Jump to content
lodzia_gacon

Pomoc w cichej fermentacji

Recommended Posts

Witam

 

Obecnie moje piwko fermentuje sobie spokojnie w piwnicy, niebawem zamierzam przelać go na cichą i dowalić milion chmieli na zimno. Pytane teraz mojej strony czy mogę chmielić na zimno w tym samym fermentorze w którym zaszła burzliwa ( wraz z drożdżami) czy muszę przelać do czystego fermentora. A jeżeli już tak, to czy mogę w tym fermentorze zamontować wąż z oplotu żeby łatwiej mi było oddzielić chmieliny od piwa. Czy leżąc 2 tyg piwo nie nabierze jakiś posmaków od tego węża ?

 

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc

Michał

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie dawno poruszany był ten temat: http://www.piwo.org/topic/11826-dodatek-chmielu-na-zimno-do-burzliwej-czy-cichej/#entry242342

http://www.piwo.org/topic/410-chmielenie-na-zimno/page__st__180__hl__+chmielenie%20+na%20+cichej#entry230428

 

Ogólnie jeżeli nie będziesz odzyskiwał drożdży to wrzuć chmiel na burzliwą, natomiast jak będziesz drożdże zbierał przelej na cichą. Co do montowania oplotu, może on mieć wpływ na piwo, zawsze w nim zostaje trochę gumy oraz jest on podatny na rdzewienie bo to nie kwasówka. Najlepiej chmieliny oddzielać w taki sposób http://www.piwo.org/topic/410-chmielenie-na-zimno/page__st__140#entry207847

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.