Jump to content

Zacieranie z narostem temperatury


bnp
 Share

Recommended Posts

Istnieje takie coś ?

 

mam w planach zatrzeć w ten sposób, że do wody o temp ok 50 °C wsypię śrutę a następnie ustawie minimalny płomień palnika gazowego. W garze będzie mieszadło. Wrócę za ok 1,5 h gdy temp będzie ok 80 °C i przefiltruję zacier.

Co o takim zacieraniu myślicie ?

Link to comment
Share on other sites

Istnieje takie coś ?

 

mam w planach zatrzeć w ten sposób, że do wody o temp ok 50 °C wsypię śrutę a następnie ustawie minimalny płomień palnika gazowego. W garze będzie mieszadło. Wrócę za ok 1,5 h gdy temp będzie ok 80 °C i przefiltruję zacier.

Co o takim zacieraniu myślicie ?

Obiło mi się o uszy, że gdzieś w przemyśle tak robią. Ale dostajesz bardzo fermentowalną, wytrawną brzeczkę.

Link to comment
Share on other sites

Istnieje takie coś ?

 

mam w planach zatrzeć w ten sposób, że do wody o temp ok 50 °C wsypię śrutę a następnie ustawie minimalny płomień palnika gazowego. W garze będzie mieszadło. Wrócę za ok 1,5 h gdy temp będzie ok 80 °C i przefiltruję zacier.

Co o takim zacieraniu myślicie ?

a jeśli temperatura wzrośnie szybciej ?

Link to comment
Share on other sites

@coder

no właśnie też mi się obiło :) ale nie wiem czy to było przy piwsku czy whisky :D

 

Nie wydaje mi się że będzie wytrawne zakładając przyrost temp na przerwy wychodzi gdzieś koło 1:1 maltozowej do dekstrynujacej (tak spróbuję ustawić proces)

 

 

 

 

@anteks

no trochę przesadziłem z tym że wrócę za 1,5 h :)

Proces będzie oczywiście nadzorowany termometrem, zegarkiem i jodyną :beer:

 

ponownie chcę sobie ułatwić proces zacierania. Wkurza mnie to śleńczenie przy garze i mieszanie by się nie przypaliło.

Link to comment
Share on other sites

lodówa odpada, wodę trzeba grzać i dolewać.

 

ale zemnie leń :)

Wody się dolewa, zeby utrzymać stałą temperaturę, jak Ci nie zależy na powtarzalności , ustal temperaturę na 68* i zostaw na 1h. W lodówce spadnie gdzieś do 65*, zatrze się wszystko na pewno. Może nawet i w 1/2h

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.