lodzia_gacon 0 Posted February 26, 2014 Witam Obecnie moje piwko fermentuje sobie spokojnie w piwnicy, niebawem zamierzam przelać go na cichą i dowalić milion chmieli na zimno. Pytane teraz mojej strony czy mogę chmielić na zimno w tym samym fermentorze w którym zaszła burzliwa ( wraz z drożdżami) czy muszę przelać do czystego fermentora. A jeżeli już tak, to czy mogę w tym fermentorze zamontować wąż z oplotu żeby łatwiej mi było oddzielić chmieliny od piwa. Czy leżąc 2 tyg piwo nie nabierze jakiś posmaków od tego węża ? Pozdrawiam i dziękuję za pomoc Michał Quote Share this post Link to post Share on other sites
Undeath 1198 1 Items Posted February 26, 2014 Nie dawno poruszany był ten temat: http://www.piwo.org/topic/11826-dodatek-chmielu-na-zimno-do-burzliwej-czy-cichej/#entry242342 http://www.piwo.org/topic/410-chmielenie-na-zimno/page__st__180__hl__+chmielenie%20+na%20+cichej#entry230428 Ogólnie jeżeli nie będziesz odzyskiwał drożdży to wrzuć chmiel na burzliwą, natomiast jak będziesz drożdże zbierał przelej na cichą. Co do montowania oplotu, może on mieć wpływ na piwo, zawsze w nim zostaje trochę gumy oraz jest on podatny na rdzewienie bo to nie kwasówka. Najlepiej chmieliny oddzielać w taki sposób http://www.piwo.org/topic/410-chmielenie-na-zimno/page__st__140#entry207847 Quote Share this post Link to post Share on other sites