Jump to content
Ochlapus

American IPA

Recommended Posts

Chciałbym popełnić kolejną warkę i tym razem padło na IPA :smilies: według receptury Krzysztofa Kuli znalezione w bazie receptur wiki.

Jednak mam pytanie dotyczące drożdży. W recepturze występują Wyeast 1272 American Ale II jednak z powodów ekonomicznych chciałbym je zastąpić czymś na moją kieszeń. Mam świeżą gęstwę US-05 i sucharki S-04, które będą lepsze do tego gatunku?

No i kolejny dylemat. Mam na stanie chmiel Citra a w przepisie powinien być Cascade jednak oba są USA i chyba jednakowych właściwościach (szczerze pierwszy raz będę korzystał z chmielu Citra :P )

Będzie jeszcze z tego IPA? :P

Jakieś sugestie i porady dla warzenia tego piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

gęstwa US-05 będzie lepsza

 

podmiana Citry na Cascade to jak podmiana gałki lodów waniliowych na truskawkowe w deserze lodowym - piwo będzie inne, ale nie bój się, nic nie wybuchnie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Naprawdę będzie aż taka wielka różnica miedzy chmielami? Według wiki oba o aromacie cytrusów i owoców tropikalnych tylko Citra ma więcej Alfa kwasów 10-13% a Cascade 4,5-7%.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

podmiana Citry na Cascade to jak podmiana gałki lodów waniliowych na truskawkowe w deserze lodowym - piwo będzie inne, ale nie bój się, nic nie wybuchnie :)

 

Nie bój nic :)

adamsky źle Ci to trochę zobrazował. Podmiana Cascade na Citre to jak podmiana lodów cytrynowych na gejfrutowe :) . Będzie tylko lepiej przynajmniej w moim odczuciu, robiłem IPA na Citrze i Sybilli i było bardzo OK. Powiedz czy tą Citra będziesz chmielił tylko na aromat i na zimno czy na goryczkę też ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Według wiki oba o aromacie cytrusów i owoców tropikalnych

No to teraz pomyśl ile jest różnych cytrusów i owoców tropikalnych i jak bardzo potrafią różnić się od siebie. ;)

 

Różne chmiele dają różny aromat. W przypadku Cascade i Citra to się cały czas kręci wokół słodkich owocowych czy owocowo-kwiatowych aromatów, ale one jednak różnią się aromatem, nie tylko i wyłącznie zawartością a-k. Natomiast nie musisz się obawiać podmiany, bo cały czas poruszasz się w spektrum aromatów które do siebie pasują. Na dobrą sprawę jeśli nie znasz ani Citra ani Cascade, to kto wie - być może z Citra będzie ci podchodzić nawet bardziej niż według oryginalnego przepisu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wal śmiało Citrę. Bez obaw, będzie OK :). Co do drożdży, to zadał bym gęstwą po US-05. Pamiętaj tylko żeby fermentować w temp. poniżej 20C.

Edited by mat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Citra będzie na aromat i na zimno reszta pozostaje bez zmian(zgodnie z recepturą) czyli Amarillo na gorycz smak i troche na aromat (1 min)

Share this post


Link to post
Share on other sites

IMO szkoda dawać na goryczkę takiego chmielu jak Amarillo. Z powodzeniem możesz go zastąpić jakimś goryczkowym chmielem, np. Magnum, Marynka. Ja bym na cichą zmieszał Citrę z Amarillo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do AIPA to może lepiej Iunga zamiast Marynki. Wg. opinii Marynka przy ilościach potrzebnych w tym stylu może dać nieprzyjemną goryczkę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Będę jednak stosował Amarillo również i na goryczkę żeby trzymać się jak najbardziej receptury.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też mam zamiar robic swoją pierwsza Aipę :)

 

Problem tkwi w tym że nigdy nie chmieliłem na zimno :| Z tego co się zorietntowałem to niektórzy dają chmiel w pończosze (oczywiście wcześniej wygotowanej), ale jeśli dodam chmiel bezpośrednio do fermentatora to gdzie się on ułoży? Na dnie? Czy będzie pływała sobie u góry?

 

Widze że każdy do Aipy stsouje drożdże US-05. A ktoś robił Aipę na drożdżach suchych Mangrove Jack M-44. ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
jeśli dodam chmiel bezpośrednio do fermentatora to gdzie się on ułoży? Na dnie? Czy będzie pływała sobie u góry?

Początkowo całość pływa u góry, z czasem zaczyna opadać. Musisz potem odfiltrować chmiel przed rozlewem.

 

Widze że każdy do Aipy stsouje drożdże US-05. A ktoś robił Aipę na drożdżach suchych Mangrove Jack M-44. ?

Nie wiem skąd to "każdy". Często używa się Nothinghamów albo M44.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolego Adamsky, taksię zastanawiam, czy nie lepiej jest dać chmiel bezpośrdenio do fermentatora "na zimne chmielenie". Jak najlepiej jest taki chmiel odfiltrować?

 

A to "każdy" to miałem na myśli sklepy piwowarskie, które do zestawu AIPY dodają drożdze suche US-05. :smilies: Jakby to innych nie było ;)

Ja osobiście myslę nad M-44. :) Może ktoś zauważył różnicę pomiędzy M-44, a US-05. ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja osobiście myslę nad M-44. :) Może ktoś zauważył różnicę pomiędzy M-44, a US-05. ?

 

W przypadku moich piw odfermentowywały głębiej niż US-05 i bardziej uwydatniały chmiel.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kolego Adamsky, taksię zastanawiam, czy nie lepiej jest dać chmiel bezpośrdenio do fermentatora "na zimne chmielenie". Jak najlepiej jest taki chmiel odfiltrować?

Ja daję luzem, a potem przelewam piwo przez wygotowaną pończochę.

 

A to "każdy" to miałem na myśli sklepy piwowarskie, które do zestawu AIPY dodają drożdze suche US-05. :smilies: Jakby to innych nie było ;)

Domyślnie w zestawach dają US-05 prawdopodobnie dlatego, że te są najtańsze z najlepszych. :)

 

Ja osobiście myslę nad M-44. :) Może ktoś zauważył różnicę pomiędzy M-44, a US-05. ?

W moim odczuciu M44 dają bardziej wytrawne piwo.

Wiele osób podkreśla że M44 lepiej flokulują (zbijają się na dnie zamiast pływać), ale ja tutaj nie widzę jakiejś wyraźnej różnicy.

M44 prosto z saszetki startują znacznie dłużej niż US-05 - często fermentacja rozkręca się dopiero po 36-48 godzinach.

 

Więcej opinii znajdziesz przeszukując wątki w tym dziale:

http://www.piwo.org/forum/31-charakterystyka-szczepow-drozdzy/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najlepiej chmielić na zimno szyszkami bo łatwo je odcedzić od piwa. Pończochy nie używałem do tego ale zawsze jałową gazę.

Teraz będę chmielił na zimno granulatem i trochę się tego obawiam jak to się odcedzi :/. Zobaczymy. Choć zastanawiam się czy nie zamówić piguły Cascade (zawsze to jednak są szyszki) tylko jak to się będzie miało do Citry którą użyłem w czasie gotowania na aromat mojego AIPA ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

amarillo i citra, będzie zacne piwo. chmieliłem kiedyś amarillo na gorycz, nie żałuj jej. cascade nie jest niezbędne.

 

jak będziesz dokładnie chmielił?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie piwko już jest w fermentatorze i już zacnie bulka :cool:. Chmieliłem według receptury Krzysztofa Kuli na AIPA znaleziony w wiki http://www.wiki.piwo.org/American_IPA_(Hops_Hops_Hops),_Krzysztof_Kula_(kuli) tylko chmiel cascade zastąpiłem Citrą. No i zastanawiam sie jak go zachmielić bo nie ufam granulatom (mam jakieś wewnętrzne przekonanie że to już nie jest takie naturalne :() Muszę przyznać że amarillo z citrą narobiło mi niezłych chmielowych klimatów w domu :cool:.

Jednak proszę o małą podpowiedz czy próbować zachmielić na zimno granulatem citry czy zamówić pigułę szyszek cascade(niestety nie znalazłem piguły szyszek Citry :/)

Share this post


Link to post
Share on other sites

chmiel citrą i amarillo - granulatem.

Edited by lolo

Share this post


Link to post
Share on other sites

To, czym najlepiej chmielić na zimno, to kwestia indywidualna, zależna od upodobań i dostępnego sprzętu. Ja np. wolę granulat, zarówno do gotowania, jak i na zimno. Jest on tak samo naturalny, jak szyszki, bo to są zmielone szyszki, sklejone za pomocą żywic występujących w chmielu. Nic tam się nie dodaje. Generalnie to bądź ostrożny ze stwierdzeniami, że szyszka jest lepsza lub granulat jest nie do końca naturalny. Możesz kogoś niepotrzebnie wprowadzić w błąd :).

Share this post


Link to post
Share on other sites

No niby wiem że granulat to po prostu zmielone szyszki ale jednak zawsze mnie nie przekonuje wygląd granulek i ta konsystencja pyłu gdy pływa już w brzęczce :(. Nawet filtracja przez gazę średnio się spisała. Jak kolego Santa przeprowadzasz filtrację po chmieleniu na zimno granulatem?

Czy ktoś widział gdzieś (chodzi oczywiście o sklep) szyszki Citry?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Całkiem zapomniałem o tym sklepie ;) rzeczywiście mają citre w szyszkach. Dzięki wielkie :cool:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chmielenie na zimno:

 

Tak sobie siedziałem przy kuflu piwa i myslałem nad chmieleniem na zimno :) Jeśli chmiel dam do pończochy (uprzednio wygotowanej), to dana pończocha z chmielem nie będzie pływać na wierzchu? Trzeba czymś przyłożyć aby była na dnie fermentatora? Czy uwiesić na ściance fermentatora jak "worek z prezentami od świętego mikołaja" :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak kolego Santa przeprowadzasz filtrację po chmieleniu na zimno granulatem?

Do węża wkładam mały lejek, na którego zakładam jałową gazę. To idzie do piwa. Działa. Planuję nabyć w TwojBrowar lejek z sitkiem do tego celu, zobaczymy jak to się sprawdzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.