Jump to content
Sign in to follow this  
keda

piwo jak obolon białe

Recommended Posts

Ostatnio miałem okazję spróbować obolona białego i chciałbym zrobić piwo podobne w smaku. Zastanawiam się czy jest to może piwo podobne do Kolscha lub Witbier bo widziałem że w skladzie miało slody jęczmienne i przeniczne oraz kolendrę. Może ktoś podpowiedzieć ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tutaj możesz poczytać artykuł Codera o warzeniu Witbiera http://www.wiki.piwo.org/index.php/Witbier_dla_zaawansowanych

a tutaj znajdziesz moją recepturę http://www.wiki.piwo.org/index.php/Witbier,_Dorota_Chrapek_%28dori%29

Może nie wyjdzie z tego dokładnie Obolon Bile, ale na pewno smaczne piwo :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy zamiast Wyeast 3944 Belgian Witbier można zastosować inne drożdże - np wb-06 a zamiast curacao np. skórkę pomarańczową i w jakiej ilosci?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czy zamiast Wyeast 3944 Belgian Witbier można zastosować inne drożdże - np wb-06 a zamiast curacao np. skórkę pomarańczową i w jakiej ilosci?

Na WB-06 uzykasz całkiem inne efekty, na pewno nie będzie to witbier. Jeśli chcesz używać drożdży suchych to polecam Berewferm Blanche.

 

Możesz użyć skórkę startą ze zwykłej pomarańczy w podobnej ilości co curacao. Ja osobiście nie używałam, ale pamiętam, że Coder ją wykorzystywał w swoich witbierach. Może coś podpowie :P

Share this post


Link to post
Share on other sites
Możesz użyć skórkę startą ze zwykłej pomarańczy w podobnej ilości co curacao.

Curacao (to handlowe) to nie jest starta skórka tak więc dodatek startej skórki ze zwykłej pomarańczy powinien być duuużo mniejszy (wagowo).

Eksperymentowałem jedynie ze startą skórką cytryny. Dodatek rzeczonej (z 1/2 cytryny) w warce 60l dał wymierny, wyczuwalny ale nie nachalny efekt "lemoniadowy".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podeprę się autorytetem Randy Moshera: on twierdzi że w swoich Witbierach używał skórkę praktycznie kazdego cytrusa z dobrym skutkiem, POZA tą suszoną curasao, która daje przykry goryczkowy efekt.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czy zamiast Wyeast 3944 Belgian Witbier można zastosować inne drożdże - np wb-06 a zamiast curacao np. skórkę pomarańczową i w jakiej ilosci?

Na WB-06 uzykasz całkiem inne efekty' date=' na pewno nie będzie to witbier. Jeśli chcesz używać drożdży suchych to polecam Berewferm Blanche.

 

Możesz użyć skórkę startą ze zwykłej pomarańczy w podobnej ilości co curacao. Ja osobiście nie używałam, ale pamiętam, że Coder ją wykorzystywał w swoich witbierach. Może coś podpowie :P[/quote']

Znalazłem w BA - drożdże s-33 a skórka - "Kolendre i skórke w 2 dawkach po 10g każdego, 15 i 5 min przed końcem gotowania" - cytat z receptury

Share this post


Link to post
Share on other sites
Znalazłem w BA - drożdże s-33 a skórka - "Kolendre i skórke w 2 dawkach po 10g każdego, 15 i 5 min przed końcem gotowania" - cytat z receptury

Przyprawy - nie dłużej niż 5 min przed końcem gotowania.

Drożdże - muszą być płynne, do piw belgijskich nie wyprodukowano jeszcze przyzwoitych drożdzy suchych.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Drożdże - muszą być płynne, do piw belgijskich nie wyprodukowano jeszcze przyzwoitych drożdzy suchych.

Coder co w takim razie sądzisz o Brewferm Blanche, bo ja czytałam dużo przychylnych opinii.

 

Podeprę się autorytetem Randy Moshera: on twierdzi że w swoich Witbierach używał skórkę praktycznie kazdego cytrusa z dobrym skutkiem, POZA tą suszoną curasao, która daje przykry goryczkowy efekt.

Kilka razy robiłam witbiera z curacao i nie zauważyłam "przykrego goryczkowego efektu". Z tego co czytam większość osób stosuje z powodzeniem właśnie gorzką pomarańczę. Ale dla porównania następnym razem zrobię Witbiera ze skórką zwykłej pomarańczy :P

Share this post


Link to post
Share on other sites
Drożdże - muszą być płynne' date=' do piw belgijskich nie wyprodukowano jeszcze przyzwoitych drożdzy suchych.[/quote']

Coder co w takim razie sądzisz o Brewferm Blanche, bo ja czytałam dużo przychylnych opinii.

Ano tak, są jeszcze te drozdże Brewfermu. Pewnie będa lepszym pomysłem niż S33, ale sam ich nigdy nie używałem.

 

Używałem za to suszonej curacao w jednym witbierze i wyszedł bardzo słabo - nie wiem, czy akurat z winy skórki; ale i tak wolę używac świeżej.

 

Z tego co wyczytałem w Radical Brewing: curacao jest suszona w całości, razem z tą białą częścią skórki której nie należy używać, bo jest bardzo gorzka. Lepiej zetrzeć wierzchnią część świeżej pomarańczy (2-3 sztuki); trzeba wybrać najbardziej aromatyczne odmiany. Najlepsza jest podobno odmiana Seville (dostępna w USA), z Wietnamu, tzw. "sour oranges".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale lekkie złamanie goryczką z curacao nie zepsuje witbiera, no chyba, że ktoś ze 100g tej skórki walnie.

 

Co do drożdży Blanche to powtarzam po raz kolejny już, to są bardzo fajne drożdże do witów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja do mojego ostatniego witbira (próbkę mają Dori i Kopyr) dodałem ok. 10-15 g curacao,

a oprócz tego świeżo startą skórkę z 3-4 pomarańczy (nie pamiętam dokładnie w tej chwili) i 1 cytryny.

Zapach wyszedł powalający w porównaniu z kilkoma witbirami z zeszłego roku, gdy używałem tylko curacao,

i w przyszłości zawsze będę dodawał świeżo startą pomarańczę.

 

Zgodzę się z Kopyrem, że dodatek curacao dodaje lekką goryczkę, która fajnie łamie smak piwa.

 

Fajny efekt daje jeszcze kolendra indyjska (pisał o tym Coder), kupiłem w Bomi dużą paczkę 150 g,

jest zupełnie inna - sama w sobie ma cytrusowe posmaki - daje dużo lepszy efekt.

Share this post


Link to post
Share on other sites
a ja do witbierów dodawałam po 40 ml Cointreau na 20 l warkę (przy przelewaniu na cichą)

To jest dobry sposób, zeby doprawić piwo na etapie rozlewu; jeżeli oczywiście jest się w stanie ocenić smak zielonego piwa, ja mam z tym zawsze problemy.

 

Ale Cointreau wydaje mi sie dość kosztownym dodatkiem; wystarczy skórka pomarańczowa moczona w wódce.

Share this post


Link to post
Share on other sites
a czym zastapić płatki pszeniczne, bo nigdzie nie mogę ich znaleźć?

Możesz śmiało wziąć zamiennie płatki orkiszowe :P

 

Na serio to rozejrzyj się po delikatesach, widzę te płatki w wielu miejscach, albo w internecie.

Surowa pszenica też jest jak najbardziej OK - możesz kupić na targu jako karmę dla ptaków.

W ostateczności weź słód pszeniczny i trochę mąki pszennej; nie wiem tylko ile można wsypać mąki, żeby jeszcze filtracja działała. Pół kilo na pewno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W Kauflandach są płatki pszeniczne błyskawiczne ze Szczytna . Nie trzeba kleikować i z filtracją też nigdy nie miałem problemów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i zrobiłem w końcu to piwo zobaczymy co z tego wyjdzie. A robiłem tak:

 

Kleikowanie

- 0,8 kg płatki pszeniczne, 0,2 kg mąka pszenna, 0,4 kg płatki owsiane, 0,2 słód pilzneński do 6l ciepłej wody ? podgrzanie do 66C na 30 min ? po tym czasie zagotowałem

Zacieranie

Dodałem 7 l wody i 2,0 kg słód pilzneński 0,6 kg słód pszeniczny jasny

Przerwy

65C - 90 minut

72C - 20 minut ? próba jodowa negatywna

Gotowanie

czas gotowania 70 minut.

Na początku gotowania 35g Saaz Zatecky szyszka ? 65 minuta skórka z 2 pomarańczy i 15 g zmielonej kolendry.

Wyszło 20 l 12 blg ? zadane drożdżami Brewferm Blanche przy 28C ? Teraz po 19 godzinach ładnie fermentuje w 23 C

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziś - czyli po 6 dniach po postawieniu na burzliwą zmierzyłem °Blg i ku mojemu zdumieniu jest 6°Blg i mam pytanie - czy przelewać na cichą czy zostawić go na kolejne 5 dni na burzliwej?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Blanche są powolne. Masz dwa wyjścia a)poczekać, b)zlać na cichą. Oba są dobre.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to pewnie poczekam do poniedziałku bo przez weekend zamierzam pić tylko wino - mam wyjazd na Węgry ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć ;)

 

No to pewnie poczekam do poniedziałku bo przez weekend zamierzam pić tylko wino - mam wyjazd na Węgry ;)

zboczenieć! :)

toż tam sa doskonałe destylaty :):)

Share this post


Link to post
Share on other sites

miałem okazję spróbować tych destylatów i stwierdziłem że nigdy więcej tego błędu nie popełnie ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...