Jump to content
rysiek103

Podział na początkujących i zaawansowanych i inne offtopy

Recommended Posts

Aż ciśnie się wniosek by podzielić Forum na dwa wątki

1. dla początkujących

2. dla zaawansowanych

i niech w tym pierwszym wypowiadają się forumowicze z ( to propozycja - np. dwuletnim stażem w piwowarstwie ) a w drugim bardziej doświadczeni

scooby_brew - dzięki, że to zauważyłeś bo faktycznie jakoś tak ostatnio forum się spłyciło.

 

 

 

 

Posty wydzielone z wątku "Przestań już kombinować, piwowarstwo jest proste"

Edited by dori

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aż ciśnie się wniosek by podzielić Forum na dwa wątki

1. dla początkujących

2. dla zaawansowanych

 

No to jest od dawna. Piaskownica piwowarska została stworzona właśnie dla początkujących. Ale wątek nie jest o tym jak poprawiać i dzielić forum, tylko co warto aby nowy piwowar sobie zapamiętał :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest pitupitu

A czy to jest temat "Jak ja robię i jest dobrze" czy może inny?

Takie posty rozmywają niepotrzebnie watek.

 

EDit: szybko sie dzieje, pisałem w odpowiedzi do @godless

 

Widzę, że podział na starych "doświadczonych piwowarów" i niedoświadczonych "ekspertów" jednak występuje... Ciekawe jest to, że czasem ci eksperci mają więcej do powiedzenia ciekawszego i na temat niż starzy wyżeracze... ale co ja tam wiem.

 

Tjaaaa, taką ciekawostkę o nowych i starych opowiem:

Właśnie siedzę w Angli bo se urlop wziąłem na CAMRA's National Winter Ales Festiwal i po dwóch dniach próbowania różnych Ales doszedłem do klucza jak nie pić dziwnych, niezrównoważonych a czasmi kwasowatych piw, kupowałem z jak najstarszych browarów i to był strzał w dziesiatkę!

 

Gadać a raczej pisać to każdy potrafi...

Edited by fidoangel

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pisałem kilka lat temu pracę dyplomową na temat forów internetowych na podstawie obserwacji jednego z nich. Akurat to nie różni się zbytnio od innych. No może poziom dyskusji jest trochę bardziej kulturalny i cywilizowany niż na niektórych. I to jest plus. Zawsze znajdzie się ktoś, kto odpowie młodemu zamiast go zwyzywać, chociaż czasem dostanie się i burę :) Weteranom wiadomo nie zawsze się chce odpowiadać po raz setny na pytanie: ratunku co mam robić, nie bulka na burzliwej. Czasem wiadomo wygoda młodych, bo nie chce się poszukać, poczytać, zanim się zada pytanie. Na niektórych forach mają system, że możesz zadać pytanie dopiero po dwóch tygodniach od rejestracji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pisałem kilka lat temu pracę dyplomową na temat forów internetowych na podstawie obserwacji jednego z nich.

To super - ale może takie wnioski wpisać w jakimś temacie odnośnie przemyśleń co do konstrukcji forum?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zdecydownie dwa pierwsze to podstawa udanego piwa. Temperatura, maszym zdaniem, jeśli za niska spowolni fermentację, a jeśli za wysoka drożdże narobią kwiatków.

Natomiast najważniejsze, po pierwsze primo, jest świadomość skótków naszych działań, jeśli wiem co robię - zrobię to dobrze i po drugie primo - znajomość procesu.

 

Weś bo mnie łoko zara penknie!

 

 

Tjaaaa, taką ciekawostkę o nowych i starych opowiem:

 

Właśnie siedzę w Angli bo se urlop wziąłem na CAMRA's National Winter Ales Festiwal i po dwóch dniach próbowania różnych Ales doszedłem do klucza jak nie pić dziwnych, niezrównoważonych a czasmi kwasowatych piw, kupowałem z jak najstarszych browarów i to był strzał w dziesiatkę!

 

Gadać a raczej pisać to każdy potrafi...

 

Jak widać...

 

Co do piw czy czasem Anglicy urządzając festiwal nie wystawiają beczek na świeże powietrze, przykrywają kapą i polewają wodą w celach chłodzenia? Bo chyba tak robią i nie chowają ich na noc to rzeczywiście połowa piw na drugi dzień może być kwaśna... i to nie zależnie od kunsztu browaru i piwowarów w nim pracujących, o tyle dobrze jeszcze jak byłem tam na podobnym festiwalu i trafiłem na kwasa to wymieniali go na coś pijalnego... więc twoje porównanie jest nie za dobre.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest pitupitu

Co do piw czy czasem Anglicy urządzając festiwal nie wystawiają beczek na świeże powietrze, przykrywają kapą i polewają wodą w celach chłodzenia? Bo chyba tak robią i nie chowają ich na noc to rzeczywiście połowa piw na drugi dzień może być kwaśna... i to nie zależnie od kunsztu browaru i piwowarów w nim pracujących, o tyle dobrze jeszcze jak byłem tam na podobnym festiwalu i trafiłem na kwasa to wymieniali go na coś pijalnego... więc twoje porównanie jest nie za dobre.

 

No, dobre, dobre :lol:

 

Po pierwsze, na Twoim miejscu, nie pisał bym o czymś o czym nie mam pojęcia a po drugie warto przeczytać to do czego się człek odnosi z odrobiną zrozumienia.

Jak na trzeci dzień piwo z beczki (w/g Ciebie pod mokrym kocem :lol: ) może być lepsze niż dwa dni wcześniej? No ogarnij sie trochę...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powinna być blokada że w tym wątku mogą się wypowiadać tylko osoby z jakąś tam ilością warek, ale każdy może napisać ile chce. Więc może staż na forum. Powiedzmy rejestracja przed 2010.

 

Nie wątpiłem że scooby ma dobre intencje, wiele włożył w to forum i dzielenie się wiedzą jaką na pewno posiada.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powinna być blokada że w tym wątku mogą się wypowiadać tylko osoby z jakąś tam ilością warek, ale każdy może napisać ile chce.

Chyba żarty =D

 

Ten temat jest pokroju "Robienie dania X jest naprawdę proste!", przyjdzie połowa i potwierdzi, przyjdzie druga połowa i powie, że to wcale takie proste nie jest, bo mają z tym inne doświadczenie (bo przecież każdy robi trochę inaczej). Dla scoobiego piwowarstwo jest proste, bo już tyle tych warek naciachał, że opanował to co robi w doskonałym stopniu, ale osoby, które siedzą na tych kilku(nastu) warkach nie muszą być przekonane do tego i mogą sobie rytualnie utrudniać niektóre rzeczy =D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Utrudnianie sobie życia przez mniej doświadczonych, w moim przekonaniu nie jest niczym złym - ich browar - ich małpy - ich piwo :) ALE już wypowiadanie się przez takie osoby w tonie mentorów/miszczów i przekonywanie, że to jest "jedyna słuszna droga" dla mnie jest co najmniej niezrozumiałe.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zdecydownie dwa pierwsze to podstawa udanego piwa. Temperatura, maszym zdaniem, jeśli za niska spowolni fermentację, a jeśli za wysoka drożdże narobią kwiatków. Natomiast najważniejsze, po pierwsze primo, jest świadomość skótków naszych działań, jeśli wiem co robię - zrobię to dobrze i po drugie primo - znajomość procesu.
Weś bo mnie łoko zara penknie!

 

Jak już się tak czepiasz to polecam spojrzeć na swoje posty, szczególnie na stosowanie "nie" z przymiotnikami i rzeczownikami ;)

 

 

Co do tematu to zgadzam się z BuDeXem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zdecydownie dwa pierwsze to podstawa udanego piwa. Temperatura, maszym zdaniem, jeśli za niska spowolni fermentację, a jeśli za wysoka drożdże narobią kwiatków. Natomiast najważniejsze, po pierwsze primo, jest świadomość skótków naszych działań, jeśli wiem co robię - zrobię to dobrze i po drugie primo - znajomość procesu.
Weś bo mnie łoko zara penknie!

 

Jak już się tak czepiasz to polecam spojrzeć na swoje posty, szczególnie na stosowanie "nie" z przymiotnikami i rzeczownikami ;)

 

 

Co do tematu to zgadzam się z BuDeXem.

 

I skąd taki atak? Przeprosiłem za to ale mój post został skasowany bo był "obraźliwy" nie wiem dlaczego napisałem tam: "Wiem, że sam idealnie nie piszę, i nie z przymiotnikami piszemy razem, tylko w ferworze dodawania postu nie sprawdziłem dokładnie pisowni, nie miałem na celu urażenie nikogo i ataku, ale napisanie tego słowa tak bardzo za kuło mnie w oczy." w dalszej części pisałem jeszcze w temacie dyskusji scoobiego...

I co teraz na siłę będziemy swoje błędy wyszukiwać i siebie nawzajem szykanować? Zwróciłem tylko uwagę i poprosiłem o poprawienie błędu a ty razem z Portem naskoczyliście na mnie jak wściekłe psy... Ty też w swoich zapiskach idealnie nie piszesz ;) więc lepiej się powstrzymaj od takich ataków...

 

Rozdzielenie tematów wyjęło niektóre rzeczy z kontekstu.

Edited by Undeath

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja Ciebie nie atakuję, zwróciłem tylko uwagę, że wyszydzając kogoś sam nie jesteś idealny i robisz byki. Sam jestem za tym, żeby ludzi poprawiać, ale nie róbmy tego naśmiewając się. :)

 

A wykasowanych postów nie dane mi było przeczytać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moim zdaniem powinno być ograniczenie co do pisania w całym dziale Piwowarstwo Amatorskie. Mianowicie dopóki ktoś nie będzie miał 100 warek na koncie, 10 lat stażu w piwowarstwie domowym i co najmniej 3 podiów w konkursach organizowanych przez PSPD powinien mieć zablokowaną możliwość pisania.

No może w jednym wątku służącym do zadawania pytań.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moim zdaniem powinno być ograniczenie co do pisania w całym dziale Piwowarstwo Amatorskie. Mianowicie dopóki ktoś nie będzie miał 100 warek na koncie, 10 lat stażu w piwowarstwie domowym i co najmniej 3 podiów w konkursach organizowanych przez PSPD powinien mieć zablokowaną możliwość pisania.

No może w jednym wątku służącym do zadawania pytań.

Ja bym jeszcze do tego dorzucił jeszcze ukończone studia z zakresu technologii żywności lub biotechnologii.

Share this post


Link to post
Share on other sites

..i szóstkę z religii.

Uważaj wchodzisz na bardzo grząski grunt :P

Że niby za co ta szóstka, tak? :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

a ja bym podzielił forum na dwie części:

 

dla tych mądrych i dla głupich

 

Ci mądrzy pisaliby same mądre rzeczy, a ci głupi głupoty, nie wchodziliby sobie w drogę i byłby wreszcie porządek na forum.

 

a i ta 6 z religii, popieram

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aż przysiadłem z wrażenia. Określać poziom wiedzy po liczbie warek... A jak to sprawdzić? Komisyjnie? Nie to musiał być żart.

 

Dopóki nie wymyślą jak komuś sieknąć linijką po łapach przez internet, nie ma możliwości okrzesania różnorodności ludzkiej osobowości.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I skąd taki atak? Przeprosiłem za to ale mój post został skasowany bo był "obraźliwy" nie wiem dlaczego napisałem tam: "Wiem, że sam idealnie nie piszę, i nie z przymiotnikami piszemy razem, tylko w ferworze dodawania postu nie sprawdziłem dokładnie pisowni, nie miałem na celu urażenie nikogo i ataku, ale napisanie tego słowa tak bardzo za kuło mnie w oczy." w dalszej części pisałem jeszcze w temacie dyskusji scoobiego...

I co teraz na siłę będziemy swoje błędy wyszukiwać i siebie nawzajem szykanować? Zwróciłem tylko uwagę i poprosiłem o poprawienie błędu a ty razem z Portem naskoczyliście na mnie jak wściekłe psy... Ty też w swoich zapiskach idealnie nie piszesz ;) więc lepiej się powstrzymaj od takich ataków...

 

Rozdzielenie tematów wyjęło niektóre rzeczy z kontekstu.

Akurat Twój post nie był obraźliwy, ale był zupełnie nie na temat. Nie da się tak rozdzielić wątków, aby zachować każdy kontekst, dlatego też proszę po raz kolejny trzymajcie sie tematu, a nie liczcie, że ktoś przyjdzie i bezproblemowo posprząta.

 

A odnośnie tego wątku, proszę skończcie żarty, bo jeszcze je ktoś potraktuje na serio :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

..i szóstkę z religii.

Kurde, za moich czasów nie było szóstek .....,

Zablokowany jestem ;(

Edited by Fidel

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.