Jump to content
Sign in to follow this  
zibi

Zaczeło się !!! Mój pierwszy raz !!!

Recommended Posts

Dzisiaj poszła moja pierwsza warka.

Pilzneński Strzegom 4Kg

Pszeniczny Litovel 1Kg

 

Zacieranie

-całość do 15l wody tem.40°C

-podgrzewanie do 52°C przerwa 30 min.

-podgrzewanie do 65°C przerwa 20 min.

-podgrzewanie do 72°C przerwa 30 min.

próba jodowa oke'y

-podgrzanie do 78°C

Filtrowanie 10l 22°Blg

Wysładzanie 13l

Wyszło 16°Blg wysładzam jeszcze 3l

Edited by zibi

Share this post


Link to post
Share on other sites

c.d

Nie zmierzyłem brzeczki przed zagotowaniem.

Syn przyszedł na obiad bo jescze gotuje dzisiaj obiadek moja kolej.

Chmielenie 25g marynka szyszki a-k 8% 45min

50 g lubelski granulat a-k 4,5% 40 min

Nie wiem co z tego wyjdzie" chyba piwo "

I co koledzy na to ?

Acha drożdże Safale 04

Share this post


Link to post
Share on other sites
No, no, gratuluję pierwszej warki.

Nie wiem co to wyszło 17l i 15°Blg ,mętne to jakieś i brazowe

Co to jest ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
No' date=' no, gratuluję pierwszej warki.[/quote']

Nie wiem co to wyszło 17l i 15°Blg ,mętne to jakieś i brazowe

Co to jest ?

Brzeczka nachmielona :lol:

Później będzie lepiej- po fermentacji.

 

Sporo Blg Ci wyszło.

Co to za piwo ma być? Pytam, bo coś podobnego chcieli warzyć w pewnym browarze.

Share this post


Link to post
Share on other sites
No' date=' no' date=' gratuluję pierwszej warki.[/quote'']

Nie wiem co to wyszło 17l i 15°Blg ,mętne to jakieś i brazowe

Co to jest ?

Brzeczka nachmielona :lol:

Później będzie lepiej- po fermentacji.

 

Sporo Blg Ci wyszło.

Co to za piwo ma być? Pytam, bo coś podobnego chcieli warzyć w pewnym browarze.

To miał być ala "Kólsch" i miało wyjść 11°Blg i około 20l ,chyba za długo gotowałem

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak chyba?

Gotuje się ok godziny a raczej przeważnie godzinę. Można warzyć intensywniej, przez co więcej odparowuje.

Po warzeniu można dolać wody mineralnej i będzie ok- tu użyj programu Średnia kol. Codera -znajduje się w plikach.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jak chyba?

Gotuje się ok godziny a raczej przeważnie godzinę. Można warzyć intensywniej, przez co więcej odparowuje.

Po warzeniu można dolać wody mineralnej i będzie ok- tu użyj programu Średnia kol. Codera -znajduje się w plikach.

Ja gotowałem 90 minut i za intensywnie ,skorzystam z codera napewno

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jak chyba?

Gotuje się ok godziny a raczej przeważnie godzinę. Można warzyć intensywniej' date=' przez co więcej odparowuje.

Po warzeniu można dolać wody mineralnej i będzie ok- tu użyj programu Średnia kol. Codera -znajduje się w plikach.[/quote']

Ja gotowałem 90 minut i za intensywnie ,skorzystam z codera napewno

Wpisz tam tylko ilość brzeczki i ilość wody a zamiast temp. wpisz Blg-tak samo działa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma pytanko.

W sobote zacierałem.Drożdże jeszcze pracuja piana opadła ,ale na powierzni pojawiły się duże bańki.

Kiedy mam zlewać na cichą ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ma pytanko.

W sobote zacierałem.Drożdże jeszcze pracuja piana opadła ,ale na powierzni pojawiły się duże bańki.

Kiedy mam zlewać na cichą ?

Zibi jak Cię proszę - poczytaj trochę, ten temat był już wałkowany kilkadziesiąt razy :P

 

Na cichą zlej jeśli będziesz miał pewność, że fermentacja się skończyła - nie będzie widocznych oznak fermentacji, zawartość ekstraktu nie zmieni się przez dwa kolejne dni. Zwykle tydzień fermentacji burzliwej wystarcza.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...