Jump to content
Sign in to follow this  
zachwiej

Prośba o sprawdzenie przepisu :)

Recommended Posts

Witam!

Moja pierwsza warka to OS z zestawu alepiwo - niestety nie wyszła zbyt zbilansowana jest mocno palona choć nadaje się do picia :)

Kolejnego OS chciałbym zrobić trochę na wzór stoutu czekoladowego (np youngs double chocolate stout) stąd wymyśliłem sobie że poskładam surowce sam! Przewertowałem trochę internetu i to co skleciłem w brewtarget -

 

 

Oatmeal Stout

================================================================================

Wielkość warki: 20,682 L

Objętość gotowania: 23,521 L

Czas gotowania: 60,000 min

Wydajność: 70%

Gęstość początkowa: 12,7 P

Gęstość końcowa: 3,3 P

Zawartość alkoholu: 5,0%

Goryczka: 26,7 IBU (Tinseth)

Barwa: 36 SRM (Morey)

 

Składniki fermentacji

================================================================================

Nazwa Typ Ilość

Weyermann - Carafa I 50 g

Litovel karmelowy ciemny (333ebc) 300

Płatki owsiane 500 g

słód melanoidynowy 250 g

Słodownia Strzegom - pale ale Słód 3,8 kg

Słodownia Strzegom - czekoladowy 400 250g

Słodownia Strzegom - czekoladowy 1200 250 g

Waga słodów: 5,400 kg

 

Chmiele

================================================================================

Nazwa Alfa Ilość Użycie Czas Postać IBU

Marynka 10,0% 15,000 g Gotowanie 55,000 min Granulat 16,5

Marynka 10,0% 15,000 g Gotowanie 20,000 min Granulat 10,2

 

Dodatki

================================================================================

Nazwa Typ Użycie Ilość Czas

Gypsum Uzdatnianie wody Zacieranie 10,000 mL 60,000 min

 

Drożdże

================================================================================

Nazwa Typ Postać Ilość Krok

Safale S-04 Ale Suche 11,000 g Burzliwa

 

Zacieranie

================================================================================

Nazwa Typ Ilość Temperatura Cel Czas

1 Infusion 15,000 L 67,000 C 67,000 C 60,000 min

Infusion 14,000 L 67,000 C 73,000 C 15,000 min

 

chciałbym poradzić się doświadczonych piwowarów czy mój przepis jest cokolwiek wart :)

 

Nie wiem czy dodatek gipsu jest OK czy nie, oraz nie radze sobie jeszcze z edycją zacierania w brewtarget ;)

Edited by zachwiej

Share this post


Link to post
Share on other sites

przepraszam, wyjdzie że się wszyscy czepiamy głupot zamiast odpisywać konkretnie, ale mnie w oczy kłuje - PROŚBA kolego, to jest przez Ś

 

Oatmealu nie robiłem, więc nie pomogę

Share this post


Link to post
Share on other sites

przepraszam, wyjdzie że się wszyscy czepiamy głupot zamiast odpisywać konkretnie, ale mnie w oczy kłuje - PROŚBA kolego, to jest przez Ś

 

Oatmealu nie robiłem, więc nie pomogę

Jest to strasznie nieczytelne. Napisz to ładnie, bo aż się czytać nie chce.

 

Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka

 

Dziękuje za uwagi mam nadzieje że teraz jest lepiej :)

Edited by zachwiej

Share this post


Link to post
Share on other sites

oraz nie radze sobie jeszcze z edycją zacierania w brewtarget ;)

Tam jest opcja temperatura, infuzja jest jakbyś wody dolewał, akurat co do tego to BT średnio się nadaje. Czyli pierwszy krok robisz Infusion a następne Temperature.

 

Reszta jest nieczytelna, nie wklejaj raportów z BT bo tam jest za dużo informacji.

Mimo to przejrzałem trochę tą recepturę i będzie z tego Oatmeal Stout.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.