Jump to content
marny_popis

Coś jak żytorillo

Recommended Posts

Witam wszystkich szanownych piwowarów, mam pytanie czy ktoś może próbował uważyć piwo w stylu żytorillo z pinty, może jakieś sugestie?

Edited by marny_popis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam wszystkich szanownych piwowarów, mam pytanie czy ktoś może próbował uważyć piwo w stylu żytorillo z pinty, może jakieś sugestie?

Ostatnio uwarzyłem CDA z 1,2kg płatków żytnich, ale piwo jeszcze fermentuje więc trudno mi coś o nim powiedzieć. Efekt oleistości trochę mniejszy niż w żytorillo. http://www.piwo.org/topic/8681-goat-city-brewery/page__st__60#entry258806

Uwarzyłem też jasne Żytnie IPA z 1kg słodu żytniego i 800g płatków i efekt oleistości jest dużo lepszy. http://www.piwo.org/topic/8681-goat-city-brewery/page__st__60#entry260803

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie przy 1kg słodu żytniego i 0,8kg płatków problemów nie było.

 

Jak kolega chce coś jak Żytorillo to na stronie Pinty podany jest skład:

PINTA Żytorillo - piwo żytnie na nowe czasy.

 

Skład: słody Weyermann® pale ale, żytni, monachijski typ II, słód palony Carafa® Special typ II; chmiel Amarillo (USA), drożdże Fermentis S-04

Surowce dla PINTY dostarcza Browamator.

Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.

Ekstrakt: 14,0 % wag. Alkohol: 5,3 % obj.Wartość IBU: 68

Pokombinować jakoś sensownie z ilościami i będzie klon ;)

Edited by sebek

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie przy 1kg słodu żytniego i 0,8kg płatków problemów nie było.

 

następnym razem podgrzeje zacier do 79°C i przefiltruję szybko, żeby nie zdążyło przestygnąć. Bez powrotu brzeczki przedniej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zasyp bym zrobił taki:

14blg

Pale ale - 2,9kg

Żytni - 1,6kg

Monach - 0,5kg

Carafa special II - 0,4kg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też celowałem coś koło tego, jeszcze amarillo na goryczke i na aromat i może się uda, oczywiście s-04 jak w oryginale, tylko zastanawia mnie ta "niby katastrofalna filtracja" czy faktycznie jest tak ciężko

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dopóki nie spróbujesz, będziesz się ciągle zastanawiał. Tutaj nikt nic nie powie. Musisz zadziałać :)

Edited by Biniu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Słód żytni nie posiada łuski oraz zwiększa lepkość brzeczki, więc filtracja może rzeczywiście być utrudniona. Ja przy 1kg żytniego i 0,8kg płatków błyskawicznych problemów nie miałem. Użyj płatków jeśli obawiasz się filtracji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

tylko zastanawia mnie ta "niby katastrofalna filtracja" czy faktycznie jest tak ciężko

to, że ja miałem ciężką filtrację to też z mojej winy. przy żytnim lepiej nie czekać z filtracją i najlepiej podgrzać do 78°C. ja podgrzałem do 76°C i odczekałem aż ułoży się na oplocie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

 

 

Ja nawet mashoutu nie robiłem.

 

to może ja coś spieprzyłem :/ chociaż robiłem jak zawsze. płatki błyskawiczne żytnie różnią się od słodu żytniego? (chodzi mi o zacieranie)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

 

Ja nawet mashoutu nie robiłem.

 

to może ja coś spieprzyłem :/ chociaż robiłem jak zawsze. płatki błyskawiczne żytnie różnią się od słodu żytniego? (chodzi mi o zacieranie)

Ja zacierałem na lenia 69-66C - 90'

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.