Skocz do zawartości

Grand Prix - American IPA Cz. Dziełak (25L)


ja2

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś mógłby przerobić poniższą recepturę pod ilość ok 25L?

 

Z zacieraniem nie będzie myślę problemu, wystarczy ilości zasypu podzielić na pół.

 

Podzielić na połowę natomiast raczej nie da się ilości chmielu na goryczkę (tak sądzę - może się mylę).

 

Proszę o podpowiedzi jak to zrobić aby wyszły podobne parametry w przypadku 25L.

 

 

Receptura oryginalna Grand Prix - American IPA Cz. Dziełak

 

 

53 litry / 15,4 Blg / ok. 64 IBU / ok. 14 EBC // goryczka i kolor liczone Beersmith 2. Realnie pewnie zupełnie inne //

Zasyp: 14,80 kg słodu

  • pilzneński - 11,84 kg (80%)
  • pszeniczny jasny - 1,48 kg (10%)
  • monachijski I - 1, 04 kg (7%)
  • cara gold (120 EBC) - 0,44 kg (3%)

Zacieranie: 1 h, 50 min.

Słód do 40 litrów wody o temp. 55 st.C. (spadło do 53 st.C.), podgrzewam 13 min,

  • 63,9 st.C. - 64,4 st.C. - 60 min, podgrzewam 9 min,
  • 70,6 - 71,3 st.C. - 15 min, podgrzewam 9 min,
  • 76 - 77 st.C. - 4 min.

Filtracja:
  • wysładzanie 48 litrów wody // 1 ml kw. fosforowego 75 %
  • odebrałem 69 litrów

Gotowanie: 80 min
  • Magnum, gr. 2012 (14,5 alfa), 55 g - 60 min,
  • Columbus, gr. 2012 (15,9 alfa), 50 g - 15 min,
  • Centennial, gr. 2012 (10,0 alfa), 50 g - 10 min,
  • Simcoe, gr. 2012 (11,9 alfa), 50 g - 5 min,
  • Citra, gr. 2012 (12,7 alfa), 52 g - 1 min,
  • Chlorek wapnia - 20 g (do garnka przed gotowaniem)

Chłodzenie:

40 min do 21 st.C. Zadane drożdżami w temp. 21 st.C i wstawione do piwnicy (15 st.C), na zimną posadzkę.

Do dwóch fermentorów trafiło 53 litrów. Z osadem i chmielinami wylane 5,5 litra.

Wyeast 1056 American Ale, gęstwa 2-dniowa, oczyszczona, średnio gęsta, 2 x 150 ml.

Fermentacja:

  • burzliwa - 11 dni, wzrastająco, od 18 do 21 st.C.

odfermentowało do 3,6 Blg

  • cicha razem z chmieleniem na zimno 5 dni, temp. 12-16 st.C.

Chmielenie na zimno: (pamiętając, że były dwa fermentory!)

  • Centennial, gr. 2012 (10,0 alfa) - 2 x 50 g,
  • Amarillo, gr. 2012 (10,1 alfa) - 2 x 50 g,
  • Simcoe, gr. 2012 (11,9 alfa) - 2 x 50 g.

Rozlew: 2,2 vol

2 x 110 g glukozy na 2 x 23 litry piwa (reszta wylana z chmielinami po chmieleniu na zimno)

Odfermentowało do 3,6 Blg

Nagazowanie: 16 st.C.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bierzemy kalkulator i jedziemy:

 

25 litry / 15,4 Blg / ok. 64 IBU / ok. 14 EBC // goryczka i kolor liczone Beersmith 2. Realnie pewnie zupełnie inne //

Zasyp: 7,25 kg słodu

  • pilzneński - 5,8 kg (80%)
  • pszeniczny jasny - 0,73 kg (10%)
  • monachijski I - 0,51 kg (7%)
  • cara gold (120 EBC) - 0,22 kg (3%)

Zacieranie: 1 h, 50 min.

Słód do 20 litrów wody o temp. 55 st.C. (spadło do 53 st.C.), podgrzewam 13 min,

  • 63,9 st.C. - 64,4 st.C. - 60 min, podgrzewam 9 min,
  • 70,6 - 71,3 st.C. - 15 min, podgrzewam 9 min,
  • 76 - 77 st.C. - 4 min.

Filtracja:
  • wysładzanie 24 litrów wody // 0,5 ml kw. fosforowego 75 %
  • odebrałem 32 litrów

Gotowanie: 80 min
  • Magnum, gr. 2012 (14,5 alfa), 28 g - 60 min,
  • Columbus, gr. 2012 (15,9 alfa), 25 g - 15 min,
  • Centennial, gr. 2012 (10,0 alfa), 25 g - 10 min,
  • Simcoe, gr. 2012 (11,9 alfa), 25 g - 5 min,

  • Citra, gr. 2012 (12,7 alfa), 26 g - 1 min,
  • Chlorek wapnia - 10 g (do garnka przed gotowaniem)

Chmielenie na zimno:

  • Centennial, gr. 2012 (10,0 alfa) - 50 g,
  • Amarillo, gr. 2012 (10,1 alfa) - 50 g,
  • Simcoe, gr. 2012 (11,9 alfa) - 50 g.

Myślę, że to Ci pomoże.

 

Nie wiem dlaczego uważasz, że nie można dzielić ilości chmielu?

Edytowane przez Malinowy Jęczmień
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak widzisz dla chcącego nic trudnego :) Weź tylko pod uwagę, że chmiele z nowej uprawy mają inne wartości alfa kwasów np. Columbus 16,6%, Centennial 11,2%, Simcoe 12,9%, Citra 13,4%, Amarillo 8,2%. Proponowałbym przeliczyć GPH i z kalkulatorkiem policzyć ile GPH na każdym kroku dać:

 

http://www.piwo.org/topic/3453-gramoprocenty-humulonow-czyli-gph-propozycja/page__hl__aau

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy ktoś mógłby przerobić poniższą recepturę pod ilość ok 25L?

 

Z zacieraniem nie będzie myślę problemu, wystarczy ilości zasypu podzielić na pół.

 

Podzielić na połowę natomiast raczej nie da się ilości chmielu na goryczkę (tak sądzę - może się mylę).

 

Proszę o podpowiedzi jak to zrobić aby wyszły podobne parametry w przypadku 25L.

Jesteśmy w ukrytej kamerze? Kolega sobie żartuje?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli już dochodzi do tego, że na forum są wrzucane gotowe receptury na dane wybicie i ktoś ma problem z przeliczeniem tego na wybicie mniejsze to ja chyba nie mam już pytań - ciężko mi powiedzieć czy to lenistwo czy po prostu zwykły analfabetyzm matematyczny, bo przeliczenie tego zajmuje może 2-3 minuty.

Edytowane przez lukaszr
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem dlaczego uważasz, że nie można dzielić ilości chmielu?

 

Rzeczywiście chyba już zmęczony byłem pisząc ten post ;)

 

Tak czy inaczej dzięki za uświadomienie Malinowy Jęczmień i Dario.

 

Natomiast lukaszr i korzen16 serdeczne dzięki za "życzliwość"

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Natomiast lukaszr i korzen16 serdeczne dzięki za "życzliwość"

 

Ale o jakiej życzliwości piszesz? Wytknąłem Ci zwykłe lenistwo, poprzez które forum jest zaśmiecane zbędnymi tematami, bo zamiast tracić czas na wklejanie receptury na forum to 3 razy byś to sam przeliczył - nawet przyjmując w zaokrągleniu to wystarczyło wszystko podzielić na pół.

Edytowane przez lukaszr
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale kolega chyba nie wiedział jak przeliczyć, nie zdawał sobie sprawę z liniowości przeliczeń. Został już uświadomiony i w przyszłości będzie już sobie świetnie radził w tej kwestii.

 

Kto chce ten pomaga, kto nie chce niech nic nie pisze, proste.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

nie zdawał sobie sprawę z liniowości przeliczeń.

 

Chyba, że tak.

 

Kto chce ten pomaga, kto nie chce niech nic nie pisze, proste.

 

Oczywiście, ale przesadna nadgorliwość w tworzeniu takich tematów i zgoda na takie "nadużycia" spowoduje, że niedługo ciężko będzie na forum znaleźć treść czysto merytoryczną. Tylko o to mi chodzi.

 

Ja2 - tak czy siak życzę udanej warki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Używasz kalkulatora. Chmiele na smak i aromat dzielisz na połowę. Wychodzi Ci z tego jakaś tam wartość IBU. A na końcu dorzucasz Magnum na goryczkę, w takiej ilości, żeby na kalkulatorze wyszła wartość IBU zbliżona do podanej w recepturze

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ciężko mi powiedzieć czy to lenistwo czy po prostu zwykły analfabetyzm matematyczny,

Jedno jajko na twardo gotuje się 10 minut. Ile czasu będzie trwało ugotowania 6 szt?? Oczywiście 60 minut - typowa zależność liniowa ;)

 

Kiepściutkie porównanie zważywszy na to, że zacieranie i chmielenie trwa dokładnie tyle samo dla warek o różnej objętości ;)

Edytowane przez gwzd
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Masakra.

 

6 jajek na twardo gotuje się dokładnie tyle samo co 1.

 

to zależy czy masz garnek na 6 jaj.

jeśli gotujesz równolegle to tyle samo czasu co jedno , jeśli szeregowo to 6 razy dłużej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.