Jump to content
polsyn

Moje pierwsze AIPA

Recommended Posts

Witam jutro planuje uwarzyć moje pierwsze AIPA, do dyspozycji mam następujące surowce:

Słody:

5kg Pale Ale Strzegom

0,25kg Melanoidowy

0,25kg Cara Hell

0,25kg Special B

0,25kg Cara Amber

Chemile:

30g Citra

30g Cascade

130g Amarillo

Drożdze US-05

 

Mam też problem bo nie wiem ile dodać wody na 1kg słodu ( mam tylko 20l gar i chciałbym aby spokojnie wszystko się zmieściło) btw jaką gęstość ma przeciętny słód?

Chciałbym się dowiedzieć co o tych surowcach sądzicie oraz jak radzicie mi chmielić, gdyż sam nie mam pojęcia jak się za to wziąć.Ile do chmielenia na gorąco i czego oraz ile do chmielenia na zimno i czego. Zacierać planuje przy 66 stopniach ok 45min oraz przy 72 też ok 45 min.Mam też problem bo nie wiem ile dodać wody na 1kg słodu ( mam tylko 20l gar i chciałbym aby spokojnie wszystko się zmieściło) btw jaką gęstość ma przeciętny słód? Czy dobrze wszystko zaplanowałem? Byłbym wdzięczny za jakiekolwiek porady , nie chciałbym aby cały trud poszedł na marne :>

Edited by polsyn

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gęstość nasypowa nie jest równa gęstości namoczonego słodu więc tak tego nie przeliczysz, na 20L garnek i 6kg słodu musisz mieć max 13L wody (pamiętaj, że to trzeba jeszcze mieszać!) a przy takich proporcjach gęstość tego zacieru będzie już bardzo duża. Ja bym na Twoim miejscu wykorzystał do zacierania lodówkę turystyczną i zacierał jednotemperaturowo. Dodatkowo jest problem z wysładzaniem, bo jeśli wysłodzisz tak, żeby uzyskać 20L piwa to musisz mieć z 23-24L brzeczki. Jeśli wysłodzisz do mniejszej objętości i później uzupełnisz to wodą to możesz mieć mniejszą wydajność niż zakładana. Możesz również wysłodziny zebrać i gotować w mniejszym garnku równocześnie (wystarczy z 15-20min) i po gotowaniu zlać do jednego gara i schłodzić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://www.rackers.org/calcs.shtml

Kalkulator CAN I MASH IT

Weight of Grains (lb or kg) - wpisujesz ile kg zasypu

Mash Thickness (qt/lb or liters/kg) - wpisujesz ile litrów wody na kg zasypu (standardowo 3-3.5)

Zaznaczasz metric i klikasz calculate, W wyniku wyskakuje ile litrów Ci taki zacier zajmie.

 

 

W Twoim przypadku 2.6 litrów/kg słodu da 19l z groszami.

Edited by bart3q

Share this post


Link to post
Share on other sites
Możesz również wysłodziny zebrać i gotować w mniejszym garnku równocześnie (wystarczy z 15-20min) i po gotowaniu zlać do jednego gara i schłodzić.

Właśnie tak postępowałem przy poprzednich warzeniach i piwa jakoś wychodziły :>

Dzięki wielkie bart3q, dodam więc te 2,6litrów na 1kg słodu.

A co sądzicie jeszcze o samym przepisie? Czy jest ok? Czy mógłby mi ktoś doradzić w kwestii chmielenia?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Polsyn ja bym na Twoim miejscu dał trochę mniej, to będzie dość gęsty zacier i dobrze będzie mieć w garze trochę miejsca żeby go nie wychlapywać.

Zagrzej wodę do ok. 68-70 stopni, trochę odbierz do osobnego gara, wsyp słód i dolej do poziomu który będzie Ci pasował.

 

Na chmieleniu AIPA się nie znam, więc nie będę doradzał.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.