Jump to content
aniolhc

Mech irlandzki - karagen - e407

Recommended Posts

"Karagen jest wykorzystywany w przemyśle spożywczym w charakterze substancji zagęszczającej, a także stabilizującej zawiesiny i emulsje. Jest on używany m.in. w celu zmniejszenia sedymentacji kakao, mleka skondensowanego oraz innych napojów."

Czy czasem mech irlandzki nie ma zwiększyć sedymantacje czyli strącić białka aby brzeczka była klarowniejsza? A po drugie ilości stosowane w piwowarstwie są minimalne...

Edited by MateuszO.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co nie zmienia faktu że podobno jest szkodliwy dla zdrowia! Ale co nie jest :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

no to ładnie

miedź w piwie, karagen, rozpuszczanie się niebezpiecznych substancji z plastikowego fermentatora ...

 

i mówią/piszą że domowe piwko jest zdrowe :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

jak to mówi staropolskie przysłowie- wszystko szkodzi w nadmiarze :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

właśnie

nie ma się czym martwić, przecież większość sami nie pijemy, częstujemy innych :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z drugiej strony mech irlandski uważany jest przez niektorych za nowe fantastyczne "naturalne lekarstwo":

 

To właśnie ten zdumiewający wodorost może leczyć wszystko od zaburzenia pęcherza, zapalenia oskrzeli (nieświeży oddech), zaburzeń jelitowych i gruczołów, problemów na opuchliznę stawów, tarczycy, płuc, gruźlicy, nowotwory i choroby wrzodowej. Ostatnie badania wykazały, że mech irlandzki ma w rzeczywistości wspaniałe właściwości anty-wirusowe i może pomóc w walce z wirusami grypy B i śwince.
http://www.naturalnews.com/026661_Irish_moss_food_body.html#

Share this post


Link to post
Share on other sites

no to ładnie

miedź w piwie, karagen, rozpuszczanie się niebezpiecznych substancji z plastikowego fermentatora ...

 

i mówią/piszą że domowe piwko jest zdrowe :smilies:

a z plastiku to co się rozpuszcza w 20-23 stopniach? Gdzieś ten temat mi zwiał :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

a takie tam substancje organiczne ... inicjatory polimeryzacji czy jak je zwał ale na szczęście fermentator ma znak dopuszczający do kontaktu z żywnością :okey:

 

z drugiej strony kwas solny też jest spożywczy

http://vitalia.pl/ch_add,226,0_Kwas-chlorowodorowy.html

 

 

krecik ( wodorotlenek sodu) też się je

http://www.niam.pl/pl/produkty/3471-e524_wodorotlenek_sodu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Omnia sunt venena, nihil est sine veneno. Sola dosis facit venenum - Paracelsus

 

mądry się pomylił

jeszcze wtedy nie wiedział o kumulacji substancji w organizmie

ołowiane rurociągi nie zabijały po wypiciu szklanki wody.

leki z rtęcią tez nie zabiały w 2 dni po spożyciu, nawet w małych dawkach ...

 

jak tam wasza miedziana chodnica ? :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakie związki z chłodnicy kumulują się w moim organizmie?

Masz jakieś dane czy tak sobie bezmyślnie wypisujesz co Ci do głowy przyjdzie? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Omnia sunt venena, nihil est sine veneno. Sola dosis facit venenum - Paracelsus

 

mądry się pomylił

jeszcze wtedy nie wiedział o kumulacji substancji w organizmie

ołowiane rurociągi nie zabijały po wypiciu szklanki wody.

leki z rtęcią tez nie zabiały w 2 dni po spożyciu, nawet w małych dawkach ...

 

jak tam wasza miedziana chodnica ? :lol:

Co nie zmienia faktu, że i tak Paracelsus miał rację - wszystko zależy od dawki, bez względu na rozłożenie czasowe :) Jedna szklanka wody z ołowianego rurociągu krzywdy Ci nie zrobi, ale picie takiej wody przez x lat już tak.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Łaziłem po nabrzeżu UK, chyba to samo morze co zbierany mech irlandzki, gdybym nie widział to bym nie uwierzył, woda czysta, kamienie i muszelki też, przypływy i odpływy, fajna filtracja. Macie fotki :) Używam mchu prawie do każdego piwa. Oczywiście mogę pisać głupoty :smilies::beer:

post-6562-0-78522000-1392758908_thumb.jpg

post-6562-0-55863000-1392759020_thumb.jpg

post-6562-0-77076100-1392759165_thumb.jpg

post-6562-0-18176500-1392759577_thumb.jpg

Edited by GB...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolega przedstawił mi ciemne oblicze mchu irlandzkiego.

 

http://supernowosci2...gen-w-jedzeniu/

 

co o tym myślicie?

 

co do piwowarstwa domowego z karagenem to jest kompletne nieporozumienie

nawet zakładając że karagen jest szkodliwy to jego właściwości są dla nas wybawieniem.

 

zauważmy pewną zależność

 

otóż dodając nawet wielkie ilości karagenu do piwa nic lub w niewielkim stopniu wchłonie się do organizmu

d;laczego ?

bo on jest w piwie nie rozpuszczalny :smilies:

i wytrąca się razem z osadem drożdzowo-białkowo-taninowym

dlatego pijmy klarowne piwo :beer:

temat zamknięty :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakie związki z chłodnicy kumulują się w moim organizmie?

Masz jakieś dane czy tak sobie bezmyślnie wypisujesz co Ci do głowy przyjdzie? :)

 

pij swoją chłodnicę a później wpisz w wyszukiwarce zatrucie miedzią :roll:

Share this post


Link to post
Share on other sites

A gdzie ten mech na zdjęciach ?

zapomniałem, Już jest.

 

to już wolałbym pić chłodnicę :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Biniu, Bnp: Panowie, tlenki miedzi, dodatkowy offtopic i tym podobne już przerabialiśmy jakoś 3 dni temu. Litości :)

GB: raczej zwykle gloniska nadmorskie jak wszędzie. Te "nasze" algi z tego co podaje literatura wyglądają mniej więcej tak

 

 

Chondrus_crispus.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

To czemu mech irlandzki jest z Irlandii a nie z naszych alg? Zbieracze zbierali małże, były czyściutkie po odpływie. To było kilka lat temu, kupując składniki do piwa przypomniałem sobie tamto nabrzeże, klarowne i właśnie mech-filtrator :) . Może i konserwują mech ale we wrzątku chyba ulecą konserwanty.

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Nasze" napisałem w sensie tych konkretnych glonów do zastosowań piwowarskich, a nie lokalnych bałtyckich. To co pokazałeś na zdjęciach po prostu nie ma nic wspólnego z tematem. Co do konserwowania to nie bardzo rozumiem co masz na myśli.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.