watson 18 Posted February 23, 2014 Witam, proszę o radę. Czy płyn Lugola w postaci glicerynowego roztworu jodu (jod 10 mg, jodek potasu 20 mg, gliceryna 99,5%, woda oczyszczona) również będzie dawał poprawne wyniki? Wiem że najlepszy jest wodny, ale trudno go dostać. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Krzyko 3 Posted February 23, 2014 Kup sobie w aptece buteleczkę jodyny i będziesz Pan zadowolony. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Rafek00 13 1 Items Posted February 23, 2014 Niektóre "ksionzki" mówiły że w jodynie może się wtrącać jod podczas próby jodowej, ale ja kiedyś ją używałem i było ok :-) co do przypadku kolegi wyżej- weź dwa spodeczki z wodą, w jednym wymieszaj trochę mąki ziemniaczanej i dodaj do obu swojego roztworu - wyniki da Ci odpowiedź na Twoje pytanie Quote Share this post Link to post Share on other sites
Lary 26 1 Items Posted February 23, 2014 W każdej aptece dostaniesz roztówr wody i to do tego za śmieszne pieniądze. Quote Share this post Link to post Share on other sites
leszcz007 242 1 Items Posted February 23, 2014 (edited) roztwory glicerynowe i alkoholowe jodu/jodku potasu są bardziej stabilne niż wodne, a dają taki sam efekt. Różnica jest tak, że wodny jest bezbarwny (czasami żółty), natomiast pozostałe są już dużo ciemniejsze, co dla niedoświadczonych piwowarów może stanowić problem w odczycie próby jodowej. Nie mniej jednak efekt jest taki sam Edited February 23, 2014 by leszcz007 1 watson reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
pepek84 65 1 Items Posted February 23, 2014 Spokojnie możesz używać roztworu w glicerynie Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bartek Śliwiński 42 Posted February 23, 2014 A po kilku warkach zapomnisz co to próba jodowa;) Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
watson 18 Posted February 23, 2014 Wielkie dzięki za informacje. Może jako ciekawostkę dodam, że dowiadywałem się o płyn Lugola w 3 aptekach dzisiaj: 1. Brak, i już od dawna problemy z nabyciem w hurtowniach, 2. Tylko na receptę i robimy na miejscu 3. Aktualnie nie ma, ale w poniedziałek już będzie. Oczywiście bez recepty. Quote Share this post Link to post Share on other sites
GB... 161 1 Items Posted February 23, 2014 A po kilku warkach zapomnisz co to próba jodowa;) Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka nieprawda. Lepiej mieć i przy braku pewności korzystać. Quote Share this post Link to post Share on other sites
amap 135 1 Items Posted February 23, 2014 bzdura.... przy prawidłowym zacieraniu doświadczeni piwowarzy nawet nie używają... Quote Share this post Link to post Share on other sites
GB... 161 1 Items Posted February 23, 2014 bzdura.... przy prawidłowym zacieraniu doświadczeni piwowarzy nawet nie używają... Bawię się w słodowanie pszenicy i potem wędzę, dla spokojności robię próbę jodową. Lepiej mieć w chemii płyn niż go nie mieć. Argument jest tu Quote Share this post Link to post Share on other sites
amap 135 1 Items Posted February 23, 2014 tu czyli gdzie? Quote Share this post Link to post Share on other sites
ponury fermentaThor 49 Posted February 24, 2014 U mnie stoi butelka, mogę przesłać, choć pewnie niewarto bo zapłaciłem mniej niż znaczek pocztowy na list. Użyłem raz. Dalej warzę i bez próby jodowej piwa też wychodzą. bardzo trafny argument znalazłem przed chwilą tu: http://www.piwo.org/topic/12953-przestan-juz-tak-kombinowac-piwowarstwo-jest-proste/ Quote Share this post Link to post Share on other sites
Hoher 0 Posted November 7, 2015 Dziś zrobiłem test wskaźnikia skrobi (ze znanego sklepu dla piwowarów) i płynu Lugola (z apteki). Zastosowałem skrobię ziemniaczaną wymieszaną w wodzie i zakropiłem podobną ilością oboma płynami. Wynik na zdjęciu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
olo333 160 1 Items Posted November 7, 2015 WOW! Jakie wnioski? Ps. W jednym i drugim przypadku widzę próbę pozytywną. Quote Share this post Link to post Share on other sites
camilos 82 1 Items Posted November 8, 2015 do pełnego porównania brakuje tylko jodyny jeszcze. Quote Share this post Link to post Share on other sites
GB... 161 1 Items Posted November 8, 2015 do pełnego porównania brakuje tylko jodyny jeszcze. Czekamy na fotki negatywne, wtedy będzie porównanie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
karmelsik 0 Posted January 9, 2017 (edited) WItam, odświeżę temat ponieważ mam rozterki związane z testerem skrobi. Jako początkujący stosuję się do instrukcji i testuje również zacier owym płynem. Na początku myślałem, że wszystko ładnie się zaciera dlatego próba jodowa nic nie wskazuję. Ale jako, że chciałem zobaczyć co właściwie powinna wskazać pozytywna próba jodowa wybrałem trochę zacieru w miarę wcześniej żeby go sprawdzić, i nic nie wyszło... Próbowałem na różne sposoby wybierając czystą brzeczkę, dla zmiany gęstą wymieszaną ze słodem. wcześniej, później. Nigdy nic nie wskazała. Gdyby nie to, że sprawdziłem na skrobi ziemniaczanej i się zabarwiło pomyślałbym, że mi ktoś mi 20ml sików sprzedał za 5 zł Macie jakieś sugestie co robię nie tak? Wyczytałem, że płyn powinien zadziałać również na ziemniaku, ale mój nie zadziałał. Edited January 9, 2017 by karmelsik Quote Share this post Link to post Share on other sites
karollom 6 Posted January 9, 2017 Macie jakieś sugestie co robię nie tak? Wszystko robisz dobrze, po prostu już się zatarło, zazwyczaj godzina to lekka przesada przy zacieraniu piw o niewysokim ekstrakcie, Często zacieranie jest zakończone już po 40 minutach. Quote Share this post Link to post Share on other sites
karmelsik 0 Posted January 9, 2017 W międzyczasie wyczytałem, że już po 10 minutach skrobia może być scukrzona. Jeżeli tak to faktycznie wcześniej niż po 10-15 minutach nie próbowałem Quote Share this post Link to post Share on other sites
karollom 6 Posted January 9, 2017 w każdym razie jeśli by się nie zatarło, próba na pewno wyszłaby pozytywnie. Jeśli na mące działa to jest to wiarygodne Quote Share this post Link to post Share on other sites