Jump to content
zasada

Setkowe warzenie

Recommended Posts

Na Facebooku, powstała grupa: Setkowe warzenie. Ponieważ część użytkowników forum i portalu piwo.org nie korzysta z FB a w wątku o depozycie w Poznaniu zadeklarowali zainteresowanie ustaleniami, tworzę watek, aby nie zaśmiecać tamtego.

 

W drugiej dobie działalności, grupa ma 56 członków, i obecnie trwają dwie ankiety - obydwie mają zakończyć się w piątek.

 

Pierwsza, mająca za zadanie wyznaczyć termin pierwszego wspólnego warzenia (spośród zaproponowanych przez Setkę niedziel) dotychczas prowadzi 09.03 z 13 głosami. Kolejne są 23.02 z 7 i 02.09 z 3 głosami.

 

Druga ma wyłonić styl piwa do pierwszego wspólnego uwarzenia. IPA/SRIPA ma 15 głosów, kolejne to ex equo z 7 głosami: Grodziskie i American Wheat.

 

W osobnych wątkach następuje wymienianie surowców oraz sprzętów które użytkownicy mogliby użyczyć do wspólnego wykorzystania.

 

Tyle raportu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Się nie dziwię, że na 2.09 nikt się nie nastawia. Ciężko coś planować tyle naprzód :)

 

A 8.03 jest spotkanie w Zielonej Górze, na które zawsze spora część piwowarów z Wlkp. jedzie.

 

Jak dla mnie warzenie grodziskiego powinno być. Może ktoś drożdże oryginalne dostarczy :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wraz z końcem piątku, można ogłosić wyniki dwóch ankiet

Data: z 15 głosami wygrał 09.03.2014.

Styl: z 16 głosami wygrała IPA SRIPA.

 

Teraz wybór receptury, znalezienie źródła surowców - tu w jednym z wątków trwają rozważania jak to ugryźć by było sprawiedliwie, oraz ustalenia sprzętowe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Termin zaklepany. Tam nie napiszę więc mam nadzieję, że zasada weźmiesz pod uwagę. Citry mam ze 100gr i mogę przekazać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cieszę się bardzo z reaktywacji "tradycji" warzenia piwa w Setce. Tradycja co prawda była krótka, ale bardzo przyjemnie wspominam tych kilka spotkań przy warzeniu piwa. Ale do rzeczy. Zasada coś wspomniał o surowcach. Sprawiedliwość nie ma tu nic do rzeczy; Browar Szałpiw chciałby zasponsorować tę wskrzeszoną inicjatywę i dostarczyć ześrutowane słody oraz chmiel Citra i być może Chinook, ale muszę sprawdzić w chłodni czy jeszcze coś zostało. Proszę tylko podać ile i jakich słodów potrzeba.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cieszę się bardzo z reaktywacji "tradycji" warzenia piwa w Setce. Tradycja co prawda była krótka, ale bardzo przyjemnie wspominam tych kilka spotkań przy warzeniu piwa. Ale do rzeczy. Zasada coś wspomniał o surowcach. Sprawiedliwość nie ma tu nic do rzeczy; Browar Szałpiw chciałby zasponsorować tę wskrzeszoną inicjatywę i dostarczyć ześrutowane słody oraz chmiel Citra i być może Chinook, ale muszę sprawdzić w chłodni czy jeszcze coś zostało. Proszę tylko podać ile i jakich słodów potrzeba.

Dobra wiadomość:)

 

Dawajcie propozycje na AIPA.

 

Ja ze swojej strony proponuje tak:

 

15blg 65IBU

 

Jasny słód (pale ale lub pils) - 5kg

Monach - 0,5kg

Karmelowy jasny - 0,3kg

 

Zacieranie:

60' - 67°C

 

Gotowanie: 90'

 

Chinook 25g - FWH

Chinook 25g - 20'

Citra 30g - 5'

Citra 30g - 0'

Chinook i Citra po 30g - Chmielenie na zimno.

 

Drożdże US-05

Share this post


Link to post
Share on other sites
Do ustalenia:

Wielkość Warki

Drożdże

Zasyp

Chmielenie

 

Godzina potwierdzona: 11:00

 

Dla Browar Szałpiw ilość chmieli i słodu jest obojętna, tylko muszę wiedzieć jak najszybciej, co Janek ma zamówić, by przybyło na 9.03.

 

Miałby ktoś może gęstwe na 9.03?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli piwo ma być pite w czasie kolejnego warzenia wspólnego to uważam, że 40 litrów minimum trza by zrobić :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piszę się na wspólne warzenie.

Mogę dostarczyć fermentor 40l i lidla.

Będę zamawiał w hb surowce, jak było by coś potrzebne to piszcie w tym wątku, to dopiszę do zamówienia.

Edited by Krzysztoń

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ustaliliśmy zasyp:

 

42l

9 kg Pale Ale

0,8 kg Monachijski

1,1 kg Pszeniczny

0,1 kg Karmelowy 90 EBC

30,00 g Tomahawk [17,00 %] - Gotowanie 60,0 min

50,00 g Citra [12,00 %] - Gotowanie 10,0 min

50,00 g Citra [12,00 %] - Gotowanie 5,0 min

50,00 g Citra [12,00 %] - Gotowanie 0,0 min

60,00 g Citra [12,00 %] - Chmielenie na Zimno 6,0 Dni

60,00 g Citra [12,00 %] - Chmielenie na Zimno 3,0 Dni

2,0 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05)

 

Start 9.03.2014 godzina 11:00

Edited by sebek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok. na dzień dzisiejszy będę choć charakter mojej pracy wszystko może zmienić :/

 

Jako, że temat warzenia wyszedł od pomysłu na depozyt to czy tego dnia odbędzie się inauguracja tegoż? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zasugerowałem, żeby wziąć ze sobą jakieś piwo. Taki pre-depozyt :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zasyp ustalony więc zgodnie z obietnicą słód przygotuję, chociaż myślę że z 11kg słodu to powinno być bardziej 60 litrów niż 40. Może wydajność będzie słaba, a jak nie to klienci będą musieli wypić resztę brzeczki - najlepiej po chmieleniu :smilies:

Ześrutować, czy chcecie przynieść śrutownik i pobawić się na miejscu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zasyp ustalony więc zgodnie z obietnicą słód przygotuję, chociaż myślę że z 11kg słodu to powinno być bardziej 60 litrów niż 40. Może wydajność będzie słaba, a jak nie to klienci będą musieli wypić resztę brzeczki - najlepiej po chmieleniu :smilies:

Ześrutować, czy chcecie przynieść śrutownik i pobawić się na miejscu?

Taka wydajność to chyba w browarze:) ja mam średnio 70% liczone po amerykańsku. Słody lepiej jak będą ześrutowane.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak tam, impreza będzie? Czy ktoś wie ile osób potwierdziło uczestnictwo?

Share this post


Link to post
Share on other sites

tak, impreza będzie. Na FB zadeklarowało się 48 osób.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Słody i chmiele zostały dostarczone do Setki - reszta w rękach piwowarów! Do zobaczenia w niedzielę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

tak, impreza będzie. Na FB zadeklarowało się 48 osób.

plus moja deklaracja w tym wątku ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

To ja też postaram się. Rozumiem że to w Setce, a o której godzinie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Weźcie jakieś swoje piwa, te udane i te nieudane :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miło mi było spotkać i poznać tylu piwowarów w jednym miejscu, posmakować bardziej, lub mniej udanych piw. Było to dla mnie ciekawe doświadczenie. Miłe dla mnie było też to, że mój Lager Rudnicki smakował przynajmniej kilku piwowarom.. :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pewnie już na cichej.

Pojawiła się opcja wykładów na temat danego gatunku wraz z degustacją.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.