Jump to content
lolo

amerykańskie chmiele a temperatura dojrzewania piwa.

Recommended Posts

Czy temperatura około 10°C ma negatywny wpływ na aromat amerykańców w piwie?

Pytam bo wczoraj kontrolnie otrzymałem buteleczkę American Amber Ale. Brak aromatu chmieli.

Przypomina typowe pale ale. Po re fermentacji otwierałem buteleczkę kontrolnie i było czuć fajnie aromaty chmieli, po czym poszło do pomieszczenia z 10°C na dojrzewanie.

 

chmielenie piwa:

 

Wilamette 25g - 10 min przed końcem gotowania

Wilamette 25g - 5 min przed końcem gotowania

Cascade 20g - 5 min przed końcem gotowania

Share this post


Link to post
Share on other sites

a w jakiej temperaturze piłeś obie próbki?, bo temperatura przechowywania (w granicach rozsądku) nie ma większego wpływu, to raczej temperatura degustacji (oraz inne parametry) wpływa na naszą percepcję.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest pitupitu

Późne chmielenie potrafi uwydatnić sie po 1,5 miesiaca. Taka jego uroda.

Share this post


Link to post
Share on other sites

a w jakiej temperaturze piłeś obie próbki?, bo temperatura przechowywania (w granicach rozsądku) nie ma większego wpływu, to raczej temperatura degustacji (oraz inne parametry) wpływa na naszą percepcję.

po re fermentacji temp pokojowa.

wczoraj; przyniesione z 10°C i poszło do kufla.

 

Późne chmielenie potrafi uwydatnić sie po 1,5 miesiaca. Taka jego uroda.

no to jest młode piwko Edited by lolo

Share this post


Link to post
Share on other sites

o idź do piwnicy, weź butelkę i ogrzej do temp. pokojowej, jak nadal nie będziesz czuł aromatu, to faktycznie będzie dziwne. Do tego co napisał fido, to mogę jeszcze dodać, że Wilamette jest nienachalnych chmielem, żeby nie powiedzieć delikatnym :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Późne chmielenie potrafi uwydatnić sie po 1,5 miesiaca. Taka jego uroda.

 

tez zaobserwowałem coś podobnego. Nie wiem jeszcze niestety gdy dokładnie uwydatnia się późne chmielenie, ale u mnie ok minimum miesiąc po butelkowaniu.

Pisząc 1,5 miesiąca masz na myśli 1,5misiąca po butelkowaniu czy od daty warzenia?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przecierz juz przy rozlewie idzie wyczuć aromaty chmielowe. Przy takim nachmieleniu wydaje mi sie ze nawet po tygodniu od zabutelkowania aromat powinien być na tyle wyraźny że specjalnie nie trzeba by było sie go doszukiwać. Brak takich aromatów to rzeczywiście zagwozdka, ale na to zawsze jest dobre chmielenie na zimno ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja ostatnio robiąc późne chmielenie + przerwy whirpoolowe + na zimno i stwierdziłem że otwieranie piwa wcześniej niż miesiąc po butelkowaniu jest marnotrawstwem, bo piwo ani specjalnie chmielowo nie pachnie, ani specjalnie też chmielowo nie smakuje.

Dziwi mnie to przede wszystkim ze względu na to co mówią niektórzy na temat bardzo szybkiego spadku aromatów z chmielenia na zimno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

a jak jest z goryczką? z czasem również powinna się uwydatnić czy jest wręcz przeciwnie i łagodnieje?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podobno po kilku miesiącach łagodnieje. Nie dałem rady jeszcze uchować piwa tak długo :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

może inaczej, jak jest z Waszymi warkami chmielonymi powyżej 40IBU.

 

Od zabutelkowania do 2 msc czujecie poprawę i zwiększne odczucie goryczki czy poprawioną łagodniejszą goryczkę (porównując z dnia butelkowania)

Edited by lolo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mój american amber dopiero po 2 miesiącach zrobil sie mega dobry ale od początku było duzo aromatów chmielowych i tego co w ameryce najlepsze. Nie mniej w 3 tygodnie od zabutelkowania gdzie wiekszosc poszla tez bylo swietnie duzo chmielu i goryczki, potem tylko gorycz zmalała i piwo bylo bardziej ułożone.

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie na pewno goryczka z czasem nie wzrasta, raczej jest porównywalna.

Co też często zauważam, zdaża się że dwie butelki otwarte jedna po drugiej smakują trochę inaczej. Może to kwestia nalewania (bez osadu lub z małą ilością osadu), albo kapslowania, albo przechowywania, albo tego czy to pierwsza czy ostatnia butelka przy rozlewie, nie wiem. Następnym razem ponumeruję butelki :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rozlewasz całą warkę uprzednio mieszając z surowcem do refermentacji czy porcjujesz do kazdej butelki? Bo różnicę tłumaczył bym ilością surowca w butelkach, ewentualnie początkiem i końcem rozlewu, ale tego drugiego nie jestem pewien bo genrralnie moje piwa smakują identycznie.

Edited by DonZ

Share this post


Link to post
Share on other sites

a w jakiej temperaturze piłeś obie próbki?, bo temperatura przechowywania (w granicach rozsądku) nie ma większego wpływu, to raczej temperatura degustacji (oraz inne parametry) wpływa na naszą percepcję.

 

Test zrobiony, aromatów brak :/ za 2 msc go przetestuję. Jak się nic nie zmieni poczęstuję znajomych :D Na szczęście to była warka na rozruszanie drożdży :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Test zrobiony, aromatów brak :/ za 2 msc go przetestuję. Jak się nic nie zmieni poczęstuję znajomych :D Na szczęście to była warka na rozruszanie drożdży :)

 

 

I jak testy? :)

Pytam, bo trafiła mi się podobna historia... Amber Ale mocno 'późno chmielone' praktycznie zero (null) aromatu. Piwo testowe, 2 tyg po butelkowaniu. W smaku świetne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minęło już trochę czasu, więc znów 'zajrzałem' do mojego amberale :)

Tak, pojawił się aromat. I to mocny!

Dziwne to piwowarstwo... :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.