermentora z kranikiem i z syropem cukrowym do refermentacji. Nie chciałbym, żeby mi wyszedł jakiś crystal weizen, ale też dobrze by było żeby drożdzy nie było zbyt wiele coby piwo nie było zanadto mulące...uzyte drożdze to Mangrove Jack's M20 Bavarian Wheat. Skłanialbym się ku opcji zlania znad osadu, ale właśnie 100% pewny nie jestem ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Super, dzięki za szybką odpowiedź. Dobrze, że weizena można pić szybko po rozlewie, bo aromaty wydobywające się rurki fermentacyjnej narobiły mi smaka, bananki i gożdziki na przemian. Nie mogę się doczekać żeby sprawdzić czy i jak bardzo będzie to czuć w gotowym piwie ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podepnę się pod temat rozlewu-ja z burzliwej z jednego wiadra do drugiego [na cichą] przelewam kranikiem do którego mocuję rurkę .Osad drożdżowy zostaje i tak na dnie [jest poniżej kranika ]

Czy lepszą opcją jest zlewanie rurką z nad osadu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moim zdaniem zlewanie z kranika zawsze coś tam zassie z osadu po burzliwej, tym bardziej jeżeli nie masz reduktora osadów na kraniku.

Stosuję wężyk od góry i raczej osad się nie rusza wtedy wcale.

 

A z drugiej strony - nawet jak coś przelejesz na cichą, to przecież to i tak osiądzie na dnie w trakcie cichej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

żadna różnica. Mętność się i tak wytworzy przy refermentacji, a jeśli chcesz zlać całość to przechylisz wiadro i trochę drożdży wpadnie extra. Szkoda marnować tych 2-3 butelek poniżej kranika :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie chciałbym, żeby mi wyszedł jakiś crystal weizen

Przyjdzie czas, że pożałujesz tych słów ;) . Kristallweizen to również fajne piwo, mniej charakterystycznych smaków i aromatów, ale naprawdę warte uwarzenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie chciałbym, żeby mi wyszedł jakiś crystal weizen

Przyjdzie czas, że pożałujesz tych słów ;) . Kristallweizen to również fajne piwo, mniej charakterystycznych smaków i aromatów, ale naprawdę warte uwarzenia.

Nie chodziło mi tutaj o jakieś poniżanie stylu Kristallweizen, bardzo możliwe że kiedyś też takie uwarzę, ale na razie to dopiero moje 4 piwo i chciałem, żeby to był klasyczny hefeweizen z klasycznym zmętnieniem ;) W mojej krótkiej karierze piwosza nawet nie piłem jeszcze żadnego Kristallweizena, więc nawet nie wiedziałbym czy mi wyszedł poprawny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

. Nie chciałbym, żeby mi wyszedł jakiś crystal weizen, ale też dobrze by było żeby drożdzy nie było zbyt wiele coby piwo nie było zanadto mulące... ;)

 

 

Właśnie w Kristallweizen brak drożdży powoduje ich słabszy posmak

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.