Skocz do zawartości

Zacieranie z narostem temperatury


bnp

Rekomendowane odpowiedzi

Istnieje takie coś ?

 

mam w planach zatrzeć w ten sposób, że do wody o temp ok 50 °C wsypię śrutę a następnie ustawie minimalny płomień palnika gazowego. W garze będzie mieszadło. Wrócę za ok 1,5 h gdy temp będzie ok 80 °C i przefiltruję zacier.

Co o takim zacieraniu myślicie ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Istnieje takie coś ?

 

mam w planach zatrzeć w ten sposób, że do wody o temp ok 50 °C wsypię śrutę a następnie ustawie minimalny płomień palnika gazowego. W garze będzie mieszadło. Wrócę za ok 1,5 h gdy temp będzie ok 80 °C i przefiltruję zacier.

Co o takim zacieraniu myślicie ?

Obiło mi się o uszy, że gdzieś w przemyśle tak robią. Ale dostajesz bardzo fermentowalną, wytrawną brzeczkę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Istnieje takie coś ?

 

mam w planach zatrzeć w ten sposób, że do wody o temp ok 50 °C wsypię śrutę a następnie ustawie minimalny płomień palnika gazowego. W garze będzie mieszadło. Wrócę za ok 1,5 h gdy temp będzie ok 80 °C i przefiltruję zacier.

Co o takim zacieraniu myślicie ?

a jeśli temperatura wzrośnie szybciej ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@coder

no właśnie też mi się obiło :) ale nie wiem czy to było przy piwsku czy whisky :D

 

Nie wydaje mi się że będzie wytrawne zakładając przyrost temp na przerwy wychodzi gdzieś koło 1:1 maltozowej do dekstrynujacej (tak spróbuję ustawić proces)

 

 

 

 

@anteks

no trochę przesadziłem z tym że wrócę za 1,5 h :)

Proces będzie oczywiście nadzorowany termometrem, zegarkiem i jodyną :beer:

 

ponownie chcę sobie ułatwić proces zacierania. Wkurza mnie to śleńczenie przy garze i mieszanie by się nie przypaliło.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

lodówa odpada, wodę trzeba grzać i dolewać.

 

ale zemnie leń :)

Wody się dolewa, zeby utrzymać stałą temperaturę, jak Ci nie zależy na powtarzalności , ustal temperaturę na 68* i zostaw na 1h. W lodówce spadnie gdzieś do 65*, zatrze się wszystko na pewno. Może nawet i w 1/2h

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.