Jump to content
Sign in to follow this  
Commodus

Czy da się zrobić domowy Pilsner?

Recommended Posts

Witam.

 

Czy jest w ogóle możliwe zrobienie domowymi metodami piwa które by przypominało swoimi cechami (smak, barwa, wygląd piany) np. Pilsner Urquell lub inne dobre piwo typu pilsner?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam.

 

Czy jest w ogóle możliwe zrobienie domowymi metodami piwa które by przypominało swoimi cechami (smak, barwa, wygląd piany) np. Pilsner Urquell lub inne dobre piwo typu pilsner?

Cześć

Jest taka możliwość, zwłaszcza że posiadamy na rynku dobre zaplecze surowcowe :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć

Kupiłem Pilsnera "Thomas Coopers", na puszeczce pisze, że fermentacja ma przebiegać wtemperaturze poniżej 20 stopni, natomiast w instrukcji dołączonej do puchy pisze, żw w temp 21 - 27 stopni

 

Mam pytanie: jaka ma być właściwa temperatura dla takiej fermentacji?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witaj.

Pilsnery to piwa dolnej fermentacji, czyli powinny być fermentowane w niskich temperaturach: 8- 12 °C. Co nie znaczy, że w instrukcji jest źle napisane. Są drożdze które najlepiej czuja się w ok 20* i dają smak podobny do pilsnera.

Nie mam zbyt wielu doświadczeń w tym względzie, więc jeśli napisałem głupotę to proszę bardziej doświadczonych o korektę.

Podaj nazwe drożdzy, a wtedy będzie o wiele łatwiej dobrać temperaturę pracy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To jest tak:

- pilsner to piwo dolnej fermentacji i powinno być fermentowane w niskich temperaturach, drożdżami dolnej fermentacji.

- w tym brew-kicie na 99% masz jednak drożdże górnej fermentacji.

 

Co możesz w tej sytuacji zrobić?

- kupić sobie saszetkę drożdży dolnej fermentacji np. Saflager S-23 i te drożdże dać do fermentacji (w tym wypadku wynik powinien być bardziej zbliżony do klasycznego pilsnera)

- przeprowadzić fermentację na tych drożdżach w niskiej temp ok. 14C (ryzykujesz kłopoty z rozpoczęciem fermentacji, ale jeśli zobaczysz, że nic się nie dzieje przenosisz w cieplejsze miejsce ok. 20C i fermentacja powinna pięknie ruszyć)

- przeprowadzić fermentację w temp. 20-22C (piwo będzie bardziej podobne do ale, lecz fermentacja powinna przebiegać bez zakłóceń).

 

Jedno jest pewne 27C to zdecydowanie zbyt dużo. Dla górnej fermentacji zaleca się temp. z przedziału 18-22C, dla dolnej 8-14C.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za poradę

Mam jeszcze jedno dodatkowe pytanie: Gdyby tak zacząć fermentację w temp 22 stopnie, a po 2 dniach przenieść do niższej temperatury np 14 stopni i patrzeć co się dzieje?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dzięki za poradę

Mam jeszcze jedno dodatkowe pytanie: Gdyby tak zacząć fermentację w temp 22 stopnie, a po 2 dniach przenieść do niższej temperatury np 14 stopni i patrzeć co się dzieje?

Nie polecam :) może to być zbyt duży szok dla drożdży i przestaną one pracować... Ja osobiście fermentowałabym w około 18C.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy prawdziwym pilsie nie ma miejsca na drożdże zastępcze, jak choćby te dołaczane do brew-kitów.

Jeśli chcesz rozpocząć prawdziwą piwowarską przygodę z jednym z najtrudniejszym do wykonania w domu piw (a za takie uważam pilsnery), to bez wahania powinieneś zaopatrzyc się w rasowe drożdże dolnej fermentacji, nim tę puszkę brew-kita otworzysz (nota bene dość kosztowną w zakupie).

Moja propozycja:

drożdże Saflager zadaj wieczorem, w temp. pokojowej. Rano powinna pojawić sie lekka piana - wtedy przenies całość do chłodniejszego miejsca. Najlepiej o temperaturze 9-12 st. C.

Nie spiesz się. Jeśli masz tylko odpowiednie warunki temperaturowe, to lepiej wstrzymaj się z warzeniem do czasu otrzymania porządnych drożdży. O ile sie nie mylę (bo pisząc odpowiedzi na posty nie widać kto skąd jest), to jesteś z Rybnika. Jesli tak, to za kilka dni bedziesz mógł odebrać sobie świetna gęstwę drożdżową po sąsiedzku - z Pszowa. Wystarczy e-mail na: leszek4@poczta.fm

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.