Krzyko 3 Posted February 19, 2014 Jaką datę mam wpisać przy obliczaniu ilości potrzebnej gęstwy w program MrMalty? Datę zebrania jej po raz pierwszy, czy ostatni? Przykład: drożdże z saszetki użyte do pierwszego piwa - gęstwa zebrana pierwszy raz 29.12. i użyta do drugiego piwa. Zebrana po raz drugi 31.01. Teraz chcę jej użyć trzeci raz. Drugie pytanie: nie za długo ją przechowuję? Może jest już za stara? Jakie macie doświadczenia. Drożdże o które pytam to Danstar Nottingham, przechowywane w lodówce. Quote Share this post Link to post Share on other sites
stachu68 17 1 Items Posted February 19, 2014 W poprzednim sezonie w ramach eksperymentu zrobiłem na saszetce Nottinghamów 7 warek - wszystkie dobrej jakości. Gęstwę też trzymałem w lodówce, starałem się jak najkrócej. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Undeath 1197 1 Items Posted February 19, 2014 (edited) No a jak ci się wydaje? Raczej wpisujemy datę zbioru gęstwy czyli ostatniego jej użycia, a nie datę pierwszego użycia jej. Co do drugie problemu odeślę do załączników bo temat długości przechowywania gęstwy na forum setki razy wałkowany był: http://www.wiki.piwo...stwy_drożdżowej (polecam gorąco zwłaszcza ten dział) http://www.piwo.org/...howywac-gestwe/ http://www.piwo.org/...ieranie-gestwy/ A tu dam bonus filmik jakiegoś kolesia co się w necie wygłupia, ale czasem coś mądrego powie: [media] [/media] Edited February 19, 2014 by Undeath Quote Share this post Link to post Share on other sites
Krzyko 3 Posted February 19, 2014 Undeath, nieoceniony jesteś. Nie pierwszy raz zresztą Dzięki! Quote Share this post Link to post Share on other sites