Jump to content
Sign in to follow this  
Szymon90

IPA - pomoc w chmieleniu

Recommended Posts

Witam, w planach mam pierwszą warkę która będzie oparta na amerykańskich chmielach. Czy zmienilibyście coś w skonstruowanej przeze mnie recepturze, chodzi mi głównie o chmielenie dzięki któremu chciałbym uzyskać ciekawe smaki cytrusów, byłbym rad gdyby pojawił się smak grejpfruta. Chmiele jakimi dysponuję to: Chinook 100g, Citra 100g, Simcoe 100g, Marynka 100g, Lubelski 100g

 

 

Słody:

Pale Ale 5,5 - 7,5 EBC Strzegom 3,5 kg

Monachijski typ I 12-15 EBC Strzegom 1 kg

Abbey Malt ® 40-50 EBC Weyermann 0,25 kg

Karmelowy ciemny 300 EBC Strzegom 0,1 kg

 

 

Zacieranie infuzyjne:

67C - 60 min

Mash out

 

Gotowanie - ok. 70 min. :

Marynka - 20g - 60 min

Chinook - 30g - 30 min

Chinook, Citra, Simcoe - 3x10g - 10 min

Chinook, Citra, Simcoe - 3x10g - 0 min

Citra, Simcoe - 2x25g - na cichą (4 ostatnie dni)

 

Drożdże Safale S-04

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na cytrusy i grejpfrut to najlepsze sąz moich doświadczeń - centennial, amarlio i cascade.

Simcoe to wyraźny las iglasty - żywice i takie chłodne orzeźwienie

Citra to z kolei bardziej słodkie owoce

Chinook jest w zasadzie cytrusowy, ale jego przeważnie się na gorycz używa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy macie jakieś uwagi do zaproponowanego przeze mnie chmielenia, bo nie ukrywam, że na opiniach w tej kwestii najbardziej mi zależy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli o mnie chodzi to zrobiłbym tak:

 

Gotowanie - ok. 70 min. :

Marynka - 20g - 60 min

Chinook - 20g - 10 min

Chinook, Citra, Simcoe - 3x10g - 5 min

Chinook, Citra, Simcoe - 3x10g - 0 min

Citra, Simcoe,Chinook - 25g,25g,10g - na cichą (4 ostatnie dni)

Share this post


Link to post
Share on other sites

wg mnie powinieneś dać więcej na cichą, ja raz dalem 30g citry i bylo ją czuć tylko kilka dni po zabutelkowaniu, po miesiącu ślad po niej zaginął.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aromat z chmielenia na zimno traci z czasem - to jest normalne. 50 - 75g spokojnie wystarczy żeby osiągnąć solidny aromat w piwie.

 

Co do przepisu chmielenia, to chmielenie amerykańskimi chmielami takimi jak Citra czy Simcoe jest jak komponowanie deseru lodowego. Możesz się śmiało sam z tym pobawić - nie wiem co byś musiał zrobić, żeby wyszło źle. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na cicha, jesli chcesz uzyskac wyrazny cytrusowy aromat to polecam, Amarillo, Citre, Chinook i Cascade (chociaz Cascade wydaje mi sie, ze wprowadza tez lekko kwiatowe aromaty. W moim FAH, z Cascade na aromat, kwiatowy, perfumowy zapach jest tak samo wyczuwalny jak cytrusy)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Proponuję porozsuwać chmielenie na boki. Tzn nie widzę większego sensu użycia chinooka na 30 minut. Aromat uleci a goryczki sporo pozostanie w chmielu. Przesuń chinook na początek gotowania. Ustal poziom IBU. Również te 3x10 g przesunął bym z 10 minut na trochę później (5 lub 3 minuty) bo szkoda aromatów. Reszta wydaje się super.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rafał Pałka oprócz chmielenia na gorycz i aromat, istnieje jeszcze gotowanie na smak, właśnie tak około 30-20 minuty...

Co do chmielenia na aromat - niekoniecznie ostatnia minuta jest najlepsza.

hop_utilization1.jpg

Edited by bart3q

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie chcę być złośliwy ale punkty dodawania chmielu, w tym chmielenia na smak, to podstawy.

Nawet na wiki masz to na początku: http://www.wiki.piwo.org/Chmielenie#Punkty_dodawania_chmielu

Może warto trochę poczytać trochę zanim się komuś zacznie udzielać rad? To tak tylko na przyszłość;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

To nie jest tak, że jak wsypiesz tylko na 60' i na 10' to nie będziesz miał smaku - to zależy od odmiany. Wręcz powiedziałbym, że przy chmielach z nowego świata sypanie na 30' i na 10' to jest marnowanie chmielu bo one są bardzo intensywne w smaku i z solidnej dawki na 10' (powiedzmy 2.5-3g/litr) też będziesz miał dużo smaku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Żaden moment wrzucenia chmielu nie da nam tylko jednego efektu. Tak samo chmiel na 60 minut da nam trochę aromatu, bo nie wszystkie olejki odparują. Podobnie chmiel na 30 minut, zamiast smaku da nam jeszcze i gorycz i aromat. Chmielenie na 0 też da nam smak i aromat. Nawet chmielenie na zimno niby zwiększa gorycz - część osób tłumaczy to gorzkim smakiem olejków, część naszą sugestią wynikającą ze zwiększonej intensywności zapachów.

 

Chodzi o to żeby optymalnie chmiel wykorzystać. Na wykresie który wrzuciłem, mimo że nie jest on by może zbyt precyzyjny, widać że chmielenie w 0 minucie da nam również smak i aromat.

 

Inna sprawa to to, że smak jest w pewnym sensie pochodną zapachu, tzn zapach ma duży wpływ na to jaki smak czujemy.

Nic w piwowarstwie nie jest zero jedynkowe. Tylko trzeba sobie z tego zdawać sprawę.

 

Zauważyłem że kolega usuwa chmielenie z 30 minuty, gdzie w wielu recepturach na AIPA około 20-30 minuty są sypane już pierwsze spore jego dawki, właśnie na smak. Uznałem to za złą poradę, więc pozwoliłem sobie sprostować. Może przy okazji ktoś się czegoś dowie, wiedzy nigdy za dużo, też się sporo dowiedziałem z takich tematów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.