Jump to content
Spartan

I znów jaja

Recommended Posts

Witam, w kolejnym piwie czuje jaja, jasny lager z Czeskiej trzynastki. Słyszałem że zapach zgniłych jaj to siarka, jaka może być tego przyczyna? To moja 3 warka i wszystkie nieudane, mam zamiar robić jeszcze jedną ale niedobre piwa zniechęcają.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W jakiej temperaturze prowadziłeś fermetnację? W jakiej zadałeś drożdże? Jakie to były drożdże? Mało szczegłów podajesz my jasnowidzami nie jesteśmy. Opisz coś więcej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drożdże lagerowe produkują zapach siarki. Po lagerowaniu piwa w niskiej temp. powinno to zejść. Upewnij się, że fermentujesz te lagery w odpowiednio niskich temperaturach I zastosuj przerwy diacetylowe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drożdże W34/70, fermentacja przebiega dopiero od tygodnia ale jak wyczułem ten znajomy zapach to się załamałem, fermentuje się w piwnicy w około 15 stopniach, zadane w temperaturze 25 stopni. Postaram się włożyć do lodówki piwo jeżeli jest za wysoka temperatura. Dziajl, nie podałem dużo informacji bo nie wiedziałem na jakie oczekujesz :) .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aromat, które czujesz to normalna sprawa przy tego typu drożdżach. Narazie nie panikuj. Dokończ już fermentacje w temperaturze, która masz. Nagłe obniżenie temperatury a i duże jej wachania mogą niekorzystnie wpłynąć na fermemtację.

 

Poza tym wybrałeś sobie trudne piwa na start, piwa dolnej fementacji długo fermentują a i piwo dojrzewa w butelkach dość długo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam jeszcze pytanko czy mogę wystawić piwo do szopki w której jest około 10 stopni ale mogą być duże wahania temperatur?

Zgodnie ze sztuka raczej nie. Ale kiedyś fermentowałem pilsa na strychu obok przewodu kominkowego, gdzie raz było 8C, a raz pewnie ponad 15C (zorientowałem się przy końcu fermentacji) i wyszedł mi najlepszy jasny lager, jaki w życiu piłem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

20 litrów płynu ma pewną bezwładność cieplną, od 8 do 15°C nie od razu schłodzi się czy ogrzeje cała objętość. Zapewne temperatura fermentującej brzeczki ustaliła się gdzieś pośrodku z niewielkimi wahaniami

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daj piwu czas. Siarkowodór to normalna sprawa przy drożdżach lagerowych. Dlatego ja zwykle stosuję schemat 2 tygodnie burzliwej + 2 tygodnie cichej. Przy mocnych piwach cicha nawet dłuższa. Po takim czasie po siarkowodorze nie ma śladu.

 

Dodatkowo dla pewności wrzucam do fermentora miedzianą blachę, która wiąże jakoś związki siarkowe. Chemikiem nie jestem, więc nie potrafię wytłumaczyć zjawiska. Ważne, że organoleptycznie można potwierdzić jego działanie ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dodatkowo dla pewności wrzucam do fermentora miedzianą blachę, która wiąże jakoś związki siarkowe.

Dobrze wiedzieć :) Mam jednak pytanie - czy taki zabieg nie zostawia z kolei w piwie żadnych metalicznych posmaków?

Edited by ThoriN

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czescy piwowarzy i niektórzy na Wyspach zakładają miedziany łańcuch na mieszadło w kadzi zaciernej. Znaczy nie szkodzi

Edited by stachu68

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dodatkowo dla pewności wrzucam do fermentora miedzianą blachę, która wiąże jakoś związki siarkowe.

Dobrze wiedzieć :) Mam jednak pytanie - czy taki zabieg nie zostawia z kolei w piwie żadnych metalicznych posmaków?

 

Nie, żadnych posmaków nie wnosi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

20 litrów płynu ma pewną bezwładność cieplną, od 8 do 15°C nie od razu schłodzi się czy ogrzeje cała objętość. Zapewne temperatura fermentującej brzeczki ustaliła się gdzieś pośrodku z niewielkimi wahaniami

W tym przypadku fermentor stał w rogu przy ścianie owinięty z pozostałych stron karimatami i kocami, właśnie żeby utrzymać stałą temperaturę 10C.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.