lolo 13 Posted February 23, 2014 szukałem anie znalazłem. planuję namoczyć 12h carafa w wodzie o 12°C. chcę aby w piwie były mniej wyczuwalne smaki carafa ale kolor żeby był bez zmian. dobrze będzie? czy zbędny zabieg? Quote Share this post Link to post Share on other sites
cml 217 1 Items Posted February 23, 2014 jeśli używasz tego słodu tylko do korekty koloru to wrzuć go na koniec zacierania - np na 5/10/15min przed wysładzaniem Quote Share this post Link to post Share on other sites
Serpiente 31 1 Items Posted February 23, 2014 Ja zastosowałem moczenie na zimno do CDA. Wyczytałem że piwowarzy w ameryce tak robią aby uniknąć smaków palonych. Moim zdaniem, dobry zabieg. Dał fajny efekt w gotowym piwie. 1 lolo reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
lolo 13 Posted February 23, 2014 właśnie jutro biorę CDA na warsztat i do niego chciałem moczyć. czyli bez oporu można to robić? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Przem0 22 1 Items Posted February 23, 2014 Ja zastosowałem moczenie na zimno do CDA. Wyczytałem że piwowarzy w ameryce tak robią aby uniknąć smaków palonych. Moim zdaniem, dobry zabieg. Dał fajny efekt w gotowym piwie. wlewałeś samą wodę czy z łuską?? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Serpiente 31 1 Items Posted February 23, 2014 Spoko możesz robić. Ja wlałem wszystko przed samym wysładzaniem. Zamieszałem, poczekałem aż złoże się ułoży i filtrowałem Quote Share this post Link to post Share on other sites
lolo 13 Posted February 24, 2014 właśnie zacieram CDA, po całej nocy namaczania słodu 0,35 kg dodałem sam "syrop"do zacierania. Woda czarna. Być może nie będę dawał do wysładzania. Quote Share this post Link to post Share on other sites