Skocz do zawartości

Looney Tunes


Rekomendowane odpowiedzi

Boszzz jak ja dawno nic nie zapisywałem :/ sprawdźmy zatem jak działa nowy ficzer :D

bananowy matołek.bsmx

Bananowy Matołek

Weizenbock

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 18.1* (OG 1.073)
  • Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01)
  • Alkohol objętościowo: 8.3%
  • Objętość: 25l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 3.5kg Pszeniczny - (3 EBC, 46.1%)
  2. 1kg Monachijski typ II - (16 EBC, 13.2%)
  3. 1kg Pilzneński - Optima (3.5 EBC, 13.2%)
  4. 1kg Wiedeński - (7 EBC, 13.2%)
  5. 0.5kg Melanoiden Malt - (39.4 EBC, 6.6%)
  6. 0.2kg Pszeniczny barwiący - (800 EBC, 2.6%)
  7. 0.4kg Molasses - (300 EBC, 5.3%)
  8. 20g Marynka 10.5AA (14.7IBU) granulat - Gotowanie 60min
  9. 20g Chinook 11AA (11.6IBU) granulat - Gotowanie 60min
  10. Mangrove Jack's Bavarian Wheat Yeast M20 2014-08-23

 

Zacieranie:

  1. Saccharification (Podgrzewanie 2min) 62°C 40min
  2. Saccharification (Podgrzewanie 2min) 72°C 20min
  3. Mash Out (Podgrzewanie 10min) 76°C 10min

 

Notatki:

 


Edytowane przez b.dawid
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wszystkich ubiegłorocznych warek nie będę wrzucał :/

IIPA.bsmx

Bitewna IIPA

Imperial IPA

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 20.2* (OG 1.082)
  • Końcowe blg: 5.2* (FG 1.02)
  • Alkohol objętościowo: 8.1%
  • Objętość: 23l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 7.2kg Pale Ale - (6 EBC, 81.8%)
  2. 0.9kg Monachijski typ II - (16 EBC, 10.2%)
  3. 0.5kg Pszeniczny (Optima) md - Optima (4 EBC, 5.7%)
  4. 0.2kg Biscuit Malt - (45.3 EBC, 2.3%)
  5. 30g Iunga 10AA (22.6IBU) granulat - Pierwsza brzeczka 60min
  6. 20g Iunga 10AA (13.7IBU) granulat - Gotowanie 60min
  7. 30g Chinook 13AA (20.5IBU) granulat - Gotowanie 30min
  8. 30g Galaxy 14AA (22.1IBU) granulat - Gotowanie 30min
  9. 40g Cascade 5.5AA (0IBU) granulat - Gotowanie 0min
  10. 30g Galaxy 14AA (0IBU) granulat - Gotowanie 0min
  11. 30g Chinook 13AA (0IBU) granulat - Gotowanie 0min
  12. 10g Citra 12AA (0IBU) granulat - Gotowanie 0min
  13. 40g Cascade 5.5AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 5 dni
  14. 30g Galaxy 14AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 5 dni
  15. 30g Chinook 13AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 5 dni
  16. 10g Citra 12AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 5 dni
  17. DCL/Fermentis Safale American US-05 2014-09-22

 

Zacieranie:

  1. Zasyp (Infuzja 2min) 64°C 75min Dodano 23l wody 71°C
  2. Mash Out (Podgrzewanie 10min) 76°C 15min

 

Notatki:

 


Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Cholerka, notoryczny brak czasu, na pisanie i warzenie :/ czas uzupełniać zapiski choć jest ich jak na przysłowie lekarstwo. Zaczynamy od początku b.r.

 

MIŚ - starter dwustopniowy(1L->2L), czas fermentacji niestety nie pamiętam.

Miś.bsmx

MIŚ

Imperial Stout

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 20.6* (OG 1.084)
  • Końcowe blg: 4.2* (FG 1.016)
  • Alkohol objętościowo: 8.9%
  • Objętość: 24l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 5kg Pale Ale - (5.5 EBC, 51.8%)
  2. 1kg Monachijski - Optima (16.5 EBC, 10.4%)
  3. 1kg Płatki owsiane - (2 EBC, 10.4%)
  4. 1kg Wiedeński - (7 EBC, 10.4%)
  5. 0.5kg Caraaroma - Wyermann (256.1 EBC, 5.2%)
  6. 0.5kg Carafa II Special - Weyermann (811.6 EBC, 5.2%)
  7. 0.2kg Jęczmień prażony - (1000 EBC, 2.1%)
  8. 0.45kg Melasa trzcinowa Abram Lyle and Sons - Abram Lyle and Sons (157.6 EBC, 4.7%)
  9. 50g Iunga 10AA (39.9IBU) granulat - Pierwsza brzeczka 60min
  10. 50g Iunga 10AA (27.9IBU) granulat - Gotowanie 30min
  11. 50g East Kent Goldings (EKG) 5AA (3.6IBU) granulat - Gotowanie 5min
  12. 50g Iunga 10AA (7.2IBU) granulat - Gotowanie 5min
  13. Fermentum Mobile Irlandzkie Ciemności FM13 2015-01-21

 

Zacieranie:

  1. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  2. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  3. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  4. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  5. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  6. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  7. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  8. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  9. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  10. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  11. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  12. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  13. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  14. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  15. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  16. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  17. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  18. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C

 

Notatki:

 


Edytowane przez b.dawid
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kolejna warka to blondynka. Pierwsze podejście do stylu, drożdże namnażane na starterze także dwustopniowym. start fermentacji 18°C, koniec fermentacji 21°C

 

Wyszło dość ładnie, I miejsce w swojej kategorii na WKPD, a że sierotka ze mnie to i przespałem Wrocław i nie wysłałem tam :P

siwa.bsmx

BBA

Belgian Blond Ale

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 15.8* (OG 1.063)
  • Końcowe blg: 1.3* (FG 1.005)
  • Alkohol objętościowo: 7.6%
  • Objętość: 24l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 4.5kg Pilzneński - Optima (3.5 EBC, 78.9%)
  2. 0.5kg Cara-Pils/Dextrine - (3.9 EBC, 8.8%)
  3. 0.5kg Monachijski - Optima (16.5 EBC, 8.8%)
  4. 0.2kg Syrop kandyzowany - (0 EBC, 3.5%)
  5. 10g East Kent Goldings (EKG) 5AA (3.9IBU) granulat - Gotowanie 60min
  6. 50g East Kent Goldings (EKG) 5AA (11IBU) granulat - Gotowanie 18min
  7. Fermentum Mobile Klasztorna medytacja FM25 2015-02-23

 

Zacieranie:

  1. Zasyp (Infuzja 2min) 64°C 30min Dodano 20l wody 69°C
  2. Scukrzająca (Podgrzewanie 10min) 72°C 30min
  3. wygrzew (Podgrzewanie 5min) 75°C 10min

 

Notatki:

 


Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W ramach lokalnej inicjatywy APA SH popełniłem swoją wersję projektowej APA z użyciem Pacific Gem, warki wyszły różne, dosłownie. Mieliśmy wszyscy wstrzelić się w środek ram stylu, natomiast chmiel miał być tak użyty żeby sprawdzić jego walory dodawane w "najpopularniejszych" krokach. Prowodyr i koordynator wybrał nam zasyp :D natomiast przerwy chmielowe sobie wybrałem sam - 60' 30' 15' i zamiast 0' to krótkie chmielenie na zimno(4dni).

Wyszło w miarę pijalne, ale jak zwykle wyłazi brak czasu i możliwości dopilnowania warki :|, aromat nie powala jak na tę ilość chmielu. Sam chmiel mimo że goryczkowy daje delikatnie żywiczne aromaty, a że sensoryk -d..a ze mnie to nie nazwę nic więcej ;)

APA.bsmx

APA - eksperymenty

American Pale Ale

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 11.9* (OG 1.047)
  • Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01)
  • Alkohol objętościowo: 4.8%
  • Objętość: 22l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 4.5kg Pale Ale - (5.4 EBC, 88.2%)
  2. 0.3kg Caraaroma - Wyermann (300 EBC, 5.9%)
  3. 0.3kg Pszeniczny - (3 EBC, 5.9%)
  4. 20g Pacific Gem 15.3AA (23.6IBU) granulat - Gotowanie 60min
  5. 20g Pacific Gem 15AA (17.8IBU) granulat - Gotowanie 30min
  6. 70g Pacific Gem 15AA (0IBU) granulat - Gotowanie 0min
  7. 50g Pacific Gem 15AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 4 dni
  8. 1tsp Irish Moss - Gotowanie 10 minut
  9. DCL/Fermentis Safale American US-05 2015-03-16

 

Zacieranie:

  1. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  2. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  3. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  4. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  5. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  6. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  7. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  8. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  9. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  10. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  11. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  12. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  13. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  14. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  15. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  16. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  17. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  18. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C

 

Notatki:

 


Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.