Exar_Kun 15 Posted February 16, 2014 (edited) Hej, chcę popełnić Brown Porter i proszę o uwagi co do zasypu itd. - Pale ale - 4 kg - Strzegom bursztynowy - 0,5 kg - Brown - 0,5 kg - Strzegom Czekoladowy jasny - 0,15 kg - Strzegom Czekoladowy ciemny - 0,15 kg - Karmelowy 150 - 0,15 kg Zasyp jest na 25l, mądry program i moje doświadczenie dają mi wynik mniej więcej 12,5-12,7 Blg przy zacieraniu jednotemperaturowym 60min - 67C. Niestety nie dysponuję brytyjskimi chmielami, mam tylko Magnum, Marynkę i Lubelski. Czyli będzie to kulawy Brown Porter. Myślę nad takim chmieleniem: gotowanie 70 min - Marynka 25g - 60' - Marynka 25g - 10' - Lubelski 25g - 10' wychodzi mniej więcej 24 IBU, czyli poprawnie dla stylu, tylko nie jestem pewien co do aromatu, czy mi nie zginą smaki i aromaty czekoladowe i smak słodu Brown pod chmielem. I jeszcze jedno - nie mam bladego pojęcia jak postepować ze słodem Brown, czy dodać go na początku zacierania, czy na wygrzewanie, lub potem przed filtracją? Ciemny czekoladowy będę dodawał przed filtracją, jasny czekoladowy po próbie jodowej, przed wygrzewaniem, no a Brown? Jak to ugryźć? Edited February 16, 2014 by Exar_Kun Quote Share this post Link to post Share on other sites
KosciaK 146 1 Items Posted February 16, 2014 O aromat słodu Brown nie ma się co obawiać, jest bardzo specyficzny i silnie dominujący. Wrzucaj go od początku zacierania. Ja swojego warzyłem na podstawie przepisu zgody i pszeniczny czekoladowy wrzucałem od początku zacierania. Na twoim miejscu czekoladowy jasny wrzucałbym od początku zacierania, ciemny może trochę później. Quote Share this post Link to post Share on other sites
zgoda 412 1 Items Posted February 16, 2014 Zacieraj wszystko od początku. Chmiele tylko na 60' i ewentualnie parę gramów na 30', dałbym Magnum na 60' i z 10-15g Lubelskiego na 30', albo tylko samo Magnum. To jest bardzo proste piwo. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Exar_Kun 15 Posted February 16, 2014 (edited) No właśnie, ostatnio bawię się w skomplikowane (jak dla mnie, początkującego piwowara) zacieranie, podwojne dekokcje (jeszcze czeka mnie jeden pils i koźlak póki zimno), więc potem z chęcią zrobię coś łatwego i padło na Brown Porter, bo akurat przypomnniałem sobie, że jestem szczęśliwym posiadaczem słodu Brown. Ok, do tematu - wrzucę wszystko poza czekoladowym ciemnym od początku (jednak boję się wrzucania tych mocno palonych z łuską na początku - spalenizna i te sprawy ). A nachmielę tak: - Magnum 30g - 60min - Lubelski 15g - 30min wychodzi 26 Ibu z małym hakiem Dzięki Wam za pomoc. Edited February 16, 2014 by Exar_Kun Quote Share this post Link to post Share on other sites
Exar_Kun 15 Posted February 26, 2014 Pobrałem dzisiaj próbkę do pomiaru Brown Portera i przy okazji spróbowałem jej. Wiem, że wcześnie na wnioski, ale słód Brown jest niesamowity - mocno orzechowy, jakby lekko kawowy, super. Do tego trochę toffi, czekolady i karmelu z innych słodów i zapowiada się (odpukać... ) fajne piwko. Jedynie wyszła mi za wysoka gęstość początkowa dla stylu, bo 13,6Blg, ale nic nie rozcienczałem, bo w sumie po co. Quote Share this post Link to post Share on other sites
zgoda 412 1 Items Posted February 26, 2014 A zobaczysz jakie będzie, jak się ułoży. Tak ze 3 miesiące i wymiękniesz. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Exar_Kun 15 Posted February 26, 2014 Ano jestem w stanie w to uwierzyć. Te orzechy są wyjątkowe. P.S. Właśnie skończyłem przelewanie na cichą i pobieranie próbek z kilku warek. Jak zwykle mam w zwyczaju wypijać te próbki, wącham je też co chwilę itd. (wiem, to już podpada pod zboczenie ). No i tak próbuję i próbuję i cholera kręci mi się w głowie. No, ale Porter już teraz ma 8% alk, do tego próbka koźlaka i jeszcze dwóch innych piw. Uch, no znieczuliłem się lekko - trzeba uważać z tym próbowaniem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
tibek 91 Posted February 26, 2014 Pobrałem dzisiaj próbkę do pomiaru Brown Portera(...). Jedynie wyszła mi za wysoka gęstość początkowa dla stylu, bo 13,6Blg, No, ale Porter już teraz ma 8% alk 8% alk z 13.6Blg? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wilkor 30 1 Items Posted February 26, 2014 No, ale Porter już teraz ma 8% alk Rozumiem, że w tym wypadku chodzi o bałtycki? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Exar_Kun 15 Posted February 26, 2014 (edited) Porter Bałtycki, oczywiście. Niedoprecyzowałem,, sorry. Edited February 26, 2014 by Exar_Kun Quote Share this post Link to post Share on other sites
nikitechi 1 Posted March 26, 2014 Jakie suche drożdże można polecić do tego piwka? Najlepiej coś z Fermentis. Quote Share this post Link to post Share on other sites
kristo 8 1 Items Posted March 26, 2014 Jak suche to S-04. Quote Share this post Link to post Share on other sites
nikitechi 1 Posted March 29, 2014 Ma ktoś zdanie na temat użycia chmielu Pilgrim, na 60 minut gotowania? Quote Share this post Link to post Share on other sites
zgoda 412 1 Items Posted March 29, 2014 Może być. Jak każdy normalny chmiel. Quote Share this post Link to post Share on other sites
zbynieks 31 Posted March 29, 2014 Gdzie kupujecie słód brown? Czy można czymś go zastąpić? Quote Share this post Link to post Share on other sites
zgoda 412 1 Items Posted March 29, 2014 Niczym. W TB powinien być. Quote Share this post Link to post Share on other sites
KosciaK 146 1 Items Posted March 30, 2014 W TB powinien być. Od jakiegoś czasu jeszcze w CP jest. Quote Share this post Link to post Share on other sites
zbynieks 31 Posted April 13, 2014 Pójdzie na US 05? Planowałem na Mangrove Jack Newcastle, ale chyba mam awarię z tymi drożdżami i zostały mi tylko US 05 właśnie... Quote Share this post Link to post Share on other sites
zgoda 412 1 Items Posted April 14, 2014 Pójdzie. Quote Share this post Link to post Share on other sites