Jump to content
Ochlapus

Niesłodowana pszenica

Recommended Posts

Mam pytanie dotyczące niesłodowanej pszenicy. Czy zwykła ześrutowana pszenica wymaga kleikowania?

Czytałem że poprawia pienistość piwa. Teść ma sporo pszenicy wiec chciałem trochę poeksperymentować ;)

Są jakieś zasady stosowania takiej pszenicy?

Przy okazji drugie pytanko:

Chciałbym śrutować słody w śrutowniku teścia (grubość śrutowni chyba ok) jednak czy resztki pszenicy, żyta i innych ziaren jakie zostały w śrutowniku mogą mi pogorszyć jakość piwa?

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drobno śrutorać

Definitywnie kleikować.

Niewielkie ilości innych zbóż nie zaszkodzą

 

przyda się użyć łuski gryczanej, szczególnei przy dużym udziale pszenicy niesłodowanej (powyżej 50%) - mogą być problemy z filtracją. Ja nie używam, ale czasem kończy się to kilkugodzinną bolączką.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Używam, kupuję na bazarach, trzeba ją oczyszczać z paproszków. Dodać po trochu nie szkodzi (u mnie :) ). Gotowych przepisów jest dużo na forum z dodatkiem niesłodków. Bąk odpada, zerknij na temat 'słody z Bruntala', tam jest fotka śrutownika, który do piwowarstwa jest ok.

Edited by GB...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Śrutownik jakiś tam rolniczy :P Jest możliwość zmiany sit na różne grubości śrutu.

Nie planowałem dużego udziału niesłodowanej pszenicy w całym zasypie, co najwyżej 20%.

No to będzie trzeba kleikować :/ . Na wiki jest to dość skromnie opisane szczególnie jakie efekty stosowania takich niesłodowanych zbóż.

Czy ktoś ma jakąś sprawdzoną recepturę na piwko z udziałem dodatku takiego ziarna?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Śrutownik rolniczy z wymiennymi sitami to lipa, możesz sobie w nim pszenicę ześrutować, ale słodu już nie, bo będziesz miał całkowicie zmieloną łuskę.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomato

Nie wiem o jakim dokładnie modelu mówisz ale mój "rolniczy" działa bez zarzutu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Raczej mam coś podobnego jak kolega Tomato bo łuski zostają...no wygląda to jak kupowane przeze mnie śrutowane słody.

Zapowiada się witek :) . Potrzeba mi jeszcze tylko kolendry i curacao....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja czasami używam pszenicy lub żyta niesłodowanego lub ich mixu nawet do 50% zasypu (zalecane jest do 30%) i wychodzi dobre piwko. Tylko trzeba dłużej zacierać, ze względu na mniejszą ilość enzymów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem o jakim dokładnie modelu mówisz ale mój "rolniczy" działa bez zarzutu.

 

Mówię o tzw. bijakowym, to one najczęściej mają wymienne sita i robią sieczkę z łuski.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.