Jump to content
erulogoss

co uwarzyć...

Recommended Posts

Po kilku mniej lub bardziej udanych warkach w moich zapasach pozostały:

  • monachijski I (Strzegom) - 2,5kg
  • karmelowy 150 (Strzegom) - 650g
  • karmelowy 600 (Strzegom) - 850g

Co możecie zaproponować ? Jakie słody i chmiele zamówić ? Preferuję piwa górnej fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trochę mało danych podałeś. Nie są to jakieś wielkie zapasy, więc nie masz się czym martwić. Karmele na pewno nadadzą się do AIPA czy amber ale, choć też do przyciemnienia i nadania charaktaru innych stylów. Monach także dodaje pełni nie przyciemniając mocno koloru.

Kombinuj albo napisz co konkretnie chciałbyś uwarzyć, to coś doradzimy.

 

P.s. Pozdrawiam krajana.

Edited by bimbelt

Share this post


Link to post
Share on other sites

AIPA może nie będzie złym pomysłem, nawet 2 warki udałoby się zrobić jakbym dokupił 2x 5kg pale ale to zasyp mógłby wyglądać tak:

 

pale ale - 5kg

monach I - 1,25kg

karmel 150 - 150g

karmel 600 - 50g

 

do tego dokupię Amarillo (200g) i Cascade (100g) - na 2 warki

 

no i drożdże, tylko jakie:

s-04 czy mauribrew ale ?

 

nie wiem czy nie za ciemne wyjdzie to piwo... programami piwowarskimi jeszcze nie umiem się posługiwać :P

 

też pozdrawiam, krajana :) szkoda, że tak daleko od siebie warzymy :)

 

 

edit:

co do obsługi programów to ściągnąłem BeerSmith2 i wg niego wychodzi mi barwa 9SRM (widełki są od 6 do 15SRM)

 

 

pobawiłem się jeszcze troche beersmith'em i zasyp wyszedl taki:

 

pale ale - 5kg (74,4%)

monach I - 1,25kg (18,6%)

karmel 150 - 325g (4,8%)

karmel 600 - 150g (2,2%)

 

wyszlo 13,2 SRM i chyba taki zrobię :P

Edited by erulogoss

Share this post


Link to post
Share on other sites

Według mnie karmel 600 EBC w ogóle nie pasuje do IPA. Czemu chcesz go tam wpakować?

Share this post


Link to post
Share on other sites

karmel chciałem wrzucić na ostatnie 20min dla podbicia koloru... chyba za dużo smaków z niego nie powinno przejść do piwa

Share this post


Link to post
Share on other sites

cytat z wiki:

"Smak słodowy powinien być na niskim do średniego i jest generalnie czysty i słodowo słodki, aczkolwiek troszkę karmelowych czy tostowych smaków na niskim poziomie jest dopuszczalnych"

 

 

wiele się czyta, że piwowarstwo tonie apteka :) jak czyścisz zapasy to nad czym się zastanawiać?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.