Jump to content
Sign in to follow this  
Ochlapus

Dunkel weizen zasyp czekoladowego

Recommended Posts

No i witam ponownie. Postanowiłem, że przy jutrzejszym warzeniu AIPA popełnię od razu Dunkel Weizena tylko nie jestem pewny receptury. Prosiłbym o sprawdzenie czy jest wszystko ok. bo nie jestem przekonany czy aby 30g słodu czekoladowego wystarczy. Oto jaki mam zasyp:

słody:

- pszeniczny 2 kg,

- monachijski typ II 1 kg,

- pilzneński 1 kg,

- pszeniczny czekoladowy 30g ??

Co o tym myślicie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja do dunkel weizena to dałbym trochę karmelowych aby piwo było bardziej pełne, sam palony to tylko trochę zwytrawni piwo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i witam ponownie. Postanowiłem, że przy jutrzejszym warzeniu AIPA popełnię od razu Dunkel Weizena tylko nie jestem pewny receptury. Prosiłbym o sprawdzenie czy jest wszystko ok. bo nie jestem przekonany czy aby 30g słodu czekoladowego wystarczy. Oto jaki mam zasyp:

słody:

- pszeniczny 2 kg,

- monachijski typ II 1 kg,

- pilzneński 1 kg,

- pszeniczny czekoladowy 30g ??

Co o tym myślicie?

Mało tego czekoladowego, a przy braku innych karmelowych ciemnych to i barwa piwa będzie słaba. Radził bym dać tak ok. 200 g tego czekoladowego.

EDIT: kolega Kantor był szybszy.

Edited by Rafek00

Share this post


Link to post
Share on other sites

Coś właśnie czułem że będzie mało tego czekoladowego. Dam jak kolega Rafek00 poleca 200gr.

Jak ogólnie słód czekoladowy wpływa na smak piwa? Wnosi jakieś smaki czekolady czy to tylko dla nazwy koloru?

Przejrzałem moje zasoby i mam kilka karmelowych na stanie:

-carared

-caramunich II

i słód melanoidowy(wiem że to nie jest słód karmelowy ale podobno poprawia kolor)

Co doradzicie?

Chciałbym aby piwo nie miało bardzo wyraźnej słodowości ale chciałem je mocniej nachmielić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

i słód melanoidowy(wiem że to nie jest słód karmelowy ale podobno poprawia kolor)

Tego nie używaj bo oprócz barwy, da Tobie również posmaki palonej skórki od chleba, a dunkelwaizenie to chyba nie potrzebne.

Edited by Chemik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.