rysiek103 5 Posted February 24, 2014 (edited) Aż ciśnie się wniosek by podzielić Forum na dwa wątki 1. dla początkujących 2. dla zaawansowanych i niech w tym pierwszym wypowiadają się forumowicze z ( to propozycja - np. dwuletnim stażem w piwowarstwie ) a w drugim bardziej doświadczeni scooby_brew - dzięki, że to zauważyłeś bo faktycznie jakoś tak ostatnio forum się spłyciło. Posty wydzielone z wątku "Przestań już kombinować, piwowarstwo jest proste" Edited February 25, 2014 by dori Share this post Link to post Share on other sites
elroy 732 1 Items Posted February 24, 2014 Aż ciśnie się wniosek by podzielić Forum na dwa wątki 1. dla początkujących 2. dla zaawansowanych No to jest od dawna. Piaskownica piwowarska została stworzona właśnie dla początkujących. Ale wątek nie jest o tym jak poprawiać i dzielić forum, tylko co warto aby nowy piwowar sobie zapamiętał Share this post Link to post Share on other sites
Guest pitupitu Posted February 25, 2014 (edited) A czy to jest temat "Jak ja robię i jest dobrze" czy może inny? Takie posty rozmywają niepotrzebnie watek. EDit: szybko sie dzieje, pisałem w odpowiedzi do @godless Widzę, że podział na starych "doświadczonych piwowarów" i niedoświadczonych "ekspertów" jednak występuje... Ciekawe jest to, że czasem ci eksperci mają więcej do powiedzenia ciekawszego i na temat niż starzy wyżeracze... ale co ja tam wiem. Tjaaaa, taką ciekawostkę o nowych i starych opowiem: Właśnie siedzę w Angli bo se urlop wziąłem na CAMRA's National Winter Ales Festiwal i po dwóch dniach próbowania różnych Ales doszedłem do klucza jak nie pić dziwnych, niezrównoważonych a czasmi kwasowatych piw, kupowałem z jak najstarszych browarów i to był strzał w dziesiatkę! Gadać a raczej pisać to każdy potrafi... Edited February 25, 2014 by fidoangel Share this post Link to post Share on other sites
Dario 31 Posted February 25, 2014 Pisałem kilka lat temu pracę dyplomową na temat forów internetowych na podstawie obserwacji jednego z nich. Akurat to nie różni się zbytnio od innych. No może poziom dyskusji jest trochę bardziej kulturalny i cywilizowany niż na niektórych. I to jest plus. Zawsze znajdzie się ktoś, kto odpowie młodemu zamiast go zwyzywać, chociaż czasem dostanie się i burę Weteranom wiadomo nie zawsze się chce odpowiadać po raz setny na pytanie: ratunku co mam robić, nie bulka na burzliwej. Czasem wiadomo wygoda młodych, bo nie chce się poszukać, poczytać, zanim się zada pytanie. Na niektórych forach mają system, że możesz zadać pytanie dopiero po dwóch tygodniach od rejestracji. Share this post Link to post Share on other sites
Mesive 15 1 Items Posted February 25, 2014 Pisałem kilka lat temu pracę dyplomową na temat forów internetowych na podstawie obserwacji jednego z nich. To super - ale może takie wnioski wpisać w jakimś temacie odnośnie przemyśleń co do konstrukcji forum? Share this post Link to post Share on other sites
Undeath 1199 1 Items Posted February 25, 2014 Zdecydownie dwa pierwsze to podstawa udanego piwa. Temperatura, maszym zdaniem, jeśli za niska spowolni fermentację, a jeśli za wysoka drożdże narobią kwiatków. Natomiast najważniejsze, po pierwsze primo, jest świadomość skótków naszych działań, jeśli wiem co robię - zrobię to dobrze i po drugie primo - znajomość procesu. Weś bo mnie łoko zara penknie! Tjaaaa, taką ciekawostkę o nowych i starych opowiem: Właśnie siedzę w Angli bo se urlop wziąłem na CAMRA's National Winter Ales Festiwal i po dwóch dniach próbowania różnych Ales doszedłem do klucza jak nie pić dziwnych, niezrównoważonych a czasmi kwasowatych piw, kupowałem z jak najstarszych browarów i to był strzał w dziesiatkę! Gadać a raczej pisać to każdy potrafi... Jak widać... Co do piw czy czasem Anglicy urządzając festiwal nie wystawiają beczek na świeże powietrze, przykrywają kapą i polewają wodą w celach chłodzenia? Bo chyba tak robią i nie chowają ich na noc to rzeczywiście połowa piw na drugi dzień może być kwaśna... i to nie zależnie od kunsztu browaru i piwowarów w nim pracujących, o tyle dobrze jeszcze jak byłem tam na podobnym festiwalu i trafiłem na kwasa to wymieniali go na coś pijalnego... więc twoje porównanie jest nie za dobre. Share this post Link to post Share on other sites
Guest pitupitu Posted February 25, 2014 Co do piw czy czasem Anglicy urządzając festiwal nie wystawiają beczek na świeże powietrze, przykrywają kapą i polewają wodą w celach chłodzenia? Bo chyba tak robią i nie chowają ich na noc to rzeczywiście połowa piw na drugi dzień może być kwaśna... i to nie zależnie od kunsztu browaru i piwowarów w nim pracujących, o tyle dobrze jeszcze jak byłem tam na podobnym festiwalu i trafiłem na kwasa to wymieniali go na coś pijalnego... więc twoje porównanie jest nie za dobre. No, dobre, dobre Po pierwsze, na Twoim miejscu, nie pisał bym o czymś o czym nie mam pojęcia a po drugie warto przeczytać to do czego się człek odnosi z odrobiną zrozumienia. Jak na trzeci dzień piwo z beczki (w/g Ciebie pod mokrym kocem ) może być lepsze niż dwa dni wcześniej? No ogarnij sie trochę... Share this post Link to post Share on other sites
waz 1 Posted February 25, 2014 Powinna być blokada że w tym wątku mogą się wypowiadać tylko osoby z jakąś tam ilością warek, ale każdy może napisać ile chce. Więc może staż na forum. Powiedzmy rejestracja przed 2010. Nie wątpiłem że scooby ma dobre intencje, wiele włożył w to forum i dzielenie się wiedzą jaką na pewno posiada. Share this post Link to post Share on other sites
piwosz 7 Posted February 25, 2014 Powinna być blokada że w tym wątku mogą się wypowiadać tylko osoby z jakąś tam ilością warek, ale każdy może napisać ile chce. Chyba żarty =D Ten temat jest pokroju "Robienie dania X jest naprawdę proste!", przyjdzie połowa i potwierdzi, przyjdzie druga połowa i powie, że to wcale takie proste nie jest, bo mają z tym inne doświadczenie (bo przecież każdy robi trochę inaczej). Dla scoobiego piwowarstwo jest proste, bo już tyle tych warek naciachał, że opanował to co robi w doskonałym stopniu, ale osoby, które siedzą na tych kilku(nastu) warkach nie muszą być przekonane do tego i mogą sobie rytualnie utrudniać niektóre rzeczy =D Share this post Link to post Share on other sites
BuDeX 132 1 Items Posted February 26, 2014 Utrudnianie sobie życia przez mniej doświadczonych, w moim przekonaniu nie jest niczym złym - ich browar - ich małpy - ich piwo ALE już wypowiadanie się przez takie osoby w tonie mentorów/miszczów i przekonywanie, że to jest "jedyna słuszna droga" dla mnie jest co najmniej niezrozumiałe. Share this post Link to post Share on other sites
Quentin 22 Posted February 26, 2014 A może wystarczy już podziałów w tym kraju ... Share this post Link to post Share on other sites
Usiu 120 1 Items Posted February 26, 2014 Zdecydownie dwa pierwsze to podstawa udanego piwa. Temperatura, maszym zdaniem, jeśli za niska spowolni fermentację, a jeśli za wysoka drożdże narobią kwiatków. Natomiast najważniejsze, po pierwsze primo, jest świadomość skótków naszych działań, jeśli wiem co robię - zrobię to dobrze i po drugie primo - znajomość procesu. Weś bo mnie łoko zara penknie! Jak już się tak czepiasz to polecam spojrzeć na swoje posty, szczególnie na stosowanie "nie" z przymiotnikami i rzeczownikami Co do tematu to zgadzam się z BuDeXem. Share this post Link to post Share on other sites
Undeath 1199 1 Items Posted February 26, 2014 (edited) Zdecydownie dwa pierwsze to podstawa udanego piwa. Temperatura, maszym zdaniem, jeśli za niska spowolni fermentację, a jeśli za wysoka drożdże narobią kwiatków. Natomiast najważniejsze, po pierwsze primo, jest świadomość skótków naszych działań, jeśli wiem co robię - zrobię to dobrze i po drugie primo - znajomość procesu. Weś bo mnie łoko zara penknie! Jak już się tak czepiasz to polecam spojrzeć na swoje posty, szczególnie na stosowanie "nie" z przymiotnikami i rzeczownikami Co do tematu to zgadzam się z BuDeXem. I skąd taki atak? Przeprosiłem za to ale mój post został skasowany bo był "obraźliwy" nie wiem dlaczego napisałem tam: "Wiem, że sam idealnie nie piszę, i nie z przymiotnikami piszemy razem, tylko w ferworze dodawania postu nie sprawdziłem dokładnie pisowni, nie miałem na celu urażenie nikogo i ataku, ale napisanie tego słowa tak bardzo za kuło mnie w oczy." w dalszej części pisałem jeszcze w temacie dyskusji scoobiego... I co teraz na siłę będziemy swoje błędy wyszukiwać i siebie nawzajem szykanować? Zwróciłem tylko uwagę i poprosiłem o poprawienie błędu a ty razem z Portem naskoczyliście na mnie jak wściekłe psy... Ty też w swoich zapiskach idealnie nie piszesz więc lepiej się powstrzymaj od takich ataków... Rozdzielenie tematów wyjęło niektóre rzeczy z kontekstu. Edited February 26, 2014 by Undeath Share this post Link to post Share on other sites
Usiu 120 1 Items Posted February 26, 2014 Ja Ciebie nie atakuję, zwróciłem tylko uwagę, że wyszydzając kogoś sam nie jesteś idealny i robisz byki. Sam jestem za tym, żeby ludzi poprawiać, ale nie róbmy tego naśmiewając się. A wykasowanych postów nie dane mi było przeczytać. Share this post Link to post Share on other sites
Biniu 62 Posted February 26, 2014 Moim zdaniem powinno być ograniczenie co do pisania w całym dziale Piwowarstwo Amatorskie. Mianowicie dopóki ktoś nie będzie miał 100 warek na koncie, 10 lat stażu w piwowarstwie domowym i co najmniej 3 podiów w konkursach organizowanych przez PSPD powinien mieć zablokowaną możliwość pisania. No może w jednym wątku służącym do zadawania pytań. Share this post Link to post Share on other sites
Cichus 88 1 Items Posted February 26, 2014 Moim zdaniem powinno być ograniczenie co do pisania w całym dziale Piwowarstwo Amatorskie. Mianowicie dopóki ktoś nie będzie miał 100 warek na koncie, 10 lat stażu w piwowarstwie domowym i co najmniej 3 podiów w konkursach organizowanych przez PSPD powinien mieć zablokowaną możliwość pisania. No może w jednym wątku służącym do zadawania pytań. Ja bym jeszcze do tego dorzucił jeszcze ukończone studia z zakresu technologii żywności lub biotechnologii. 1 marcin_l85 reacted to this Share this post Link to post Share on other sites
BeerGrill 44 Posted February 26, 2014 ..i szóstkę z religii. 2 Quentin and slotish reacted to this Share this post Link to post Share on other sites
korzen16 272 Posted February 26, 2014 ..i szóstkę z religii. Uważaj wchodzisz na bardzo grząski grunt Share this post Link to post Share on other sites
jaras 244 Posted February 26, 2014 ..i szóstkę z religii. Uważaj wchodzisz na bardzo grząski grunt Że niby za co ta szóstka, tak? Share this post Link to post Share on other sites
ponury fermentaThor 50 Posted February 26, 2014 a ja bym podzielił forum na dwie części: dla tych mądrych i dla głupich Ci mądrzy pisaliby same mądre rzeczy, a ci głupi głupoty, nie wchodziliby sobie w drogę i byłby wreszcie porządek na forum. a i ta 6 z religii, popieram Share this post Link to post Share on other sites
marcin_l85 43 Posted February 26, 2014 Aż przysiadłem z wrażenia. Określać poziom wiedzy po liczbie warek... A jak to sprawdzić? Komisyjnie? Nie to musiał być żart. Dopóki nie wymyślą jak komuś sieknąć linijką po łapach przez internet, nie ma możliwości okrzesania różnorodności ludzkiej osobowości. Share this post Link to post Share on other sites
dori 304 1 Items Posted February 26, 2014 I skąd taki atak? Przeprosiłem za to ale mój post został skasowany bo był "obraźliwy" nie wiem dlaczego napisałem tam: "Wiem, że sam idealnie nie piszę, i nie z przymiotnikami piszemy razem, tylko w ferworze dodawania postu nie sprawdziłem dokładnie pisowni, nie miałem na celu urażenie nikogo i ataku, ale napisanie tego słowa tak bardzo za kuło mnie w oczy." w dalszej części pisałem jeszcze w temacie dyskusji scoobiego... I co teraz na siłę będziemy swoje błędy wyszukiwać i siebie nawzajem szykanować? Zwróciłem tylko uwagę i poprosiłem o poprawienie błędu a ty razem z Portem naskoczyliście na mnie jak wściekłe psy... Ty też w swoich zapiskach idealnie nie piszesz więc lepiej się powstrzymaj od takich ataków... Rozdzielenie tematów wyjęło niektóre rzeczy z kontekstu. Akurat Twój post nie był obraźliwy, ale był zupełnie nie na temat. Nie da się tak rozdzielić wątków, aby zachować każdy kontekst, dlatego też proszę po raz kolejny trzymajcie sie tematu, a nie liczcie, że ktoś przyjdzie i bezproblemowo posprząta. A odnośnie tego wątku, proszę skończcie żarty, bo jeszcze je ktoś potraktuje na serio Share this post Link to post Share on other sites
Fidel 151 1 Items Posted February 26, 2014 (edited) ..i szóstkę z religii. Kurde, za moich czasów nie było szóstek ....., Zablokowany jestem ;( Edited February 26, 2014 by Fidel Share this post Link to post Share on other sites
Undeath 1199 1 Items Posted February 26, 2014 Dajcie sobie spokój lepiej to w żart obrócić i zakończyć ten temat. Powiem coś głośno: PIWOWARSTWO MA ŁĄCZYĆ LUDZI, A NIE DZIELIĆ ICH!!! Mamy to na co dzień w mediach, a nasze hobby ma być odskocznią od tego więc proponuje napić się dobrego piwka i się uspokoić 7 Cichus, Usiu, Shooter and 4 others reacted to this Share this post Link to post Share on other sites