Jump to content
Sign in to follow this  
lolo

carafa II

Recommended Posts

szukałem anie znalazłem.

 

planuję namoczyć 12h carafa w wodzie o 12°C. chcę aby w piwie były mniej wyczuwalne smaki carafa ale kolor żeby był bez zmian. dobrze będzie? czy zbędny zabieg?

Share this post


Link to post
Share on other sites

jeśli używasz tego słodu tylko do korekty koloru to wrzuć go na koniec zacierania - np na 5/10/15min przed wysładzaniem

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja zastosowałem moczenie na zimno do CDA. Wyczytałem że piwowarzy w ameryce tak robią aby uniknąć smaków palonych. Moim zdaniem, dobry zabieg. Dał fajny efekt w gotowym piwie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

właśnie jutro biorę CDA na warsztat :) i do niego chciałem moczyć.

 

czyli bez oporu można to robić?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja zastosowałem moczenie na zimno do CDA. Wyczytałem że piwowarzy w ameryce tak robią aby uniknąć smaków palonych. Moim zdaniem, dobry zabieg. Dał fajny efekt w gotowym piwie.
wlewałeś samą wodę czy z łuską??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spoko możesz robić.

Ja wlałem wszystko przed samym wysładzaniem. Zamieszałem, poczekałem aż złoże się ułoży i filtrowałem

Share this post


Link to post
Share on other sites

właśnie zacieram CDA, po całej nocy namaczania słodu 0,35 kg dodałem sam "syrop"do zacierania. Woda czarna. Być może nie będę dawał do wysładzania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.