Jump to content
b.dawid

Looney Tunes

Recommended Posts

Jakiś czas już siedzę na forum, myślę że pora jakoś się systematyzować i prowadzić zapiski.

 

Pierwsza warka w miarę zapamiętana - już w butelkach

 

Nazwa: #1

Zasyp:

4kg pilzneński

900g karmelowy-domowy(zgodnie z przepisem http://www.piwo.org/topic/538-zrob-to-sam-rozne-slody-specjalne/#entry77631)

 

Zacieranie:

Zasyp do 15l/44stopnie

~62stopnie - 10m

~72stopnie - 45m

~76stopni - 10m

78- filtracja

 

objętość przed gotowaniem ~27l

objętość po gotowaniu ~25

 

Chmiele - to co miałem, stare zapasy trzymane w lodówie/zamrażalnik:

60m - 15g Nugget(2010 - 11,8% AK - po przeliczeniu BS 9,2)

30m - 25g Northem Brewer(2010 9% AK - po przeliczeniu BS 6.1)

10m - 30g Spalter Select(2010 5,2% AK po przeliczeniu 4.4)

 

Drożdże Danstar Nottingham(uwodnine w 27stopniach) dodane do brzeczki o temperaturze 20 stopni

 

Zabutelkowane 4 luty 2014

Share this post


Link to post
Share on other sites

Plan na witbier

 

Nazwa: tWeetbier

 

Zasyp:

3kg pilzneński

2kg pszenica

 

Chmiel:

Lubelski 20g

 

Przyprawy:

suszona niedojrzałą pomarańcza 10g

świeża starta skórka z 1 cytryny

kolendra 15g

 

Zacieranie:

kleikowanie pszenicy - 6l/60-70st

dolanie 10l wody ustalenie temperatury ~52-53 - zasyp słodu i utrzymanie w ~50-51 30min

podgrzanie do ~64 stopni - 30min

podgrzanie do ~76 - 10min

 

Gotowanie 90min:

lubleski 10g 90min

lubelski 10g 60min

cała kolendra zmiażdżona w moździerzu - 1min

tłuczone owoce niedojrzałej gorzkiej pomarańczy - 1min

starta skórka z cytryny - 1min

 

Sprawa do przeanalizowania czy zacierać od razu na podwójną warkę czy zrobić dwie? Mam gar ala lid o pojemności 29l(w praktyce 25) przy podwójnej warce zacier będzie gęsty(2-2,5l/kg zasypu)

 

Drożdże - s-33 oraz brewferm blanche(dwie warki w jeden dzień lub zwiększenie receptury na 40l i rozlanie do dwóch fermentorów)

Share this post


Link to post
Share on other sites

ma dopiero 2 tygodnie, ja wczoraj otwierałem dla testu.... jak ostatnio rozmawialiśmy o maśle.... nagadałeś mi tyle że wali mi masełem że ho ho :D, możesz pokusić się o recenzję a w razie czego za kolejne dwa tygodnie możemy sprawdzić kolejny sort i sprawdzić czy coś się zmienia?

 

Dodam własną recenzję po 2 tygodniach:

Aromat dość dziwny, autosugestia - masło, chmielu nie czuć zbyt wiele, przykryte słodem home-made.... może mój daltonizm sensoryczny się pogłębia - nie potrafię precyzyjnie opisać aromatu

Barwa - mętne, złote... może trochę w miedź wpadające

Smak - goryczka wyczuwalna, miesza się ze słodem, na mój gust brak balansu, może kwestia ułożenia

 

Jeśli już miałbym popełnić podobne piwo to ze świeżych chmieli i więcej na aromat... chodzi mi po głowie pewna wariacja tego przepisu ale to kiedyś tam..

Edited by b.dawid

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tym masłem to nie o Twoim piwie mówiłem, wtedy jeszcze go nie piłem. Jak wrócę do domu to napisze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak, pamiętam że to o innym była mowa, jakoś zapach przeniosłem na te moje dziwadło :) zresztą nie zdziwiłbym się jakby diacetyl był mocny w #1, dwa tygodnie to dość krótki czas, ale śmiało.

Twoje piwko czeka na degustację, może też dziś na spokojnie wieczorkiem usiądę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak więc z tego co pamięta:

Kolor: złocisto-żółty, nie było jakoś super mętne, ale do klaru jeszcze trochę brakuje

Piana: drobnopęchrzykowa, trwała, oblepia szkło

Aromat: głównie słodowy, zbożowy

Smak: głównie słodowo-zbożowy, może to właśnie zasługa tego domowego karmelu, ale dość charakterystyczny,

delikatne nuty chmielu w tle, ale też lekko jakby skarpetką czuć, może dość stary chmiel?, po za tym żadnych wad się nie doszukałem

Goryczka: poniżej przeciętnej, mogła by być nieco wyższa; nie zalegająca, dość krótka

Odczucie w ustach: wysycenie w sam raz, ani wytrawne, ani pełne, takie pośrodku

 

Ogólne wrażenie:

Całkiem udane piwko. Wypite dość szybko, co oznacza, że na pewno jest pijalne. Dość lekkie, dobre do popijania w większej ilości,

spokojnie można dołożyć jeszcze trochę chmielu na goryczkę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A to numer, jeśli masz ochotę sprawdzić to piwo po pełniejszym odstaniu w butelce to daj cynę. Twojego jeszcze nie mogę spróbować bo o 20 do Sokółki mam kurs, ale postaram się wieczorkiem przysiąść.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wygrzebane notatki do stouta.

Zestaw HB na milk stouta.

laktoza na bok

 

Zasyp:

3,8kg pilzneński

250g karmelowy

400g czekoladowy

600g płatki owsiane

 

chmiel perle 40g

 

Zacieranie:

płatki skleikowane w 4l

 

słody(bez czekoladowego) wsypane do 12L wody o temperaturze 70 stopni

kleik z płatkami wrzucony do zacieru po 20 minutach od wrzucenia śruty.

 

całość utrzymywana w temperaturze ~65 przez 60-90min.

 

chmielenie:

perle 40g 60min.

 

Drożdże Danstar Windsor, uwodnione dodane w dość wysokiej temperaturze ~ 27stopni.

fermentacja burzliwa 12dni

 

Zabutelkowane 30.01.2014

Share this post


Link to post
Share on other sites

tWeetbier już właściwie wypity, ostało się kilka buteleczek, wyraźna różnica między s-33 a breferm blanche, moim zdaniem na korzyść breferm.

 

Tymczasem trzy warki za mną a nie wpisane do zapisków choć jeszcze fermentują, z pomocą przychodzi brewlog kolegi Zgoda :) Poniżej w kolejnych odpowiedziach wyeksportowane zapiski w kolejności chronologicznej

 

Cienki witek

warzone 01.05.2014

 

Zamówiłem kiedyś zestaw surowców z CP na wita, przeleżało to ponad rok i trzeba było coś z tym zrobić, wyszło cieniutko ale dobre i to, dodałem od siebie tylko słodu pszenicznego i stare zapasy chmielu(trzymany w zamrażalniku), przeceniłem jego utlenianie i okazało się że założyłem zbyt duży spadek AK, w efekcie jest mocny aromat chmielowy

 

Surowce fermentowalne:

  • Słód pilzneński 2kg
  • Pszenica niesłodowana 1,8kg
  • Słód pszeniczny 0,5kg

Chmiele:

  • Northern Brewer(2010) - 40g

Drożdże:

  • Gozdawa BFSAY

Dodatki inne:

  • Skórki z pomarańczy - około 50g
  • Ziarna kolendry - 25g
  • Imbir - około 30g

Schemat zacierania:

  • 69-68°C - 70'
  • 75°C - 10'

Czas gotowania: 60

 

Schemat chmielenia:

  • 20g Northern Brewer 60'
  • 20g Northern Brewer 30'
  • 25g Ziarna kolendry 5'
  • 50g Skórek z pomarańczy 1'
  • 30g Imbiru 1'

Drożdże uwodnione i zadane w temperaturze 18°C w dniu 1.05.2014

Gęstość początkowa 1.041SG

Edited by b.dawid

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pszzzzzz

warzone 02.05.2014

 

Surowce fermentowalne:

  • Słód pszeniczny(strzegom) 3kg
  • Słód pilzneński 1,5kg
  • Płatki pszeniczne 0,6kg
  • Słód karmelowy otrzymany z pilzneńskiego domowym sposobem(wg. przepisu Staśka) - 0,2kg

Chmiele:

  • Cascade(DE)6,6%AK - 20g

Drożdże:

  • WB-06

Schemat zacierania:

  • 44°C - 30' zasyp samego pszenicznego do 12l wody
  • Zasyp pilzneńskiego i Podgrzanie do 63°C
  • 63°C - 40'
  • odebranie 4l gęstego zacieru i doprowadzenie do wrzenia, gotowanie 15'
  • zwrot dekoktu i ustalenie temperatury na 72°C
  • 72°C - 25'
  • 75°C - 10'

Czas gotowania: 60

 

Schemat chmielenia:

  • 20g Cascade [DE] - 60'

Drożdże uwodnione i zadane w temperaturze 20°C, sama fermentacja prowadzona w temperaturze 16°C, sory... takie mam warunki

Gęstość początkowa 1.048

Edited by b.dawid

Share this post


Link to post
Share on other sites

I przyszła chęć na SH na Vic Secret, sprawa się rypła i to także fermentuje. Proces zacierania i chmielenia rozłożony na dwa dni.

 

Secret ausIPA

warzone 07.05.2014

 

Surowce fermentowalne:

  • Słód pilzneński 3,5kg
  • Słód pszeniczny 1kg
  • Monachijski II 0,5kg
  • Słód karmelowy domowy 0,2kg

Chmiele:

  • 110g Vic Secret 15,7%AK

Drożdże:

  • US-05

Schemat zacierania:

  • 63°C - 35'
  • podgrzewanie - 10'
  • 72°C - 25'
  • podgrzewanie - 8'
  • 75°C - 10'

Czas gotowania: 60

 

Schemat chmielenia:

  • 40g vic secret - 60'
  • 30g vic secret - po wyłączeniu palnika, przetrzymane 20min zanim przystąpiłem do chłodzenia.
  • czekamy na koniec burzliwej
  • 40g vic secret - po zakończeniu fermentacji burzliwej, 5dni

Single hop na odmianie vic secret, warka zmajstrowana w celu zapoznania się z chmielem

Gęstość początkowa 1.064

Edited by b.dawid

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cienki witek

dziś w butelkach, zabutelkowano 20,5l wraz 170g cukru.

Wnioski na etapie butelkowania:

- przeceniłem starość chmielu, młode piwo jest gorzkie

- imbiru stanowczo za dużo w stosunku do reszty przypraw, na tę ilość 20g to max

- odfermentowanie(jeśli wierzyć kalkulatorom refraktometru) 1.012SG czyli jakieś ABV 4,1%..... cienki jak....

Edited by b.dawid

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pszzzzzz

Dziś poszedł w keg oraz reszta do butelek, zapowiada się ciekawie choć daleko mu do weizena, na tym etapie goździki z bananmi zlewają się w gumę balonową.

Odfermentowanie 1.009SG

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cienki witek

dziś w butelkach, zabutelkowano 20,5l wraz 170g cukru.

Wnioski na etapie butelkowania:

- przeceniłem starość chmielu, młode piwo jest gorzkie

- imbiru stanowczo za dużo w stosunku do reszty przypraw, na tę ilość 20g to max

- odfermentowanie(jeśli wierzyć kalkulatorom refraktometru) 1.012SG czyli jakieś ABV 4,1%..... cienki jak....

Wczoraj nastąpiła degustacja, wnioski:

- zaskakująco pijalne piwo, za wcześnie skazałem je na miano klęski.

- może i mocno goryczkowe, ale nie trzyma zbyt długo,

- jasne, mętne, lekkie. chyba powtórzę na upały takiego cieniasa.

- imbir już mniej wyczuwalny, chyba się układa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Secret ausIPA

19.05.2014 - 40g granulatu wrzucone, po zakończeniu burzliwej

24.05.2014 - zlane do kega, nagazowanie w temp. 18°C dwa strzały 2,5 bar z 5min mieszaniem

1.007 FG

Edited by b.dawid

Share this post


Link to post
Share on other sites

Secret ausIPA

19.05.2014 - 40g granulatu wrzucone, po zakończeniu burzliwej

24.05.2014 - zlane do kega, nagazowanie w temp. 18°C dwa strzały 2,5 bar z 5min mieszaniem

31.05.2014 - degustacja: piwo delikatne w smaku, bardzo przyjemna goryczka. Na aromat poszło stosunkowo niewiele chmielu ale może to i dobrze bo aromat nie jest nachalny, bardzo przyjemny. Nie butelkowałem nic z tej warki, jednak to co zostało w kegu porozlewałem do butelek, trzeba by szybko rozdać na cele degustacyjne, wysycenie przez taki sposób rozlewania pewnie będzie cienkie więc trzeba by brać na to poprawkę.

Warka jak najbardziej do powtórzenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pszzzzzz

Dziś poszedł w keg oraz reszta do butelek, zapowiada się ciekawie choć daleko mu do weizena, na tym etapie goździki z bananmi zlewają się w gumę balonową.

Odfermentowanie 1.009SG

Pszenica wyszła kiepawa, przynajmniej ta w butelkach, jakaś ciężka goryczka do przełknięcia, może obdarowani coś więcej powiedzą na jej temat, mi jakoś nie poszła, zobaczymy może ta z kega lepiej się sprawdzi.

 

Secret ausIPA jest już przeszłością, trzeba powtórzyć i lekko zmodernizować recepturę.

Czas najwyższy dalej eksplorować style. Plany na najbliższe warzenia w następującej kolejności:

American Wheat

Saison

Secret ausIPA v2.

 

PS. Poważnie się zastanawiam nad rezygnacją z kegów pepsi, czas przetestować petainery :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Im dłużej używam petainery tym bardziej przekonuje się, że keg pepsi jest lepszy. Polecam najpierw sprawdzić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pepsi mam sprawdzone są świetne, ale ich cena jest mocno zawyżana z sezonu na sezon i nie mam zamiaru powiększać już "parku pepsi", chcę wypróbować petainery tym bardziej że mam stały dostęp(póki co) za fri, więc muszę na własnej skórze przekalkulować wszelkie za i przeciw, w następnym tygodniu spróbuję przetestować napełnianie i nasycanie na wodzie bo póki co warki tylko w planach. Dzięki za opinie, będę miał na uwadze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

#v3 Cienki Witek

warzone 21.06.2014

 

Surowce fermentowalne:

  • Słód pilzneński(Optima) 2,79kg
  • Słód pszeniczny(Strzegom) 0,98kg
  • Pszenica niesłodowana 3,98kg

Chmiele:

  • Citra 12,5AA

Drożdże:

  • Płynne Belgian Wheat 3942
  • Gozdawa CBW

Dodatki inne:

  • Kłącze imbiru 30g
  • Ziarna kolendry 35g
  • Skórka z pomarańczy 100g

Schemat zacierania:

  • Zasyp do 20l@ 57,5°C
  • 53°C - 10'
  • Podgrzewanie 10'
  • 63-62°C - 70'
  • Podgrzewanie 10'
  • 73-72°C - 20'
  • Podgrzewanie 5'
  • 76°C - 10'

Wysładzanie i filtracja: 30l

 

Czas gotowania: 60

 

Schemat chmielenia:

  • Citra@60'
  • Zmielone ziarna kolendry@5'
  • Tarkowane kłącze imbiru @1'
  • Skórka z pomarańczy @1'

Warka podzielona na dwa fermentory z różnymi drożdżami Warka zmajstrowana z myślą o Piwowarcraft, przy okazji wyślę je do Siedlec oraz do Olsztyna,pierwsze piwo które pójdzie pod ocenę konkursową.

 

06.07.2014

Zabutelkowane 16l fermentowane Gozdawa CBW

Zabutelkowane 23l fermentowane Belgian Wheat 3942

Share this post


Link to post
Share on other sites

#v2 Cienki Witek

warzone 08.07.2014

 

Surowce fermentowalne:

  • Słód pilzneński(Optima) 1,79kg
  • Słód pszeniczny(Strzegom) 0,83kg
  • Pszenica niesłodowana 2,35kg

Chmiele:

  • Hallertau Magnum 14%AA

Drożdże:

  • Gęstwa Belgian Wheat 3942

Dodatki inne:

  • kłącze imbiru 20g
  • ziarna kolendry 20g
  • skórka z pomarańczy 80g

Schemat zacierania:

  • Zasyp do 16l@56,5°C
  • 53 - 10'
  • podgrzewanie 10'
  • 63-62°C - 70'
  • podgrzewanie 10'
  • 72-71°C - 20'
  • 76°C - 10'

Wysładzanie i filtracja: 20l

 

Czas gotowania: 60

 

Schemat chmielenia:

  • Hallertau Magnum @60'
  • imbir potarkowany @1'
  • zmielone ziarna kolendry @'1
  • skórka z pomarańczy @1'

Piwko warzone na wesele kolegi

Share this post


Link to post
Share on other sites

#v1 Sezonoofka

warzone 09.07.2014

 

Surowce fermentowalne:

  • Pilzneński(Optima) 2,5kg
  • Pszeniczny(Strzegom) 0,8kg
  • Wiedeński(Strzegom) 0,8kg
  • Monachijski II 0,5
  • Caraaroma 0,2kg
  • Cukier biały 0,2kg

Chmiele:

  • Hallertau Magnum [14AA/2010] - 20g
  • East Kent Goldings [5,5AA/2013] - 20g

Drożdże:

  • Gęstwa Wyeast 3724 Saison

Dodatki inne:

  • Suszona skórka pomarańczy - 20g

Schemat zacierania:

  • Zasyp do 16l@70°C
  • 64°C - 60'
  • Podgrzewanie 10'
  • 72°C - 20'
  • Podgrzewanie 5'
  • 76°C - 10'

Wysładzanie i filtracja: 20l

 

Czas gotowania: 60

 

Schemat chmielenia:

  • Hallertau Magnum 20g@60'
  • East Kent Goldings 20g@5
  • 'Cukier 200g@60'

Pierwszy saison, receptura wzorowana na recepturze Doroty Chrapek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.