Jump to content
pelot

Mało ekstraktu

Recommended Posts

Warzyłem dzisiaj belga z tej receptury http://www.wiki.piwo.org/Belgian_Tripel,_Szymon_Kierszniowski_%28sziszi%29

 

Nie udało się utrzymac idealnej proporcji, bo zabrakło słodu pilzneńskiego. Dodatkowo jeszcze nie doszedłem do wprawy i nie mam dobrej wydajności :)

 

Wyszło mi brzeczki nastawnej ok. 17l. i blg 15. i teraz się zastanawiam, czy ten kilogram cukru co jest podany w recepturze, znacząco podniesie ekstrakt? Czy może lepiej będzie dodac go przed zadaniem drożdzy, zebym mógł byc pewny stężenia ekstraktu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ten kilogram ewidentnie nie był liczony do początkowych 20 Blg, więc czy go dodasz od razu, czy po kilku dniach, nie zmieni znacząco końcowego efektu - w porównaniu z oryginałem będzie "rozwodnione". 5 blg to duża różnica. Najpewniejszy na moją głowę sposób to byłoby odparować brzeczkę do zadanego poziomu ekstraktu, a potem ten kilogram cukru przyciąć proporcjonalnie do brzeczki.

 

Jeśli nie masz na to sił i czasu, to możesz poratować się ekstraktem słodowym, albo zostawić drożdże do Belgów na drugą próbę, a to co masz sfermentować jakimiś zwykłymi na bezstylowe - z 15 Blg naprawdę wiele można, przepisy tu zaczynają się spokojnie i od 12. Duża szansa więc, że coś bardzo dobrego ci wyjdzie. Tylko nie Belg, one są gęste, ciężkie i mocne, i "na lekko" nie smakują. W warzeniu nie mam doświadczenia, ale w piciu (głównie trapistowskich) owszem ;) jeśli też jesteś ich fanem, nie psuj sobie zabawy i nie próbuj ze zbyt cienkiej brzeczki ich robić, możesz się zawieść. A po co, skoro do innych stylów i innych drożdży Twoja brzeczka wystarczy spokojnie?

 

Edit - wychodzi, że się rypłem. Przepraszam.

Edited by Mołot

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

 

 

Ten kilogram ewidentnie nie był liczony do początkowych 20 Blg

 

 

Według mnie był liczony . W recepturze zasyp to 5.4 kg uzyskać z tego 20 Blg jest raczej niemożliwe

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ten kilogram ewidentnie nie był liczony do początkowych 20 Blg

Chyba jednak był, bo wyciągnięcie 20 litrów brzeczki 20blg z 5,4kg słodu jest trochę niemożliwe.

 

EDIT: piter mnie ubiegł :)

Edited by adamsky

Share this post


Link to post
Share on other sites

a może lepsza dla piwa była by glukoza

 

A najlepiej ekstrakt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To może w ogóle odpuscic dodawanie cukru

Ale w stylach belgijskich syropy cukrowe zazwyczaj jednak są, czyż nie? Tam akurat chodzi o ten smak.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrób tak jak jest w recepturze Zrobiłem juz parę piw na podstawie receptur z wiki i naprawdę są to fajne piwa .

Share this post


Link to post
Share on other sites

To może w ogóle odpuscic dodawanie cukru, i zostawic reszte naturze?

Dodatek cukru( w takiej ilości ) znacząco zmienia smak. Najpierw rób piwa według receptur, potem baw się w eksperymentowanie ( najpierw warto mieć jakąś bazę :P )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rurka aż gorąca od bulgotania :), sprawdziłem wczoraj , i od poniedziałku zeszło już do 6lg, możliwe że tak szybko?

 

Dodałem wczoraj syrop cukrowy z 1kg. I wszystko dalej sobie bulka. dzisiaj sprawdzałem, blg skoczyło do 11-12 :)

 

Coś z tego wyjdzie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

i od poniedziałku zeszło już do 6lg, możliwe że tak szybko?

To normalne, że drożdże na początku są najbardziej żarłoczne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robiem to piwo kilkukrotnie i tak:

- kilogram cukru na 20l brzeczki podnosi około 5blg więc 16+5 wyjdzie Ci ponad 20 i stąd wartość z receptury.

- cukier najlepiej dodać pod koniec fermentacji burzliwej w postaci syropu cukrowego gdyz drożdże dojedzą cukry ze słodów które im mniej pasują a później zabiorą się za łatwy do zjedzenia cukier a nie odwrotnie.

- chcesz uzyskać więcej estrów, charakterystycznych dla stylów belgijskich- fermentuj w górnym zakresie temperatur drożdży.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.